ΚΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ…ΓΕΝΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ!

 Εάν τελικά εξομαλυνθούν οι τεταμένες σχέσεις Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου και οι ιεράρχες «ομονοούντες» προχωρήσουν στην εκλογή...

 Υπέρ της ανάδειξης Γιαννιώτη ο Κάρολος Παπούλιας

MHTROPOLH-IOANNINON

• Κορυφώνονται οι διεργασίες στον εκκλησιαστικό χώρο, δυο μόλις 24ωρα πριν την σύγκληση της Ιεράς Συνόδου που θα εκλέξει το νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν...
Αν και μεθαύριο Τετάρτη, οι ιεράρχες – εκτός απροόπτου – θα κληθούν να αποφασίσουν και για την πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων Φωκίδος, Ελασσώνος και Θεσσαλιώτιδος, ωστόσο το ενδιαφέρον μονοπωλεί σχεδόν αποκλειστικά η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Για την θέση αυτή μάλιστα προ ημερών, έδειξε ενδιαφέρον ακόμη και ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που απευθυνόμενος προς τον Ιερώνυμο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», εξέφρασε την άποψη να επιλεγεί Γιαννιώτης. Όμως, παρά το γεγονός ότι και πολλοί Ηπειρώτες συμφωνούν με την παραπάνω παράκληση - ευχή, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, αφού ο ίδιος δεν στέκεται στο στοιχείο της καταγωγής.

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος
Ένας από τους «εκλεκτούς του» ήταν ο Γιαννιώτης στην καταγωγή Ιερόθεος Ναυπάκτου, ο οποίος ωστόσο με δημόσια δήλωσή του έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί την μετάθεσή του, αν και, όπως ο ίδιος είπε, δέχθηκε πολλές προτάσεις από διάφορες πλευρές, όπως τον Αρχιεπίσκοπο,  Αρχιερείς, τοπικούς εκλεγμένους Άρχοντες των Ιωαννίνων, καθηγητές Πανεπιστημίου κ.α. «Επειδή ευκαίρως-ακαίρως, μέχρι και σήμερα, συνεχίζεται να αναφέρεται σε Εφημερίδες και στο διαδίκτυο και το όνομά μου για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, δηλώνω και δημοσίως ότι δεν το επιθυμώ», τονίζεται μεταξύ άλλων στην δήλωσή του.

Προς εξομάλυνση σχέσεων
Από εκκλησιαστικές πηγές διαρρέεται ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά, αφού στο τέλος θα εξομαλυνθούν οι τεταμένες σχέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν σε τεντωμένο σχοινί. Ωστόσο εάν δεν κάνει κανείς από τους δυο πίσω και ο καθένας επιμείνει στους Αρχιμανδρίτες της αρεσκείας του, τότε όλα είναι πιθανά, αφού την εκλογή θα κρίνουν οι εκλέκτορες της Ιεράς Συνόδου, που οι περισσότεροι μέχρι σήμερα έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους.

Οι πέντε επικρατέστεροι…
Έτσι, όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», οι πέντε αρχιμανδρίτες, που όπως όλα δείχνουν μεθαύριο θα δώσουν την πρώτη «μάχη» για την κατάρτιση του τριπρόσωπου και στη συνέχεια για την εκλογή ενός εξ αυτών ως του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, είναι οι Δημήτριος Αργυρός, Σπυρίδων Κατραμάδος, Σεραφείμ Καχριμάνης, Μάξιμος Παπαγιάννης και Αμφιλόχιος Στεργίου. Προτιμήσεις Μητροπολιτών- για το τριπρόσωπο- εκτιμάται ότι μπορούν να συγκεντρώσουν επίσης και οι αρχιμανδρίτες που υπηρετούν σήμερα στα Γιάννενα, Χρυσόστομος Τραϊκάπης,  Αθανάσιος Σουσόπουλος, ή  ακόμη και ο εκ Κονίτσης Νικόλαος Λιόλιος.
Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν και στις μεθαυριανές εκλογές, όπου οι Μητροπολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο στην εκλογική διαδικασία.

Η σημασία της Μητρόπολης
Στις μεθαυριανές εκλογές, αναφέρεται με χθεσινό του άρθρο στην «Καθημερινή» και ο έγκυρος αναλυτής Απόστολος Λακασάς, κάνοντας λόγο για «κρίσιμη επιλογή». Μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: «η σημασία της Μητρόπολης Ιωαννίνων εστιάζεται, εν πρώτοις, στην οικονομική της ισχύ λόγω των κληροδοτημάτων της. Ενδεικτικό είναι ότι η μητρόπολη κατέχει περίπου 2.300.000 μετοχές στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων μπορεί να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του εμβληματικότερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον θάνατο του Θεόκλητου, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος τοποτηρητής στη Μητρόπολη, αιφνιδιάζοντας τους ιεράρχες, αφού σύμφωνα με τα ισχύοντα, τη θέση που χηρεύει αναλαμβάνει μέχρι την εκλογή ο αρχαιότερος των όμορων ιεραρχών.
Βέβαια, η Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και λόγω της ιστορικότητάς της στον χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν ότι το Πατριαρχείο επενδύει στις εξελίξεις γύρω από τον μητροπολιτικό θρόνο στα Ιωάννινα, επιθυμώντας σε δεύτερο χρόνο να ζητήσει να του επιστραφεί η διοικητική εποπτεία στις Νέες Χώρες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν για το θέμα επαφές από την πλευρά του Πατριαρχείου με στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι για να αλλάξει οτιδήποτε στο καθεστώς των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών απαιτείται τριμερής συμφωνία Πολιτείας, Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος».

***
• Το παρασκήνιο που έχει δημιουργηθεί πάντως όλες αυτές τις μέρες, έχει μπερδέψει τους πιστούς και κυρίως τους Ηπειρώτες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, έχοντας ως μόνη τους έννοια ο Μητροπολίτης που θα επιλεγεί για τα Γιάννενα να πληροί τις προϋποθέσεις, να είναι δηλαδή ένας ιεράρχης κοινής αποδοχής, που θα εμπνεύσει τον κλήρο και θα μείνει μακριά από ίντριγκες που ταλαιπώρησαν παλαιότερα την περιοχή μας και απομάκρυναν τους πιστούς από την εκκλησία.