Επιτέλους ικανοποιήθηκε ένα αίτημα δεκαετιών…

Επίδομα ανασφάλιστου και στους υπερήλικες που μένουν στη Β. Ήπειρο

Κ. Σιαράβας: (Αντιπεριφερειάρχης): Εθνική και κοινωνική η διάσταση της απόφασης…

BOREIOHPEIROTES

«Ήταν εθνικά δίκαιο και έγινε πράξη»: Το προεκλογικό σλόγκαν του 2019, για την καταβολή του επιδόματος  ανασφάλιστου στους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες έγινε τελικά πράξη τέσσερα χρόνια αργότερα και από άλλη Κυβέρνηση. 

Για την ακρίβεια η προηγούμενη Κυβέρνηση όχι μόνο δεν το είχε υποσχεθεί, αλλά το είχε καταργήσει εντελώς.  Για δύο περίπου δεκαετίες- και σε περίοδο που δινόταν το επίδομα στους Βορειοηπειρώτες- υπήρχε ένα πάγιο αίτημα από φορείς της Ελληνικής Μειονότητας: Να δίνεται το βοήθημα «σύνταξη» και σε όσους μένουν μόνιμα στα χωριά της Μειονότητας στην Αλβανία και να μην υποχρεώνονται οι ηλικιωμένοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να φιλοξενούνται στα παιδιά τους για να παίρνουν την εθνική σύνταξη. 

Η «αδυναμία» αυτή του Ελληνικού κράτους είχε οδυνηρές επιπτώσεις για το χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων οδηγήθηκε στη φυγή και μαζί με αυτούς χωριά ερημώθηκαν περαιτέρω από κόσμο. Τελικά πρυτάνευσε η λογική, η σημερινή Κυβέρνηση αντιλήφθηκε την ουσία του προβλήματος και με πρόσφατη απόφασή της έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» και πλέον μπορούν και όσοι παραμένουν εντός της Αλβανικής Επικράτειας να λαμβάνουν τα χρήματα που εισπράττουν και οι υπερήλικες που διαμένουν στην Ελλάδα. 

Το τι προηγήθηκε και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, τα ανέπτυξε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και αρμόδιος επί των Οικονομικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Κων. Σιαράβας, ο οποίος επεσήμανε την εθνική και κοινωνική διάσταση της απόφασης. 

Όπως είπε,  η Περιφερειακή Αρχή έχοντας γίνει αποδέκτης αιτημάτων από ομογενείς που ζητούσαν τη συνδρομή της, ώστε να δοθεί λύση σε αυτή την εκκρεμότητα και να παραμείνει έτσι ο κόσμος στις πατρογονικές του εστίες, άρχισε μια προεργασία σε συμβουλευτικό επίπεδο για τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος. «Τον περασμένο Οκτώβριο -πρόσθεσε ο κ. Σιαράβας-  έχοντας κατασταλαγμένη άποψη το θέσαμε στον Πρωθυπουργό   κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Και πραγματικά λίγους μετά, το αίτημα ικανοποιήθηκε: Το επίδομα ανασφάλιστου μπορούν πλέον να το λαμβάνουν και οι υπερήλικες που διαμένουν εντός της Αλβανίας, κάτω βέβαια από ορισμένες προϋποθέσεις». Αυτό έγινε μέσω τροποποίησης της αρχικής Κ.Υ.Α. που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2022. Η τροποποίηση δημοσιεύτηκε προ δύο περίπου εβδομάδων στην εφημερίδα της Κυβέρνησης (τ. Β΄4089). 

Οι βασικές προϋποθέσεις:

Οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης είναι οι εξής: 

1. Κατοχή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς ή Ελληνικής Αστυνομικής Ταυτότητας

2. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος

3. Να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι: ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

4. Να διαθέτουν λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα

5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

6. Το ατομικό εισόδημα (και από υπηρεσίες/συντάξεις Αλβανίας) να μην υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ και για τους έγγαμους τις 8640 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα που άνοιξε ο ΕΦΚΑ-ΟΠΕΚΑ, επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανασφάλιστων υπερηλίκων και στα Γενικά Προξενεία της Ελλάδος στην Αλβανία. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή που λύνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, το οποίο στηρίζει έμπρακτα όλους  εκείνους που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και  έτσι θα  μπορέσει να κρατήσει «ζωντανό» το χώρο της Ελληνικής Μειονότητας», κατέληξε στη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας.