Ζητούνται επαγγελματικά δικαιώματα για το Γεωπονίας Πανεπ. Ιωαννίνων!

- Σε κατάληψη η Σχολή της Άρτας με τους φοιτητές να δηλώνουν αγανακτισμένοι

• Έκκληση του Κοσμήτορα Αναστ. Τσίνα προς το υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης για αποκατάσταση της αδικίας

TEI HPEIROY

• Υπό κατάληψη τελούν αυτές τις ημέρες τα περισσότερα από τα επτά νέα Τμήματα Γεωπονίας που ιδρύθηκαν και λειτουργούν στη χώρα στο πλαίσιο της συνένωσης των παλαιών ΤΕΙ με τα αντίστοιχα κατά τόπους Πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και το Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.

Οι φοιτητές τους διεκδικούν το αυτονόητο, την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ώστε τα πτυχία που λαμβάνουν να έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπ. Ιωαννίνων Αναστάσιος Τσίνας απευθύνει επιστολή προς το αρμόδιο για το θέμα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας το να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Τσίνας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα νέα Τμήματα πληρούν τα αναγκαία κριτήρια προκειμένου να τύχουν οι απόφοιτοί τους ίσης μεταχείρισης με τους αποφοίτους των Γεωπονικών Τμημάτων που προϋπήρχαν. 

Χωρίς δικαιώματα

Καμία νομοθετική πρόβλεψη σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη διαδικασία απονομής τους, για τους πτυχιούχους των επτά νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, τονίζει ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναστάσιος Τσίνας, ο οποίος υπήρξε και τελευταίος πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου ως τη συγχώνευσή του. 

Αυτό, όπως επισημαίνει, καθιστά αδύνατη την απόδοση στους αποφοίτους των συγκεκριμένων Τμημάτων της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου, παρότι ολοκλήρωσαν ή πρόκειται να  ολοκληρώσουν επιτυχώς προπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών γεωπονικής κατεύθυνσης και έλαβαν ή θα λάβουν πτυχίο γεωπόνου. Για την επίλυση του ζητήματος, το αρμόδιο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης έχει λάβει ομόφωνες αποφάσεις – προτροπές από τις Συνελεύσεις των ενδιαφερόμενων Τμημάτων, τις Κοσμητείες των αντίστοιχων Σχολών, τις Συγκλήτους των οικείων Πανεπιστημίων, και την 99η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων των ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύγχρονα προγράμματα

Ο κ. Τσίνας στην επιστολή του διευκρινίζει πως τα Τμήματα Γεωπονίας, ναι μεν δημιουργήθηκαν ως νέα πανεπιστημιακά Τμήματα στα ΑΕΙ που ενσωμάτωσαν τα επιχώρια Τεχνολογικά Ιδρύματα το 2018 - 19, όμως συνέταξαν ήδη από το 2018, κατέθεσαν στην τότε ΑΔΙΠ νυν Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) νέα, σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών πενταετούς πανεπιστημιακής κατεύθυνσης και με την έγκρισή της τα εφαρμόζουν έκτοτε. Τα προγράμματα αυτά είναι κατά 85 - 90% ίδια με τα αντίστοιχα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών των καθιερωμένων Τμημάτων Γεωπονίας, ενώ ως νεότερα έχουν ενσωματώσει και τις σύγχρονες και επικαιροποιημένες κατευθύνσεις και τάσεις της Γεωπονικής Επιστήμης, διδάσκοντας νέα σχετικά γνωστικά αντικείμενα, τεχνολογίες και πρακτικές. Ταυτόχρονα τα Τμήματα αυτά συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τα παλαιά προγράμματα προπτυχιακών σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης που λειτουργούσαν για τους φοιτητές ΤΕΙ που ο νόμος τους βρήκε να σπουδάζουν σ’ αυτά και οι οποίοι λαμβάνουν πτυχίο ΤΕΙ, όχι πανεπιστημιακό.

Με πιστοποίηση!

Ο Κοσμήτορας ξεκαθαρίζει επίσης ότι η πλειοψηφία των νέων Τμημάτων έχει ήδη περάσει τη διαδικασία της πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών που εφαρμόζεται από επιτροπές της ΕΘΑΑΕ και έχει βαθμολογηθεί με «άριστα» ή «λίαν καλώς», ενώ στα εναπομείναντα αντίστοιχα Τμήματα η πιστοποίηση ολοκληρώνεται οσονούπω. Επισημαίνει δε ότι για τα υφιστάμενα το 2014 Γεωπονικά Τμήματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ο νόμος δεν έθετε καμία προϋπόθεση πιστοποίησης ή θετικής αξιολόγησης των σπουδών που προσέφεραν, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τους τίτλους σπουδών από ισότιμα Τμήματα ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. 

Κάνει λόγο για ομηρία των φοιτητών των συγκεκριμένων Τμημάτων τονίζοντας πως «σήμερα υπάρχουν περί τις 2.500 – 3.000 απόφοιτοι των συγκεκριμένων Τμημάτων με πτυχία για κορνίζα που δεν εξασφαλίζουν καμία επαγγελματική αποκατάσταση, σε μια χώρα μάλιστα που έχει αναδείξει την αγροδιατροφή ως ατμομηχανή για τη συνολική αναπτυξιακή της προοπτική και έχει ανάγκη όλα αυτά τα μυαλά και τα χέρια για να το πετύχει. Και προφανώς, όσο ο χρόνος περνά, ο αριθμός τους όλο και θα μεγαλώνει». 

Το αυτονόητο…

Ο κ. Τσίνας επισημαίνει στην επιστολή του ότι «η Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισονομίας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης, πρέπει να νομοθετήσει το αυτονόητο και να αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου σε όλα αυτά τα παιδία …χθες»! Όπως μάλιστα προσθέτει, το αρμόδιο υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης γνωρίζει το πρόβλημα σε όλες του τις λεπτομέρειες εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, ενώ δεν έχει εκφραστεί καμιά αντίρρηση από κάποιον συναφή επιστημονικό ή επαγγελματικό φορέα/συλλογικότητα για το δίκαιο του αιτήματος. «Πόσο χρόνο θέλουν λοιπόν οι δυνάμεις της αδράνειας ή αλλιώς το «βαθύ κράτος» του Υπουργείου για να πράξει το αυτονόητο;», αναρωτιέται.

 Κλείνοντας την επιστολή του, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απευθύνεται προσωπικά στον Υπουργό Γ. Γεωργαντά, τον οποίο χαρακτηρίζει εύστροφο, συνετό και αποφασιστικό και τον καλεί να μην αδικήσει τον εαυτό του και να ελευθερώσει άμεσα τους ομήρους που κρατάει δέσμιους στα χέρια του.

Κατάληψη στην Άρτα

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων είναι οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε κατάληψη της Σχολής τους. «Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση όταν βλέπουμε το αντικείμενο σπουδών μας να τσακίζεται και να γίνεται εμπόρευμα για τα συμφέροντα λίγων», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν από τον Δήμο Αρταίων την έμπρακτη στήριξη και την κινητοποίηση, καθώς, όπως σημειώνουν, «οφείλει να αναγνωρίσει τη σημασία των φοιτητών στην πόλη». Παράλληλα, απαιτούν από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή του Νομού Άρτας Γιώργο Στύλιο «να μη χαρακτηρίζει τον εαυτό του απλά ως ‘σύμμαχο’, αλλά να σταθεί έμπρακτα και ουσιαστικά στους φοιτητές, δίνοντας λύση στο χρόνιο και δίκαιο αίτημά μας για τα αυτονόητα επαγγελματικά μας δικαιώματα».

Οι φοιτητές του Γεωπονίας επισημαίνουν πως η απόκτηση ενός πτυχίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα έχει φέρει σε δυσμενή και αδιέξοδη θέση το σύνολο των μέχρι στιγμής διπλωματούχων αποφοίτων του Τμήματος, καθώς και το σύνολο των ενεργών φοιτητών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών πενταετούς διάρκειας και εν δυνάμει αποφοίτων του, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας.