Αν δεν ανοίξουν οι «κάνουλες χρηματοδότησης» προς τις επιχειρήσεις

ΜΕ…ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Παρέμβαση για ρύθμιση επιχειρηματικών χρεών ετοιμάζει ο  νέος  Υπ.  Ανάπτυξης  Νικ.  Δένδιας

•  Μόνο  το  9%  έχει     ρυθμίσει  τις  οφειλές  σε  Ασφαλιστικά  Ταμεία

EYRO KLEIDI

• Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω νέων επενδύσεων και με ενίσχυση  των ήδη λειτουργούντων επιχειρήσεων, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης, όπως συχνά τονίζεται από τα χείλη κυβερνώντων.
Ωστόσο, στην πράξη μέχρι σήμερα τουλάχιστον συμβαίνει το αντίθετο, αφού η επιχειρηματικότητα αντί να μεγαλώνει, διαρκώς συρρικνώνεται. Εκατοντάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αιτήσεις πτώχευσης στις μεγαλύτερες συγκροτούν δυστυχώς την σημερινή πραγματικότητα.

Πιστωτική ασφυξία…
Σ’ αυτό το δυσμενές – εχθρικό θα έλεγε κανείς – επιχειρηματικό περιβάλλον κύρια ευθύνη φέρει και το τραπεζικό σύστημα, αφού κρατά ερμητικά κλειστές τις κάνουλες χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να επιβιώσουν, λόγω πιστωτικής ασφυξίας. Και φυσικά, δεν γίνεται λόγος για επιχειρηματίες «μπαταχτσήδες», αλλά για σοβαρούς επαγγελματίες, τους οποίους η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Γιατί εάν στην ανυπαρξία σχεδόν της χρηματοδότησης συνυπολογίσει κανείς το φορολογικό αλαλούμ που επικρατεί σήμερα στην χώρα και την γραφειοκρατία που για ένα χαρτί χρειάζεται κανείς να ξοδέψει μια ολόκληρη εργατομέρα, τότε γίνεται κατανοητό πως υπό αυτές τις συνθήκες, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ στην Ελλάδα.

Αυξήσεις επιτοκίων!
Από την άλλη, προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλούν στους επιχειρηματίες οι αυξήσεις που παρατηρούνται στα επιτόκια νέων χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος Απριλίου αυτό διαμορφώθηκε στο 6,64%. Μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκε 1% σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου, όπου βρισκόταν στο 5,57%, κόντρα στο περιβάλλον μείωσης επιτοκίων που επικρατεί στην ευρωζώνη. Για να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα αποδίδουν την αύξηση αυτή στην πίεση που δήθεν δέχονται οι ελληνικές τράπεζες στο καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο.   Παρόλα αυτά τελικά τη… νύφη πληρώνουν οι επαγγελματίες και οι όποιες επενδυτικές βλέψεις έχουν στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Χρέη και στα Ταμεία!
Δεν προκαλούν λοιπόν έκπληξη τα στοιχεία  που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα χρέη επιχειρήσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 9% των οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών έχουν προβεί σε ρυθμίσεις! Τα στοιχεία αφορούν τις επιχειρήσεις που μπήκαν ως στα τέλη Μαΐου σε ρύθμιση για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών τους.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 381.401 οφειλετών, είχαν υπαχθεί μόλις οι 33.467. Από την επεξεργασία των στοιχείων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ που αφορούν στην πορεία των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καταδεικνύεται πως το 40% των οφειλετών που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση δεν καταβάλουν τις δόσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 39,9% των οφειλετών του ΙΚΑ και το 43% των οφειλετών του ΟΑΕΕ.
Στα τέλη Μαΐου στην «πάγια ρύθμιση» είχαν υπαχθεί οφειλές ύψους 196 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη Απριλίου οι οφειλές αυτές ήταν 176 εκατ. ευρώ. Βάσει των ίδιων στοιχείων στα τέλη Μαΐου στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» είχαν υπαχθεί οφειλές ύψους 426 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη Απριλίου οι οφειλές αυτές ήταν 439 εκατ. ευρώ.

Παρέμβαση από το ΥΠΑΝ
Με δεδομένη λοιπόν αυτή την εικόνα, ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ετοιμάζει παρέμβαση για τα επιχειρηματικά χρέη προς τις τράπεζες, έχοντας ως βασική κατεύθυνση την δημιουργία ενός πλαισίου για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας παράλληλα τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές. Αυτό έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας,  κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, τονίζοντας ότι κύριος στόχος του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, των εξαγωγών, και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν και περισσότερες θέσεις εργασίας.
Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν καίριες παρεμβάσεις προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, δημιουργώντας και στην πράξη ένα πιο φιλικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις, τις ελληνικές και τις ξένες που φιλοδοξεί η Κυβέρνηση να προσελκύσει.
 Τι κι αν  26 εκατ. ευρώ προορίζονται για επενδυτικά σχέδια στην Ήπειρο (αναλυτικά σε άλλες στήλες), ή παρουσιάζονται ευκαιρίες για ανάπτυξη της «πράσινης επιχειρηματικότητας», η οποία όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου στην σχετική προχθεσινοβραδινή εκδήλωση, αποτελεί το «κλειδί» για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Με τα σημερινά δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα και με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επενδύσεις είναι αδύνατον να έχουν διάρκεια και να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.