Κυβέρνηση και Επιστήμονες προετοιμάζονται ενόψει του Φθινοπωρινού κύματος κορωνοϊού… 

Από τον Οκτώβριο αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Να μην καθυστερήσουν όμως την 4η δόση οι ευάλωτες ομάδες συστήνει ο Υπ. Υγείας

Με νέο πρωτόκολλο θα ανοίξουν τα σχολεία, λήψη μέτρων ανάλογα με την πίεση στις ΜΕΘ

EMBOLIO KORONOIOS MPOYKALIA

• Μπορεί οι δείκτες της πανδημίας να έχουν πάρει την κατιούσα τις τελευταίες εβδομάδες, όμως Πολιτεία και Επιστήμονες προετοιμάζονται για το χειμώνα που έρχεται καθώς όλες οι εκτιμήσεις και τα επιστημονικά δεδομένα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μετά το Σεπτέμβριο ο κορωνοϊός θα είναι «παρών» και θα θέσει σε νέα δοκιμασία την παγκόσμια κοινότητα.

Το βάρος για την αντιμετώπισή του, έχει πέσει στην παραγωγή των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων, τα οποία θα καλύπτουν τη μετάλλαξη της «Όμικρον», ενώ στα εργαστήρια ετοιμάζονται και τα ακόμη πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές 4 και 5. 

Χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε η προμήθεια των νέων εμβολίων θα γίνει σε δύο δόσεις, πρώτα για τη μετάλλαξη Όμικρον και στη συνέχεια για τις υποπαραλλαγές της 4 και 5.  Οι διαδικασίες είναι προχωρημένες, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταθέσει τους φακέλους τους, έχουν πάρει εγκρίσεις και από τον Οκτώβριο ελπίζεται να είναι διαθέσιμα τα νέα εμβόλια. 

Ο Υπουργός πάντως έστειλε ένα μήνυμα προς όσους καθυστερούν να εμβολιαστούν με τα υπάρχοντα εμβόλια, λέγοντας πώς όσοι κινδυνεύουν τώρα, δεν πρέπει να περιμένουν τα νέα, αλλά να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση και ειδικά οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευάλωτες ομάδες.  

Η προετοιμασία στα νοσοκομεία

Ο Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε επίσης και στις προετοιμασίες που γίνονται στο νοσοκομειακό χώρο, ώστε να αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο τρόπο το ενδεχόμενο κύμα του φθινοπώρου. Όπως είπε στις μεγάλες πόλεις, πραγματοποιούνται συναντήσεις με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να παραχωρήσουν απλές κλίνες για τη διαχείριση περιστατικών Covid. Εξήγησε πως το τελευταίο κύμα της πανδημίας έδειξε ότι δεν υπάρχει πίεση σε κρεβάτια ΜΕΘ αλλά σε απλές κλίνες και συνεπώς μπορεί να αλλάξει το μοντέλο που οτιδήποτε Covid πήγαινε στο δημόσιο σύστημα.

«Εμείς θέλουμε να τα διαχειρίζονται οι ιδιώτες για να μην πιέζονται οι απλές κλίνες στο ΕΣΥ», τόνισε χαρακτηριστικά.

 Η μάσκα, «πρώτη γραμμή άμυνας»!

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι επιθυμία είναι να μην υπάρξουν «μέτρα τύπου υποχρεωτικότητας» αλλά συστάσεις για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και σε κλειστούς χώρους. «Δεν είναι στη βούλησή μας να γυρίσουμε σε μέτρα περιορισμού», σημείωσε. 

 Με πρωτόκολλο τα σχολεία

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην επικείμενη έναρξη του σχολικού έτους, λέγοντας ότι θα καταρτιστεί εκπαιδευτικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας λίγο πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Τι μπορεί να αλλάξει…

Ο κ. Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε επίσης ότι ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί είναι η πίεση στις εντατικές του ΕΣΥ και συνεπώς στο βαθμό που δεν υπάρχουν βαριές νοσηλείες, δεν θα χρειάζεται η λήψη μέτρων, καθώς οι απλές κλίνες είναι πιο διαχειρίσιμες. «Όμως αυτό είναι δυναμικό, συνδυάζεται με την πίεση», τόνισε.