Σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την  Ήπειρο

Αγώνας δρόμου για να αποκτήσει όλη η χώρα Πολεοδομικά Σχέδια!

Είναι μία χρυσή ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες, τόνισε χθες από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός

• «Αστείρευτα» τα κονδύλια του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»…

GIANNENA APOPSH PANORAMIKH
 

• Έπειτα από αρκετές δεκαετίες κατά τις οποίες ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας προχωρούσε με… ρυθμούς χελώνας, τα πράγματα αλλάζουν και οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνονται με «όχημα» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι φιλόδοξος και προβλέπει την ολοκλήρωση της εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για όλη τη χώρα μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια! Θα χρειαστεί φυσικά πολλή δουλειά, με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό να τονίζει χθες από τα Γιάννενα ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί αισίως! Ο κ. Στασινός έκανε λόγο για μία χρυσή ευκαιρία για περιοχές όπως τα Γιάννενα να καθορισθούν επιτέλους οι χρήσεις γης, γεγονός που μόνο οφέλη θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες. Αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο διαθέτει πολλά κονδύλια που μπορούν να εκμεταλλευτούν ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

Χρυσή ευκαιρία

Ένα μεγάλο πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού έχει ξεκινήσει σ’ όλη τη χώρα, το οποίο αφορά Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια με στόχο να καλύψει το 75% περίπου όλων των περιοχών. Μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών, τα Σχέδια όλων των Δήμων του Νομού, καθώς και εκείνα της υπόλοιπης Ηπείρου. Χάρη στον σχεδιασμό αυτό θα διαμορφωθούν πολιτικές και θα πάρουν αξία τμήματα γης που μέχρι σήμερα έμεναν αναξιοποίητα. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε χθες για μία «χρυσή ευκαιρία» που πρέπει να εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία με τη βοήθεια του κάθε Δήμου και της κάθε Περιφέρειας όσον αφορά στον επανασχεδιασμό των πόλεων, με σκοπό να είναι σύγχρονες και να εξυπηρετούν τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στις μέρες μας.

Η διαδικασία της κατάρτισης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για την οποία γίνεται λόγος εδώ και δεκαετίες ολόκληρες δεν είναι πάντως εύκολη υπόθεση. Όπως τόνισε χθες, ερωτηθείς σχετικά, ο Γιώργος Στασινός, μέχρι τώρα γίνονταν περίπου 30 Σχέδια ανά 10 χρόνια, δηλαδή το υπουργείο Περιβάλλοντος θα χρειαζόταν περίπου 100 χρόνια να ολοκληρώσει τα 300 Πολεοδομικά Σχέδια σ’ όλη τη χώρα. 

 Θα χρειαστεί τρέξιμο!

Αυτό τον στόχο, της εκπόνησης δηλαδή 300 Σχεδίων σ’ όλη την Ελλάδα, έχει θέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο φιλοδοξώντας όμως να τα ολοκληρώσει μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια! «Θα τα καταφέρουμε. Ήδη μέσα στον Σεπτέμβριο δημοπρατήσαμε 113 τέτοια Σχέδια και θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε προσωρινούς αναδόχους σε 100 και πλέον Πολεοδομικά Σχέδια, πολλά εκ των οποίων είναι στον Νομό Ιωαννίνων», σημείωσε ο Πρόεδρός του και επανέλαβε ότι πρόκειται για μία χρυσή ευκαιρία.

Το χρονοδιάγραμμα για τα Τοπικά Πολεοδομικά είναι ιδιαίτερα σφιχτό, γιατί όλα αυτά θα πρέπει να πληρωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως, δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν αργότερα. «Θα πιεστούμε όλοι να κάνουμε μέσα στα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια κάτι που δεν έγινε δεκαετίες πριν», σημείωσε ο κ. Στασινός.

Τα πλεονεκτήματα

Τι σημαίνει όμως ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για μία πόλη όπως, ας πούμε, τα Γιάννενα; Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε μία εκλαϊκευμένη εξήγηση για να γίνει κατανοητή η σημασία του εγχειρήματος. Όπως είπε, μέσω του Τοπικού Σχεδίου μπορούν να επεκταθούν τα όρια οικισμών και το Σχέδιο Πόλης, ενώ παράλληλα μπορούν να αλλάξουν χρήσεις γης. Για παράδειγμα, μία περιοχή με βιομηχανική χρήση μπορεί να αποκτήσει τουριστική ή και το αντίστροφο. Η αλλαγή χρήσης μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αλλαγή και τις αξίες των ακινήτων στις περιοχές που θα ισχύσει, σημείωσε ο Γ. Στασινός, προσθέτοντας πως αυτό είναι, για ευνόητους λόγους, προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Εκτός όμως από την αύξηση της αξίας της γης, μέσω των Πολεοδομικών Σχεδίων μπορούν να γίνουν αρκετά άλλα πράγματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Με τον καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων σε κάθε περιοχή θα μπορέσουν να γίνουν βασικές υποδομές, όπως εγκαταστάσεις για επεξεργασία λυμάτων και σκουπιδιών, δρόμοι, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι κλπ.

Αλλαγές πάντως δεν είναι δυνατόν να γίνουν παντού. Οι περιοχές Natura, για παράδειγμα, που είναι προστατευόμενες θα διατηρηθούν υπό το ίδιο καθεστώς, όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, τονίζοντας πως και να θελήσει ένας μελετητής να κάνει παρέμβαση, θα βρει απέναντί του το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Το «Εξοικονομώ»…

Ο κ. Στασινός δεν παρέλειψε να επισημάνει χθες ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν απεριόριστα σχεδόν κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης του παλιού και νέου ΕΣΠΑ, όμως λείπει η ωριμότητα. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στον ιδιωτικό τομέα και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που ήρθε στο ΤΕΕ και έγινε ρεκόρ εντάξεων, όπως είπε, αφού μπήκαν σ’ αυτό πάνω από 80.000 κατοικίες τη στιγμή που πριν έμπαιναν περίπου οι μισές. «Οι πόροι είναι πολλαπλάσιοι, το ‘Εξοικονομώ’ θα τρέξει και τα επόμενα χρόνια, επομένως όποιος δεν πρόλαβε μέχρι σήμερα να κάνει αίτηση θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία στο άμεσο μέλλον», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όντως κάνει εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά σε περιοχές που κάνει κρύο όπως ο Νομός Ιωαννίνων». 

Τέλος, όπως ανέφερε, θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για νέους αλλά κι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για επιχειρήσεις. «Άρα θα υπάρξουν διαθέσιμα πάρα πολλά κονδύλια που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και επιχειρήσεις και ιδιώτες προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες για εξοικονόμηση ενέργειας, κάνοντας γρήγορα μάλιστα απόσβεση για τα χρήματα που θα διαθέσουν», κατέληξε.