Η Ε.Ε. ενέκρινε χθες την ένταξη της περιοχής μας για το 2014-2020

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΟ «ΧΑΡΤΗ» ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ!

Συγκαταλέγεται μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών που είναι επιλέξιμες για επενδύσεις

• Βασικοί άξονες η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα

• Στις ελληνικές περιφέρειες που θα ενισχυθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια την περίοδο 2014- 2020 συγκαταλέγεται και η Ήπειρος, σύμφωνα με απόφαση που ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ουσιαστικά δόθηκε έτσι το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η νέα περίοδος του ΕΣΠΑ από την 1η Ιουλίου.
Έτσι, μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ε.Ε. που εναγωνίως ψάχνει τρόπους για να αντιμετωπίσει την ανεργία με εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, καλείται να κινηθεί πάνω σε σωστές βάσεις έτσι ώστε να επιτύχει τον στόχο της. Εξάλλου, πλέον όπως επανειλημμένα έχουν διακηρύξει και οι ευρωπαίοι εταίροι οι όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να στηρίζονται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.  

Έτοιμη η Ήπειρος…
Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι καθ΄ όλα έτοιμη για τη νέα αυτή μετάβαση και στο πλαίσιο αυτό για παράδειγμα συγκαταλέγεται το  πιλοτικό έργο «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», μια καινοτόμος αναπτυξιακή πρωτοβουλία που έχει επίκεντρο τα μνημεία, αλλά το βασικό είναι ότι συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα. Ας σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που έλαβε προέγκριση για τη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία επικυρώθηκε ουσιαστικά χθες με την υπογραφή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, όπως και στην ανάπτυξη των εξαγωγών. Γι’ αυτό και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτή τη φάση είναι σημαντική, κυρίως στο να προσελκύσει τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες  για να επενδύσουν στην καινοτομία και να επωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ομαλή η μετάβαση…
Σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση, ο αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε τα εξής:  «Ο "Ελληνικός Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων" υποστηρίζει την πολιτική συνοχής της Επιτροπής και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου καλύτερα στοχοθετημένων και πιο αποτελεσματικών Περιφερειακών Κρατικών Ενισχύσεων.  Η Ελλάδα θα είναι πλέον σε θέση να οργανώσει ομαλά τη μετάβαση από το ισχύον σύστημα περιφερειακών ενισχύσεων στη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 για το σύνολο των Περιφερειών της».

Σε ισχύ από 1η Ιουλίου
Ο Χάρτης θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και προσδιορίζει, επίσης, τα ανώτατα επίπεδα ενίσχυσης που μπορούν να χορηγηθούν σε περιφερειακά επενδυτικά έργα που υλοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις σε ενισχυόμενες περιοχές, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 10% και 25% του συνολικού κόστους των επενδύσεων, ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή.
Η Κομισιόν διευκρινίζει ακόμη ότι, ο νέος "Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων", για την Ελλάδα, θα καλύπτει το σύνολο της Επικράτειας και του πληθυσμού της, διότι η Χώρα μας επωφελείται από τον "Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας".
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι Περιφερειακές ενισχύσεις θα πρέπει να είναι προς όφελος των πλέον μειονεκτικών Περιφερειών της Ευρώπης και βάσει του νέου Χάρτη, επτά Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Βόρειο Αιγαίο) οι οποίες έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε. και καλύπτουν το 56,1% του πληθυσμού της Ελλάδας, θα είναι επιλέξιμες για Περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις.