Εγκρίθηκε ομόφωνα η χωροθέτησή του από το Δημοτ. Συμβούλιο 

Δίπλα στο Ρολόι θα «δεσπόζει» το Μνημείο Εθνικών Ευεργετών! 

Καθυστερημένη αλλά οφειλόμενη τιμή από την πόλη

ROLOI PLATEIA

• Την ικανοποίησή τους εκφράζουν σε κοινή επιστολή ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας και η ΕΛΣΗ

• Χρόνια «μετράει» η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μνημείου στα Γιάννενα προς τιμήν των Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους που τόσα πολλά πρόσφεραν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία οφειλόμενη τιμή που καθυστέρησε πολύ, όμως όλα δείχνουν ότι το μνημείο μπαίνει τελικά σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προσδιόρισε τον χώρο όπου θα στηθεί, επιλέγοντας ένα σημείο δίπλα από το Ρολόι, στην Κάτω Πλατεία. 

Υπάρχει δρόμος

Φυσικά, υπάρχει δρόμος ακόμα για να γίνει το μνημείο, όμως τόσο ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής όσο και η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου σε κοινή επιστολή τους προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το σημαντικό πρώτο βήμα που έγινε. Αναφορικά δε με τη μορφή που θα έχει το μνημείο, ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει ιδέες και καλλιτέχνες όπως ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμβάλλει στην όλη προσπάθεια. 

 Η επιστολή

Στην κοινή επιστολή τους προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Ελευθέριος Ζώλας και ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Γκόντζος) και η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τσαμάτος και ο Γεν. Γραμματέας Χάρης Λεοντάρης) αναφέρουν τα ακόλουθα για το Μνημείων Εθνικών Ευεργετών:

Αξιότιμοι Κύριοι.

«Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων οι ‘Ζωσιμάδες’ και η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, που, όπως γνωρίζετε, είχαν διατυπώσει την παράκληση να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανέγερση Μνημείου Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους, σε κεντρικό σημείο της πόλης, αισθάνονται την ανάγκη να εκδηλώσουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρόσφατα, έπειτα από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ομόφωνα προέβη στον προσδιορισμό του χώρου για την ανέγερση του Μνημείου σε Κεντρικό Σημείο της πόλης μας.

Απομένει να συνεχιστούν, σε συνεννόηση με τους σπουδαίους καλλιτέχνες που διαθέτει η Ήπειρος, οι απαιτούμενες παραπέρα διαδικασίες, που προβλέπονται από το νόμο, για την υλοποίηση του έργου.

Θα είναι αυτό το έργο μια, καθυστερημένη έστω, αλλά οφειλόμενη τιμή από την "Πόλη των Ευεργετών" προς τα εκλεκτά αυτά τέκνα του λαού μας, που κατέστησαν την Ήπειρο πατρίδα των Ευεργετών και των Δασκάλων του Γένους, κατέστησαν τα Γιάννινα προεπαναστατικά το κέντρο της νεοελληνικής αναγέννησης, συνέβαλαν αποφασιστικά στην πνευματική ανάταση του Υπόδουλου Γένους και, με τα πνευματικά και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που δημιούργησαν με τη σύσταση του Νεοελληνικού Κράτους στην πόλη μας και στην Αθήνα, υπήρξαν οι σπουδαιότεροι συντελεστές της πνευματικής και κοινωνικής του δημιουργίας και της ακτινοβολίας του απανταχού Ελληνισμού.

Από την πλευρά μας σας δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε υπηρεσία για την επίσπευση των διαδικασιών κατά το στάδιο της υλοποίησης του έργου».