ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: «Πραξικόπημα» η μεταβίβαση της ΜΕΑ…

Θ’ αποσυρθεί σιγά – σιγά η Περιφέρεια αλλά ποιος θ’ αναλάβει τις υποχρεώσεις;

Σήμερα οι οφειλές των Δήμων ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ!

• Για «εξόφθαλμη» παρέμβαση σε περίοδο που ο Πρωθυπουργός απουσίαζε εκτός Ελλάδας μιλάει ο Περιφερειάρχης

APORRIMMATA MONADA HPEIROY

Αναμενόμενη ήταν η έντονη αντίδραση του Αλέκου Καχριμάνη στην τροπολογία μέσω της οποίας η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου από την Περιφέρεια περνάει στην ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. 

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για «πραξικόπημα», το οποίο, μάλιστα, είπε πως έγινε σε περίοδο απουσίας του Πρωθυπουργού εκτός Ελλάδας, για ευνόητους λόγους. Σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα αποσυρθεί σιγά – σιγά από τη διαχείριση των απορριμμάτων, σπεύδοντας όμως να επισημάνει ότι οι Δήμοι οφείλουν σήμερα στη Μ.Ε.Α. πάνω από 4 εκατ. ευρώ και τόνισε πως πρέπει πρώτα να υπάρξει πλήρης διασφάλισή της έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Ο Αλ. Καχριμάνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαμάχη με την εταιρία «Αειφορική Ηπείρου» που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο Ελευθεροχωρίου, κάνοντας λόγο για «ανοιχτά ζητήματα» που θα επιλυθούν δικαστικά!

ΜΕΑ, ΤΕΡΝΑ, τροπολογία…

Μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Αλ. Καχριμάνης, αφού χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την τροπολογία (δεν ανέφερε από ποιόν ή ποιούς) για τη μεταβίβαση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦΟΔΣΑ, αναφέρθηκε στις διαχρονικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, ώστε να επιλυθούν προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι, δια των τότε Αναγκαστικών Συνδέσμων τους της ανέθεσαν την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου. 

Υπενθύμισε παράλληλα τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια ήλθε σε σύγκρουση με την «Αειφορική Ηπείρου», τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, που διαχειρίζεται τη ΜΕΑ, τονίζοντας πως «αποκλειστικός γνώμονας ήταν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η μικρότερη επιβάρυνση των κατοίκων της Ηπείρου». 

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε αρχικά με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια  με κυβερνητικούς παράγοντες μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία επιδικάστηκε κατά πλειοψηφία στον Ι.Φ.Σ. αποζημίωση 3,5 εκ. ευρώ και για την οποία έχουν δρομολογηθεί από κοινού με το Δημόσιο όλες οι διαδικασίες για την ακύρωσή της, όπως είπε.

«Εξόφθαλμη παρέμβαση…»!

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα της όλης υπόθεσης που καθιστούν εξόφθαλμη την παρέμβαση που επιχειρήθηκε και μάλιστα σε περίοδο που απουσίαζε εκτός Ελλάδος ο Πρωθυπουργός, με σκοπό να αποτραπούν οι περαιτέρω ενέργειες της Περιφέρειας σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη.

Όπως τόνισε χθες, η τροπολογία κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου και ψηφίστηκε μία ημέρα μετά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση του καζίνο Ελληνικού στην ΤΕΡΝΑ, ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε άλλο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών που περιλάμβανε διατάξεις για τη διαχείριση απορριμμάτων και τους ΦΟΔΣΑ. Πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε τεθεί μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει καμία διάταξη περί μεταβίβασης των Έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων.  Στο μεταξύ, στις 24 Ιουνίου είχε προηγηθεί έγγραφο της Περιφέρειας προς τον Ι.Φ.Σ. με κοινοποίηση στους Περιφερειακούς Συμβούλους, Δημάρχους Ηπείρου, ΦΟΔΣΑ στο οποίο δήλωνε ότι προτίθεται να θέσει υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής συσσωρευμένα ζητήματα της ΜΕΑ που άπτονται των οικονομικών συμφερόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, των πολιτών της και του δημοσίου συμφέροντος.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, γεγονός που, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, εγείρει μείζονα νομικά ζητήματα της ψηφισθείσας διάταξης, ενώ υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως δεν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι παρεπόμενες, ιδιαίτερα σοβαρές συμβάσεις του έργου διέπονται και από το Αγγλοσαξωνικό δίκαιο, ενώ είπε ότι υπάρχουν και σοβαρές παράμετροι που αφορούν χρηματοοικονομικά στοιχεία, ασφάλειες, εγγυήσεις κλπ..

Οι οφειλές Δήμων…

Υπάρχει φυσικά και το θέμα των οφειλών των Δήμων για τη λειτουργία της ΜΕΑ Ηπείρου που σήμερα ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, με τον Περιφερειάρχη να αναρωτιέται «ποιος θα τα καταβάλλει αυτά;», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προκύπτει με όσους Δήμους είτε δεν μεταφέρουν καν απορρίμματα στο Εργοστάσιο ή  δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Kαταλήγοντας, ο Αλ. Καχριμάνης σημείωσε πως «η Περιφέρεια σιγά – σιγά  θα πρέπει να αποσυρθεί από τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που της ανατέθηκε από τους Δήμους. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει χωρίς την πλήρη διασφάλισή της έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει». Παράλληλα, τόνισε ότι «απαιτείται να υπάρχει ένας ΦΟΔΣΑ στελεχωμένος επαρκώς και με πλήρη οικονομική επάρκεια, που σήμερα τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει στο επίπεδο που απαιτεί η διαχείριση του Εργοστασίου Απορριμμάτων». Υπενθύμισε δε πως για τη λειτουργία του η Περιφέρεια έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά, τόσο στο κατασκευαστικό (20 εκ. ευρώ) πλέον απαλλοτριώσεων, όσο και στο λειτουργικό στάδιο.

Όσο για τον φορέα διαχείρισης της ΜΕΑ Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά για το διάστημα που Δημόσιος Φορέας της Σύμβασης είναι η Περιφέρεια και αυτά πρέπει να ρυθμισθούν θεσμικά, γι’ αυτό και θα τεθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών και άλλων Ανεξάρτητων Αρχών.