Σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου

«Βήμα – βήμα» προς τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Αώου!

Επέκταση της προστατευόμενης περιοχής μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα προτείνει η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης • ΚΩΝ. ΣΙΑΡΑΒΑΣ (Αντ/ρχης Π.Ε. Ιωαννίνων): Πολλαπλά τα οφέλη του έργου…

GEFYRI KONITSAS

 Ο Αώος είναι σήμερα ουσιαστικά ο τελευταίος «άγριος ποταμός» της Ευρώπης, ο οποίος εξακολουθεί να διατρέχει ελεύθερα την Ελλάδα και την Αλβανία προτού τα νερά του εκβάλουν στην Αδριατική.

Εδώ και καιρό λοιπόν έχει αναπτυχθεί μία διακρατική πρωτοβουλία με στόχο αφενός να διατηρηθεί αυτή η ελεύθερη ροή και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα Διασυνοριακό Πάρκο, κάτι σαν συνέχεια του Εθνικού Πάρκου Βίκου – Αώου, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές που διασχίζει ο Αώος με πρώτη και καλύτερη την Κόνιτσα. Οι μελέτες για το σημαντικό αυτό έργο παρουσιάστηκαν σε συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στο πλαίσιό της, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κων/νος Σιαράβας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με βασικότερη την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού.

Στο μεταξύ, εκδήλωση με θέμα την προστασία και ανάδειξη του Αώου έγινε και στην Κόνιτσα, όπου επίσης παρουσιάστηκαν οι μελέτες που έχουν γίνει γι’ αυτόν.

«Άγριος ποταμός»

Την επέκταση της προστατευόμενης περιοχής του Αώου και των παραποτάμων του από την Κόνιτσα μέχρι τα σύνορα Ελλάδος – Αλβανίας προτείνει η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το Διασυνοριακό Πάρκο Άγριου Ποταμού Αώου.

Η πρότασή της παρουσιάστηκε στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια στο πλαίσιο του προγράμματος «Saving Europe’s last free flowing river Vjosa - Aoos» («Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη Vjosa – Αώο»). Η IUCN είναι εταίρος του προγράμματος, πραγματοποίησε τις σχετικές έρευνες και συντονίζει την όλη πρωτοβουλία, αποκλειστικός  στόχος της οποίας είναι ο Αώος να παραμείνει ένας «άγριος ποταμός» με ελεύθερη ροή σε όλο το μήκος του που ανέρχεται σε 270 χιλιόμετρα σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος. 

Ο Κων/νος Σιαράβας

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας και συμμετείχαν  εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ήπειρος» και της ΑΜΚΕ «Πίνδος Περιβαλλοντική».

Στο πλαίσιό της έγινε παρουσίαση και των Μελετών Χρήσεων Γης και Οικονομικής Ανάλυσης, ενώ ακολούθησε διάλογος και κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις. Από την πλευρά του ο κ. Σιαράβας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει σε απόλυτο βαθμό την προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Αώου και ότι στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων  και η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Κόνιτσας. Τόνισε επίσης ότι το εγχείρημα θα έχει επιτυχία, εφόσον το αγκαλιάσουν όσοι κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή που διασχίζει ο Αώος.

Οριοθέτηση κοίτης

 Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κων/νος Σιαράβας στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τόσο στον Αώο όσο και στους παραπόταμους του, τον Βοιδομάτη και τον Σαραντάπορο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να γίνει οριοθέτηση της κοίτης του, όπως και των παραποτάμων του Βοϊδομάτη και Σαραντάπορου, να προβλεφθούν οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για καθαρισμούς σε επικίνδυνα σημεία για πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων κυρίως σε καλλιέργειες και να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, που σήμερα λειτουργούν και είναι αναπόσπαστα τμήματα της ευρύτερης περιοχής χωρίς να επιβαρύνουν τον ποταμό». 

Ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε πολύ καλή την πρωτοβουλία για το Διασυνοριακό Πάρκο Αώου προσθέτοντας όμως πως «χρειάζεται πολλή υπομονή και συνεχή συνεργασία με τις όμορες περιοχές της Αλβανίας, ώστε να πετύχουμε τον κεντρικό στόχο που είναι η δημιουργία του Πάρκου, το οποίο μπορεί να  είναι συνέχεια του Εθνικού Πάρκου Βίκου – Αώου». Όπως σημείωσε, ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα της σύσκεψης, το Πάρκο «θα συμβάλλει στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας και θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές, όπως η ακριτική Κόνιτσα». 

Οι προτάσεις που έγιναν στη σύσκεψη της Περιφέρειας θα τεθούν προς αξιολόγηση για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους με τη συμμετοχή και των συμβαλλόμενων εταίρων από την Αλβανία.

Εκδήλωση στην Κόνιτσα

Στο μεταξύ την Πέμπτη έγινε στην Κόνιτσα ανοιχτή εκδήλωση με θέμα την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αώου, στην οποία  έγινε επισκόπηση του έργου, των στόχων, των μελετών και της τρέχουσας κατάστασης και παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές τα βασικά αποτελέσματα των τεσσάρων μελετών που έχουν εκπονηθεί για τον ποταμό.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου και η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Σοφία Φιλιππίδου. Παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημήτριος Σαχαρίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Σπανός, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτριος Χήρας, Νικόλαος Τσιαλιαμάνης και Αριστείδης Λαζογιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Παπασπύρου, Βασίλης Σπανός, Κατερίνα Δημάρατου, Ελένη Νίνου, Μιχάλης Μιχαλόπουλος, Δήμητρα Λάκκα, Παναγιώτης Τσιγκούλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης κ.α.

Ο κ. Εξάρχου είχε νωρίτερα συνάντηση με την Πρέσβη στο γραφείο του, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και η αναπληρώτριας Πρέσβης στα Τίρανα.