Για ανάσες δροσιάς επιλέγουμε Ήπειρο!

- Γεμάτες από κόσμο οι παραλίες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας

- Η ακρίβεια αποτρέπει πολλούς για μακρινές αποδράσεις

PARALIA BRAXOS LOYTSA PREBEZAS

• Ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο η πρώτη μεγάλη «έξοδος» των εκδρομέων του Ιουλίου προς παραθαλάσσιες περιοχές. Όσοι δεν προγραμμάτισαν πολυήμερες διακοπές, θα αρκεστούν για μια ακόμη χρονιά σε κοντινές αποδράσεις στα παράλια της Ηπείρου, τα οποία ιδίως τα Σαββατοκύριακα βουλιάζουν από παραθεριστές. Εξάλλου, οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στη χώρα μας, οδηγούν όλο και περισσότερους στις ακτές, αναζητώντας λίγες ανάσες δροσιάς! 

Επιλέγουμε Ήπειρο!

Η ακρίβεια και κυρίως οι υπέρογκες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά και στην βενζίνη αποτελούν τον «νούμερο ένα» αποτρεπτικό παράγοντα για να πάρει κάποιος την απόφαση από την Ήπειρο να κάνει διακοπές στα νησιά του Αιγαίου. Κι αυτό γιατί χρειάζεται μια μικρή περιουσία για τον προγραμματισμό ενός τέτοιου ταξιδιού (μετακίνηση – διαμονή – φαγητό), που για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν υπάρχει. 

Βέβαια αυτό δεν πτοεί τους Ηπειρώτες, οι οποίοι έχουν πολλές επιλογές για να κάνουν διακοπές κοντά στον τόπο διαμονής τους. Θεσπρωτία και Πρέβεζα διαθέτουν μοναδικής φυσικής ομορφιάς παραλίες, οργανωμένες, αλλά και πιο απομονωμένες, οι οποίες προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος Ελλήνων και ξένων τουριστών, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Λευκάδα, αλλά και ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. 

Η καλοκαιρινή περίοδος, η πρώτη εντελώς «ελεύθερη» αφ’ ότου εμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού, είναι κρίσιμη και για τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων. 

Συγκρατημένοι…

Βέβαια, οι πολίτες εμφανίζονται συγκρατημένοι, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και το άγνωστο αύριο, γι’ αυτό και τα όποια έξοδα γίνονται με φειδώ και έχοντας υπολογίσει που θα κατευθυνθεί και το τελευταίο ευρώ. Εξάλλου δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην παραλία φτάνουν με δικό τους εξοπλισμό (ομπρέλα, καθίσματα), έχοντας και σε φορητά μικρά ψυγεία σνακς, νερό, φρούτα και χυμούς, προκειμένου να αγοράσουν ελάχιστα από τις καντίνες, κυρίως καφέδες και παγωτά.

«Τουρισμός για όλους»!

Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός 2022», σειρά θα πάρει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ανέφερε πως η πλατφόρμα ενδέχεται να ανοίξει ακόμη κι εντός της εβδομάδας, οι αιτήσεις θα γίνουν ανεξαρτήτως ΑΦΜ και θα αφορά 200.000 δικαιούχους.

Φέτος το πρόγραμμα θα έχει μία σημαντική αλλαγή, αφού το voucher των 150 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί -εκτός από ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκά- και για την εστίαση.

Προβληματίζει και ο κορωνοϊός…

Την ίδια ώρα, η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία σε πολλούς και κυρίως στους επαγγελματίες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια ανεξέλεγκτη έξαρση κρουσμάτων. 

Τις τελευταίες μέρες όμως παρατηρείται υψηλή μεταδοτικότητα, με τις παραθαλάσσιες περιοχές να είναι και οι πιο εκτεθειμένες. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν τηρούν κανένα μέτρο προστασίας, θεωρώντας ότι έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία. 

Οι επιστήμονες κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου, ζητώντας από τους πολίτες να βάζουν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά και να κάνουν συχνά self test, τα οποία μπορούν να περιορίσουν μια εκτεταμένη διασπορά.