Χθες ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές αλλά από σήμερα θα είναι πρώην!

- Μετά την εκλογή Προεδρείου, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Ιουνίου…

 ORKOMOSIA NEWN BOYLEYTWN

• Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού και της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ουσιαστικά πρόκειται για Βουλή μιας ημέρας, αφού σήμερα μετά την εκλογή του Προεδρείου της, θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της και η προκήρυξη των νέων εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 25 Ιουνίου.

Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα για τους βουλευτές που εκλέχτηκαν πρώτη φορά και που ίσως στις δεύτερες κάλπες δεν καταφέρουν να ξαναεκλεγούν, ήταν ιδιαίτερη και σίγουρα είχε τον δικό της συμβολισμό. 

Στην ορκωμοσία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ακολούθησε η ορκωμοσία των τεσσάρων μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι, καθώς και όσων βουλευτών επιθυμούσαν πολιτικό όρκο.

Της χθεσινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α’ Αθηνών και α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα τις βουλευτικές έδρες που επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την Α’ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης την Α’ Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την Φθιώτιδα, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος την Λάρισα.

Σήμερα η εκλογή Προεδρείου…

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου, θα προηγηθεί εκλογή του Προέδρου της Βουλής, Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος. Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου έχει συγκληθεί για σήμερα, Δευτέρα στις 10:30  το πρωί, όπου θα παραστεί και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ι. Σαρμάς.

Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον πολύπειρο βουλευτή Ιωαννίνων Κων. Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. 

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προεδρείου της Βουλής, ο νέος Πρόεδρος θα περαιώσει τη συνεδρίαση, που ταυτόχρονα σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της ΙΘ' Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, θα προκηρύξει τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου και θα ορίσει την ημέρα ορκωμοσίας της Κ' Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Το ΠΔ θα αποσταλεί στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να το θυροκολλήσει ο Φρούραρχος της Βουλής.

Αφού ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα και διαλυθεί η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα παίρνουν ξανά θέση μάχης, στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, την οποία αποφασίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και είθισται να λαμβάνεται υπόψη η σταυροδοσία του α’ γύρου.