Μεγάλες οι «τρύπες» στην φύλαξη της

Ελληνο-αλβανικής μεθορίου, γι’ αυτό…

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ...ΜΕΣΩ ΗΠΕΙΡΟΥ!

Θωράκιση των συνόρων και με δύναμη της «Frontex» ζητούν οι ακριτικοί Δήμοι

• Κόβουν την ανάσα τα νούμερα στο μηνιαίο απολογισμό της τοπικής ΕΛ.ΑΣ.

• Καλά… κρατεί η εγκληματικότητα σε κάθε έκφανσή της σ’ ολόκληρη την Ήπειρο, για την πάταξη της οποίας σκληρή καθημερινή μάχη δίνουν οι Αστυνομικές και συνοριακές Αρχές.
Το κυνήγι που έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ εναντίον των παρανόμων είναι ανελέητο κι αυτό εξηγεί τις διαρκείς επιτυχίες της τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών, όπου οι εξαρθρώσεις κυκλωμάτων και οι κατασχέσεις χασίς και άλλων ουσιών είναι πλέον τυπική υπόθεση. Ωστόσο, οριστικό «φρένο» δεν λέει να μπει στην εγκληματικότητα, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι… εισαγόμενη απ’ την γειτονική Αλβανία.
Αν δει κανείς προσεκτικά τα δελτία τύπου της Αστυνομίας, θα διαπιστώσει ότι δράστες ή «αυτουργοί» στους πιο βασικούς τομείς της παρανομίας, όπως στην εμπορία ναρκωτικών, στη διακίνηση λαθρομεταναστών, αλλά και στη διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων είναι αλλοδαποί, στην μεγάλη τους πλειοψηφία Αλβανοί που, περνώντας τα σύνορα, βρίσκουν στην Ήπειρο πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν δραστηριότητα διαφόρων μορφών.
Πάνω από 1,2 τόνους χασίς εντόπισαν και κατάσχεσαν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου μέσα στον τελευταίο μήνα! Οι ποσότητες αυτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία εισήχθησαν στην περιοχή μας από την γειτονική χώρα, όπως και οι λαθρομετανάστες, ενώ Αλβανοί μεμονωμένοι ή σε σπείρες ήταν υπαίτιοι στις πιο πολλές διαρρήξεις και κλοπές που έγιναν σε χωριά και πόλεις, όπως αποδείχθηκε πριν λίγες ημέρες με την υπόθεση εμπορίας κλεμμένων γεωργικών εργαλείων και μηχανημάτων.

Θωράκιση συνόρων
Πέρα από την μάχη λοιπόν που δίνουν οι Αρχές για την πάταξη της εγκληματικότητας στην Ήπειρο, απαιτείται και κάτι ακόμα πολύ βασικό. Να θωρακιστεί η Ελληνο – αλβανική μεθόριος, η οποία παρουσιάζει σήμερα πολλές «τρύπες» που εκμεταλλεύονται οι κάθε λογής επιτήδειοι. Έτσι θα εμπεδωθεί και το αίσθημα ασφάλειας στην παραμεθόριο, το οποίο ζητούν επιτακτικά οι ακριτικοί Δήμοι αλλά και οι απόδημοι Ηπειρώτες. Εξάλλου, η ενίσχυση της φύλαξης βρίσκεται στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων δημάρχων της μεθορίου (Πωγωνίου, Φιλιατών κ.λ.π.).

Επιτακτικό αίτημα!
Την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία στην Αθήνα, στην οποία παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος του ακριτικού Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, αποφασίστηκε να διοργανωθούν συλλαλητήρια, με κεντρικό αίτημα την θωράκιση των Ελληνο – αλβανικών συνόρων.
Προχθές πάλι με αφορμή τις κλοπές γεωργικών μηχανημάτων από αγροτικές περιοχές της Ηπείρου, τα οποία μεταφέρονταν και πωλούνταν στην Αλβανία, ο Δήμος Φιλιατών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζήτησε να εφαρμοστεί και στην δική μας μεθόριο το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, δηλαδή να ενταχθούν και τα σύνορα με την Αλβανία στο πρόγραμμα φύλαξης της δύναμης «Frontex»! Μια πρόταση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην λύση των προβλημάτων μας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται ακόμη λόγος για ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα, για επαναλειτουργία στρατιωτικών φυλακίων στην περιοχή και για τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων (θερμοκάμερες, ραντάρ κ.α.) σε καίρια σημεία των συνόρων προκειμένου να ελέγχεται η ροή λαθρομεταναστών.

Κάτι θα άλλαζε...
Άραγε με την ενίσχυση της αστυνόμευσης της μεθορίου και με την θωράκιση των Ελληνο – αλβανικών συνόρων με τη βοήθεια της «Frontex» θα εξακολουθούσαν οι να είναι τόσο υψηλά τα νούμερα στη μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου; Κατά πάσα πιθανότητα η κατάσταση θα άλλαζε εντυπωσιακά και οι αριθμοί θα μειώνονταν σε μεγάλο βαθμό.
Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, θα εξακολουθούμε να μετράμε το χασίς με τους τόνους και τους λαθρομετανάστες με τις εκατοντάδες!

Απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ.
Μέσα σε ένα μήνα λοιπόν έπεσαν στα χέρια των Αρχών ένας τόνος και 300 κιλά χασίς, 523 γραμμάρια ηρωίνης, 235 ναρκωτικά χάπια, 35 κιλά λαθραίος καπνός, δύο ζυγαριές ακριβείας, 19 οχήματα, τέσσερις καραμπίνες, ένα πιστόλι, πέντε γκλοπ κ.λ.π., ενώ συνελήφθησαν 42 διακινητές.
Όσον αφορά την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν 556 λαθρομετανάστες, Αλβανικής κατά βάση προέλευσης και 122 διακινητές, ομοεθνείς των «λαθραίων» στην πλειοψηφία τους, χωρίς να λείπουν και κάποιοι συμπατριώτες μας!

Οι εξιχνιάσεις
Συνολικά 89 υποθέσεις παρανομίας εξιχνιάστηκαν από την Αστυνομία κατά το ίδιο διάστημα. Εξ αυτών οι 29 ήταν κλοπές και διαρρήξεις, με πρωταγωνιστές αλλοδαπούς στην μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών, τρεις ληστείες, έντεκα περιπτώσεις παράνομης κατοχής όπλων, τριάντα περιπτώσεις σχετικές με ναρκωτικά, τρεις περιπτώσεις πλαστογραφίας και δύο για κατοχή βεγγαλικών
Η Αστυνομία Ηπείρου στον μηνιαίο απολογισμό της υπενθυμίζει και μία σειρά από σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από τις υπηρεσίες της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η σύλληψη στο πλαίσιο επιχείρησης εννέα Αλβανών και εννέα Ελλήνων οι οποίοι εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες χασίς στη χώρα μας και διακινούσαν ηρωίνη στην Ήπειρο, η εξάρθρωση πενταμελούς κυκλώματος διακίνησης «σκληρών» ναρκωτικών που δρούσε στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ο εντοπισμός ενός δράστη που κρίθηκε υπεύθυνος για τέσσερις υποθέσεις κλοπών σε καταστήματα της πόλης μας, η σύλληψη 35χρονου Αλβανού για ληστεία στη Βρυσούλα Πρέβεζας, καθώς και οι συλλήψεις στην Κακαβιά τριών διεθνώς διωκόμενων Αλβανών για σοβαρά αδικήματα.