¢Δεν χρειάζεται να υπαχθούν στον ΕΦΚΑ - ΟΑΕΕ λέει το Υπ. Εργασίας

Με ασφάλεια ΟΓΑ οι ιδιοκτήτες καφενείων στα μικρά χωριά!

Ξεκαθαρίζει το τοπίο μέσω ερμηνευτικής εγκυκλίου που έλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου

• Κ. ΣΙΑΡΑΒΑΣ (Αντ/ρχης Π.Ε. Ιωαννίνων): Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία συμβάλει στο ζωντάνεμα της υπαίθρου…

KAFENEIO XORIO

Μία «στρεβλή» εντύπωση που μέχρι σήμερα αποτελούσε έναν από τους βασικούς αποθαρρυντικούς παράγοντες για όσους ενδιαφέρονταν να δραστηριοποιηθούν σε κάποιο χωριό λειτουργώντας καφενείο ή καφεπαντοπωλείο έρχεται να ανατρέψει το υπουργείο Εργασίας.

Απαντώντας σε αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου για ειδική μεταχείριση στην ασφαλιστική κάλυψη εκείνων που διατηρούν καταστήματα σε μικρούς οικισμούς, το υπουργείο απέστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο του σχετικού νόμου με βάση την οποία οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες δεν πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν στον ΕΚΦΑ – ΟΑΕΕ καταβάλλοντας εισφορές δυσανάλογες του εισοδήματος που αποκομίζουν από αυτή τη δραστηριότητα, αλλά μπορούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. 

Την εγκύκλιο αποσαφηνίζει με δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ξεκαθάρισε πόσο σημαντική είναι για την Περιφέρεια κάθε δραστηριότητα η οποία συμβάλλει στο ζωντάνεμα των χωριών.

Επιστολή στο Yπ. Εργασίας

Πρωτοβουλία σχετική με το ζήτημα της λειτουργίας καφενείων στα ορεινά χωριά και τους κοντινούς ή απομακρυσμένους οικισμούς της Ηπείρου ανέλαβε πρόσφατα η Περιφέρεια, διαπιστώνοντας τη διαρκή φθίνουσα πορεία. Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απέστειλε έγγραφο στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητώντας να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στην ασφαλιστική κάλυψη οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των καφενείων και των μικρών παντοπωλείων στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν εν λειτουργία. Κι αυτό επειδή υπήρχε μία «θολή» ερμηνεία του σχετικού νόμου, με βάση την οποία οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες πρέπει να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν. 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο!

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο την οποία απέστειλε το υπουργείο Εργασίας ως απάντηση στο αίτημα του Περιφερειάρχη. 

Την εγκύκλιο μελέτησε, ως πλέον αρμόδιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος προχώρησε σε αποσαφήνιση των προβλέψεών της, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ασφαλιστικές διατάξεις που αφορούν ιδιοκτήτες και διαχειριστές καφενείων τα οποία λειτουργούν σε μικρούς οικισμούς είναι σε γενικές γραμμές πιο ευνοϊκές απ’ ότι πιστευόταν και δεν τους επιβαρύνουν σε βαθμό δυσανάλογο του εισοδήματος που αποκτούν από τη δραστηριότητα με την οποία ασχολούνται. 

Τι ισχύει για καφενεία

Όπως σημειώνει επιγραμματικά σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σιαράβας, συνοψίζοντας την εγκύκλιο, σε οικισμούς και χωριά κάτω των 300 μονίμων κατοίκων, με βάση την τελευταία απογραφή του 2021, η ασφάλιση των ιδιοκτητών των καφενείων είναι υποχρεωτική και υπάγεται στον πρώην ΟΓΑ, κάτι δηλαδή που ίσχυε και στο παρελθόν. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι ο μέσος όρος καθαρών εισοδημάτων των τριών πρώτων ετών λειτουργίας της επιχείρησης να μην είναι μεγαλύτερος του 400πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 12.740 ευρώ σε ετήσια βάση από μη μισθωτή εργασία. Σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση του ποσού αυτού, η ασφάλιση αυτοδίκαια υπάγεται στον πρώην ΟΑΕΕ, σήμερα ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ. 

 Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, εάν ο ιδιοκτήτης του καφενείου τυγχάνει να έχει αγροτική δραστηριότητα, η ασφάλισή του είναι ισχυρή στον ΟΓΑ και δεν έχει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, αρκεί η δραστηριότητα με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη καφενείου ή καφεπαντοπωλείου να ασκείται εντός του οικισμού όπου διαμένει. Αυτό, όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης, ισχύει και για χωριά ή οικισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου με μόνιμους κατοίκους κάτω των 2.000 ατόμων.

Ο Κων/νος Σιαράβας

Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Κων/νος Σιαράβας υπογράμμισε πως μέχρι σήμερα υπήρχε όντως μία «σκιά» όσον αφορά στο ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές καφενείων και καφεπαντοπωλείων μικρών οικισμών, δημιουργώντας δεύτερες σκέψεις σε όσους ενδιαφέρονταν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα, όμως με την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας το ζήτημα ξεκαθαρίζει.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένας νέος άνθρωπος, ένας άνεργος ή οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να λειτουργήσει καφενείο σε ένα χωριό χωρίς να επιβαρύνεται υπέρμετρα με ασφαλιστικές εισφορές κι αυτό επειδή θεωρούμε πως τα παραδοσιακά καφενεία αποτελούν εστία ζωής και κοινωνικής δραστηριότητας για τα χωριά μας», ανέφερε με έμφαση ο Αντιπεριφερειάρχης. Πρόσθεσε δε πως «στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στο να ζωντανέψουν και πάλι τα χωριά». 

Και άλλες πρωτοβουλίες…

 Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο «Π.Λ.» σε πρόσφατα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά του είχε θίξει το ζήτημα της λειτουργίας καφενείων στα χωριά της Ηπείρου, ειδικά σε ορεινούς και απομακρυσμένους οικισμούς, που τους χειμώνες απομένουν με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. 

Όπως κατ’ επανάληψη επισήμανε, το κλείσιμο καταστημάτων, η λειτουργία των οποίων κρίνεται ασύμφορη από τους ιδιοκτήτες τους, στερεί τα χωριά από τον τελευταίο «πυρήνα» ζωής που τους είχε απομείνει, γι’ αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν τόσο η Πολιτεία, όσο και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχοντας συγκεκριμένα κίνητρα για να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Η ευνοϊκή ασφαλιστική μεταχείριση τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι αναγκαία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να παρακινηθούν νέοι κυρίως άνθρωποι να ασχοληθούν, όπως, για παράδειγμα, η μίσθωση κοινοτικών και δημοτικών οικημάτων έναντι συμβολικού τιμήματος, η απαλλαγή τους για ένα διάστημα από δημοτικά τέλη κλπ.