Από την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής…

«Πνέει τα λοίσθια» η Ηπειρωτική κτηνοτροφία

Ενέργεια και ζωοτροφές δίνουν τη «χαριστική βολή» • Τα χρέη οδηγούν παραδοσιακούς κτηνοτρόφους στα πρόθυρα εγκατάλειψης του επαγγέλματος
Νέα μέτρα με χρηματοδότηση της Ε.Ε. εξετάζει η Κυβέρνηση

PROBATA KOPADI BOSKOS

Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το Φθινόπωρο και ο πόλεμος στην Ουκρανία που ακολούθησε και συνεχίζεται, προκαλούν διαδοχικά «εμφράγματα» στους αγρότες και ειδικά στην Ήπειρο στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον πρόβλημα, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το κόστος παραγωγής που ξεκίνησε μεν από την ενέργεια, αλλά επεκτάθηκε σε ζωοτροφές, λιπάσματα, φάρμακα, μεταφορικά κλπ, έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων οι οποίοι θα πρέπει όλο αυτό το διάστημα – εκτός της παραγωγής γάλακτος – να διασφαλίσουν και την επιβίωση του ζωικού κεφαλαίου τους.
Την έντονη αγωνία για το μέλλον τους εξέφρασαν χθες αγρότες που διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου, την επιδότηση ζωοτροφών κ.α.
«Βοήθεια» από Ε.Ε.
Η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων, τα οποία όμως με την έκταση της κρίσης απαιτούν πρόσθετες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της. Χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών αγροτών, γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδος και άλλων χωρών (που επίσης αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα) και αποφάσισε την ενεργοποίηση 500 εκ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης για να στηριχθούν οι αγρότες.
Το υψηλό κόστος παραγωγής έχει άμεση επίπτωση στους καταναλωτές που ήδη βλέπουν τις διαφορές στα ράφια των καταστημάτων, με τις τιμές ημέρα με την ημέρα να ανεβαίνουν συνεχώς. Η χειρότερη επίπτωση όμως αφορά το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και αυτή προς το παρόν είναι αθέατη μεν από την πλειοψηφία του κόσμου, αλλά προκαλεί «βρασμό» στους κτηνοτρόφους. Ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι, κυρίως προβατοτρόφοι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχοντας μεγάλες δυσχέρειες για να εξασφαλίσουν ζωοτροφές εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πωλήσουν τα ζώα τους και να εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμα.
Δεν αρκούν…
Όπως έλεγαν ορισμένοι από αυτούς στον «Π.Λ.» τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, σε άλλες περιόδους θα αντιμετώπιζαν αρκετά προβλήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής. Σήμερα όμως μετά τις διαδοχικές κρίσεις που πλήττουν την κτηνοτροφία, αλλά και γενικά όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει.
«Το πρόβειο γάλα -έλεγε κτηνοτρόφος, αναγνώστης του «Π.Λ.»- σήμερα έφτασε να πωλείται 1,10 με 1,20 ευρώ το κιλό. Είναι μια τιμή που ουσιαστικά καθορίστηκε το καλοκαίρι πριν εμφανιστεί η ενεργειακή κρίση και ήταν αποτέλεσμα κυρίως των μέτρων που είχαν παρθεί για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης εισαγόμενου γάλακτος για παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ. Η τιμή αυτή σήμερα δεν καλύπτει το κόστος, το οποίο για μια μέση μονάδα και με τις σημερινές καιρικές συνθήκες ανέρχεται περίπου στο 1,70 με 1,80 ευρώ το κιλό. Αποτέλεσμα να μπαίνουμε συνεχώς μέσα και να προσπαθούμε να συντηρήσουμε τα κοπάδια με την ελάχιστη δυνατή τροφή, έστω και αν αυτό μειώνει την παραγωγή γάλακτος».
Το καλοκαίρι τα δύσκολα
Το πρόβλημα όμως έχει και μια ακόμη παράμετρο: Οι κτηνοτρόφοι, έχοντας ήδη διέλθει μια ζημιογόνα περίοδο, το καλοκαίρι θα πρέπει να προμηθευτούν ζωοτροφές για τον επόμενο χειμώνα. Με τα σημερινά δεδομένα οι τιμές τους θα είναι απλησίαστες, ενώ υπάρχουν και αμφιβολίες, αν και κατά πόσον θα εξασφαλιστεί επάρκεια, που επίσης είναι παράγοντας που επηρεάζει τη διαμόρφωση του κόστους.
Ψάχνουν αγοραστές!
Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί ήδη- σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στον «Π.Λ.»- παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να μειώσουν δραστικά το ζωικό τους κεφάλαιο, κάποιοι μάλιστα να εγκαταλείψουν ολικά την ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία, μην αντέχοντας άλλο την οικονομική αιμορραγία και την υπερχρέωσή τους.
Εκείνο που περιμένουν είναι την πασχαλινή περίοδο για να πωλήσουν -όσοι έχουν- τα αμνοερίφιά τους και να τελειώσει η γαλακτοκομική περίοδος, ώστε να μειώσουν σε ένα βαθμό τις ζημιές των προηγούμενων μηνών. Με δεδομένο δε ότι νέοι κτηνοτρόφοι- με τις σημερινές συνθήκες- είναι αδύνατο να δραστηριοποιηθούν, ενώ και όσοι παραμείνουν στο επάγγελμα είναι απίθανο να προχωρήσουν σε αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου, τα ζώα αυτά θα οδηγηθούν σε σφαγή, μειώνοντας περαιτέρω το παραγωγικό δυναμικό της Ηπείρου, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την τοπική κοινωνία.
Ο χρόνος τρέχει αντίστροφα για το μέλλον της κτηνοτροφίας, ως επίσης της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά επίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα, το κόστος παραγωγής. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που έχει ώστε για να στηρίξει τους κτηνοτρόφους και γενικά τους αγρότες, πριν αυτοί φτάσουν στο έσχατο όριο, να βάλουν δηλαδή «λουκέτο» στις μονάδες τους, που τότε θα είναι αργά και μη αναστρέψιμη η κατάσταση.
Τι σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει προφανώς αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ επιχειρεί να δώσει «χείρα βοηθείας» στους αγρότες. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής
• Καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
• Καθορίζεται συντελεστής ΦΠΑ 6% (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα
• Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.
Τα μέτρα αυτά -όπως προαναφέραμε- δεν μπορούν να καλύψουν το επιπλέον κόστος παραγωγής που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση αναμένει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, που απασχολεί όλη την ΕΕ, με σκοπό να ανακοινώσει αναλυτικά και νέα μέτρα στήριξης των αγροτών.
Μεταξύ αυτών που συζητούνται είναι μέτρα για αγορά λιπασμάτων, χάρισμα της επιστρεπτέας, φορολογικές ελαφρύνσεις. Όπως έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, έχει αρχίσει και η συζήτηση για αλλαγές στο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ, με σκοπό την ενίσχυση προϊόντων, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ενδεχόμενου για επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα.