Αν και ο Πρωθυπουργός τόνισε χθες ότι το «πιο κάτω» τελείωσε…

ΞΕΦΡΕΝΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έως και τον Φεβρουάριο είναι απογοητευτικά

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: 550.000 άνεργοι θα βρουν δουλειά έως το 2018…

• Μπορεί χθες ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., να είπε ότι τα «δύσκολα πέρασαν» και ότι από εδώ και στο εξής οι θυσίες των Ελλήνων θα φανεί ότι έπιασαν τόπο, δυστυχώς τα μαντάτα για την περιοχή μας εξακολουθούν να μην είναι ακόμη καλά.
Ο λόγος για την ανεργία, τον μεγαλύτερο «εχθρό» της οικονομίας, η οποία τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο συνέχιζε την ανοδική της πορεία, αν και σε πανελλαδικό επίπεδο υπήρχε μια σταθεροποίηση.
Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε τα στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο, με την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία να κρατούν τα… σκήπτρα πανελλαδικά, με το απογοητευτικό ποσοστό των 29,6%, αυξημένο κατά 0,7% συγκριτικά με τον Ιανουάριο (28,9%).  

Από εδώ και στο εξής…
Βέβαια, ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να διευκρινίσει χθες ότι η αλλαγή κλίματος θα φανεί από εδώ και στο εξής, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι τώρα υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας, ότι όλα δείχνουν πια πως τελείωσε το «πιο κάτω» και αρχίζει το «μόνο προς τα πάνω» από εδώ και μπρος, καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει: ότι σιγά – σιγά, θα έχουμε ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερο εισόδημα, περισσότερες ευκαιρίες για όλους».
Μάλιστα προέβλεψε ότι μέχρι το 2018 η ανεργία θα έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες και πλέον, ότι δηλαδή πάνω από 550.000 άνεργοι θα έχουν βρει δουλειά!

Να γίνουν άμεσα πράξη!
Πράγματι, οι προβλέψεις του Πρωθυπουργού είναι πολύ αισιόδοξες και δίνουν το στίγμα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, ότι κάτι άρχισε ν’ αλλάζει. Η κατάσταση όμως στον εργασιακό τομέα είναι τόσο δύσκολη και τεταμένη, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως είναι η Ήπειρος, που πολλές φορές οι νέοι άνθρωποι είναι δύσπιστοι σε τέτοιου είδους εξαγγελίες. Εάν δεν ανοίξουν θέσεις εργασίας και μάλιστα σύντομα, οι πολίτες δικαιολογημένα θα εξακολουθούν να διατυμπανίζουν το γνωστό πλέον ότι στην Ελλάδα ευημερούν μόνο οι αριθμοί! Βέβαια στην χθεσινή τοποθέτησή του ο Αντ. Σαμαράς πάνω σ’ αυτό το ζήτημα έσπευσε να τονίσει ότι «πράγματι σήμερα ξεκίνησαν να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά όταν αναλαμβάναμε πριν δυο χρόνια, δεν ευημερούσαν ούτε οι αριθμοί»!

Τα στοιχεία από την «ΕΡΓΑΝΗ»
Στο μεταξύ χθες το Υπουργείο Εργασίας έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Απρίλιο, που μετρά τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός ότι είναι θετικά, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι όντως η ανεργία μπαίνει σε φάση αποκλιμάκωσης. Για την περιοχή μας μένει βέβαια αυτό να αποτυπωθεί και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο.
Όσον αφορά την Ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης» το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι θετικό κατά 506 θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Απρίλιο ανήλθαν σε 2.483 και οι αποχωρήσεις σε 1.977, από τις οποίες οι 1.111 ήταν οικειοθελείς, οι 299 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι 567 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, μόνο η Άρτα εμφάνισε αρνητικό ισοζύγιο με 76 θέσεις εργασίας.