Καλά τα λόγια υποψηφίων, τα οράματα

και τα προγράμματα, αλλά όμως για αυτά…

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ!

Πυρετός στα επιτελεία των 84 συνδυασμών σε Δήμους

και Περιφέρεια Ηπείρου

• Με εγκαίνια Εκλογικών Κέντρων, συγκεντρώσεις, περιοδείες,

ομιλίες, αλλά και «χτυπήματα κάτω από τη μέση»

συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος…

• «Πυρετός» επικρατεί στα επιτελεία των 84 συνολικά συνδυασμών που τίθενται αντιμέτωποι στους Δήμους (78) και την Περιφέρεια Ηπείρου (6),  καθώς ο χρόνος για τις εκλογές της 18ης Μαΐου μετρά αντίστροφα.
Σύμφωνα με τα  προγνωστικά οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα ολοκληρωθούν την πρώτη Κυριακή είναι ελάχιστες, με σιγουριά για αυτό να καταγράφεται μόνο σε ένα Δήμο της Π.Ε. Άρτας (Γ. Καραϊσκάκη) όπου οι συνδυασμοί είναι μόνο δύο. Στους περισσότερους  υπόλοιπους Δήμους (ενδεχομένως και στην Περιφέρεια) οι εκλογές θα έχουν και δεύτερο γύρο, θα επαναληφθούν δηλαδή  – με τη συμμετοχή των πρώτων δύο - την επόμενη Κυριακή 25η Μαϊου, μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Σε αναζήτηση συμμαχιών
Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος την οποία λαμβάνουν υπόψη τους στο σχεδιασμό όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων,  με αντικειμενικό σκοπό να εξασφαλίσουν συμμάχους στο β’ γύρο. Η στόχευση αυτή γίνεται ευδιάκριτη και στα προγράμματα των παρατάξεων που άρχισαν να δημοσιοποιούνται και τα οποία έχουν «λίγα από όλα». Και καλά λόγια και οράματα και προγράμματα και σχέδια… Υπάρχουν βέβαια και παρατάξεις, που ουσιαστικά έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τα αυτοδιοικητικά θέματα και οι θέσεις τους είναι προσαρμοσμένες σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα.

Επιλέγουν αυτοδιοικητικά…
Αυτά ωστόσο περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ηπειρωτών, όπως προκύπτει και από δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποφασίζει και ψηφίζει με βάση τις προτάσεις για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Οι πολίτες, έχοντας υπόψη τους πρόσφατα παραδείγματα, προερχόμενα κυρίως από την κεντρική πολιτική σκηνή, την τρέχουσα προεκλογική περίοδο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στα «ευχολόγια» αλλά και στις υποσχέσεις που ακούν από τους υποψηφίους. Απορρίπτουν εκ των προτέρων εκείνους που εκφράζουν μόνο καταγγελτικό – απορριπτικό λόγο. Αναζητούν προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν.  Υποψηφίους που όχι απλά προτείνουν, αλλά και εξηγούν με τι τρόπο και τι πόρους θα υλοποιήσουν τα όσα ανακοινώνουν.

Κέρδισε τις εντυπώσεις…
Ήδη τις πρώτες θετικές εντυπώσεις κέρδισε η παράταξη του υποψηφίου Δημάρχου Ιωαννίνων Ν. Γκόντα, η οποία ανακοινώνοντας το πρόγραμμά της, κάνει και συγκεκριμένη αναφορά για την πηγή/μέθοδο χρηματοδότησης ορισμένων δράσεων,  κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για  προσέλκυση επενδυτών. Μπορεί βέβαια ορισμένοι συμπολίτες να διαφωνούν με το σκεπτικό αυτό, ωστόσο εκείνο που επικροτούν είναι ότι ακούστηκε επιτέλους μια πρόταση που συνδυάζεται και με «χρηματοδοτικό εργαλείο».
Ορισμένοι υποψήφιοι στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν τους δημότες τους, επικαλούνται ως πηγή χρηματοδότησης το νέο ΕΣΠΑ. Με τη διαφορά, ότι αγνοούν ή και ακόμη αποσιωπούν ότι τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα στρέφονται σε νέες δράσεις και κυρίως στην επιχειρηματικότητα. Οπότε ο σχεδιασμός τους, ως προς το συγκεκριμένο τομέα, είναι εκ των προτέρων ανεφάρμοστος και ενισχύει την αμφιβολία των πολιτών έναντι των εξαγγελιών.
Τις επόμενες ημέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές, πολλά προγράμματα θα τεθούν στην κρίση και στην αμφισβήτηση παρατάξεων και πολιτών και είναι πολύ πιθανό να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων σε πολλούς Δήμους.

Περιοδείες, ομιλίες κ.α.
Οι παρατάξεις, έχοντας ολοκληρώσει τα σχήματά τους, έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επαφές με τους πολίτες. Οι περιοδείες έχουν εντατικοποιηθεί, εγκαίνια εκλογικών κέντρων έχουν προγραμματιστεί και φυσικά ομιλίες υποψηφίων.
Σε γενικές γραμμές πάντως δεν αναμένονται πολλές ανοικτές ομιλίες, ούτε φυσικά και μεγάλες συγκεντρώσεις. Κοινή είναι άλλωστε η διαπίστωση ότι η περίοδος που διανύουμε δεν προσφέρεται για επικοινωνιακού τύπου «φιέστες», ενώ και η πιο μικρή ακόμη συγκέντρωση,  πέρα του γεγονότος, ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες, έχει κόστος που πλέον υπολογίζεται από τις παρατάξεις.
Αν και γενικά διανύουμε μια υποτονική προεκλογική περίοδο, οι συζητήσεις στα καφενεία και στους άλλους χώρους συνάθροισης άρχισαν να «ανάβουν». Άλλωστε μαζί με τη «μάχη» των συνδυασμών, σε πλήρη εξέλιξη είναι και «η μάχη του σταυρού» ανάμεσα στους υποψηφίους και αυτή είναι μάλιστα πολύ σκληρότερη από την πρώτη.  

Και χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη»
Όσο περνούν οι μέρες, το «θερμόμετρο» θα ανεβαίνει. Το αρνητικό είναι ότι ήδη άρχισαν και πάλι να γίνονται εμφανή ορισμένα χτυπήματα που γίνονται «κάτω από τη μέση», τόσο μεταξύ παρατάξεων, όσο και υποψηφίων. Η τεχνητή πόλωση είναι ένα «χαρτί» που παίζεται σχεδόν πάντα στις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά σε μικρές και κλειστές κοινωνίες συνήθως έχει τεράστιες συνέπειες στις ανθρώπινες σχέσεις, κάτι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι εμπνευστές και θιασώτες τέτοιων κινήσεων και πράξεων και να τις σταματήσουν εν τη γεννήσει τους.
• Η προεκλογική κίνηση των παρατάξεων και ο προγραμματισμός των περιοδειών τους δημοσιεύεται στη 2η σελίδα.