Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Μάξιμος Παπαγιάννης διάδοχος του Θεόκλητου

ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

 Το Σάββατο η χειροτονία του, εντός Ιουλίου η ενθρόνισή του στα Γιάννενα
 Δεύτερος στο «τριπρόσωπο» κατετάγη ο Αρχιμανδρίτης Δ. Αργυρός

MAKSIMOS BHMA1

• Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μάξιμος Παπαγιάννης, προσωπική επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την ημέρα κοίμησης του μακαριστού Θεοκλήτου, είναι από χθες ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Ήταν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών στην πόλη χτύπησαν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας την εκλογή του Μητροπολίτη. Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων των 73 μητροπολιτών, από τους οποίους οι 46 ψήφισαν τον Μάξιμο, οι 16 τον Δημήτριο Αργυρό και  7  τον Αμφιλόχιο Στεργίου.
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων θα γίνει μεθαύριο Σάββατο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, όπου λειτουργούσε μέχρι και χθες. Η άφιξη του στα Γιάννενα τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου, καθώς πρέπει να προηγηθεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος και η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και εν συνεχεία να δοθεί η προβλεπόμενη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Βαρύ το «φορτίο»
Το φορτίο που αναλαμβάνει ο νέος Μητροπολίτης είναι «βαρύ»: Κατά πρώτον θα πρέπει να «αποκαταστήσει» το αίσθημα της αδικίας που διακατέχει τους πιστούς της Μητρόπολης για τη μη εκλογή Μητροπολίτη κάποιου εκ των αρχιμανδριτών που υπηρετούν ή κατάγονται από τα Γιάννενα.  Πέραν αυτού όμως θα πρέπει να γνωρίσει άμεσα τα ανοικτά «καυτά» ζητήματα που υπάρχουν στη Μητρόπολη και να δρομολογήσει  το ταχύτερο δυνατό λύσεις. Στην κορυφή όλων βρίσκεται η καθολική απαίτηση των πιστών, να επανέλθει η πνευματικότητα στο χώρο της τοπικής Εκκλησίας, να ποιμανθεί η Μητρόπολη και φυσικά να αντιμετωπιστούν τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν.
Ο νέος Μητροπολίτης στο μικρό και μεγάλο μήνυμα που έδωσε χθες στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, αποδεχόμενος την εκλογή του,  εμφανίστηκε ενημερωμένος για τις ιδιαίτερες συνθήκες της Μητρόπολης, λέγοντας ότι του ανατέθηκε δύσκολο έργο, πνευματικό και εθνικό.

Η εκλογική διαδικασία
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, τέθηκε – όπως προβλέπεται- ερώτημα αν θα πρέπει να γίνει μετάθεση κάποιου Μητροπολίτη ή εκλογή νέου. Με 62 – 11 η Ιεραρχία αποφάσισε «εκλογή» και η διαδικασία συνεχίστηκε.  Προμήνυμα για την εκλογή του Μάξιμου, αποτέλεσε η εκλογή του Μητροπολίτη Φωκίδας. Από τη στιγμή που εκλέχτηκε ο επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος, που είναι βοηθός του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, ήταν πλέον φανερό ότι οι επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και για τις τέσσερις μητροπόλεις θα «περνούσαν» χωρίς δυσκολία. Το μοναδικό ερώτημα, ως προς τη Μητρόπολη Ιωαννίνων ήταν η ανταπόκριση των Μητροπολιτών στην «παράκληση» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Στεργίου.
Από την ψηφοφορία για το τριπρόσωπο η «πλάστιγγα» είχε γύρει ακόμη περισσότερο προς τον κ. Μάξιμο, ο οποίος συγκέντρωσε 50 ψήφους έναντι 37 του π. Δημητρίου Αργυρού και 20 του π. Αμφιλόχιου.
Στην τελική ψηφοφορία, όταν και υπήρχε μονοσταυρία ο π. Μάξιμος συγκέντρωσε το σύνολο των Μητροπολιτών που ακολουθούν πιστά τη «γραμμή» Ιερώνυμου.  Η εκλογή του π. Δημητρίου Αργυρού στο τριπρόσωπο αποτελεί ηθική αναγνώριση της προσωπικότητας και τoυ εκκλησιαστικού του ήθους. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί εξ αρχής, η ανοιχτή διαφωνία Αρχιεπισκόπου – Πατριάρχη για τα πρόσωπα των υποψηφίων και κυρίως η «απόσταση» από το Κέντρο, ήταν αποτρεπτικοί παράγοντες για την εκλογή του. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό φέρεται να το είχε διαμηνύσει στον π. Δημήτριο και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.
Αντικείμενο σχολιασμού αποτελέσαν οι επτά μόλις ψήφοι που συγκέντρωσε στο τελικό στάδιο της ψηφοφορίας ο π. Αμφιλόχιος, για τον οποίο είχε δείξει ενδιαφέρον ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Αποτέλεσμα που συνδυάζεται με τη δυσφορία των Μητροπολιτών για την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου. Μέχρι και αργά χθες βράδυ δεν είχε υπάρξει πάντως καμία αντίδραση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, στο μήνυμά του, ενώπιον της Ιεραρχίας, φρόντισε να κρατήσει ισορροπίες εκφράζοντας τον «σεβασμό και την πνευματική υπακοή προς την Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο», τονίζοντας ότι υπηρέτησε 15 χρόνια υπηρέτησε σε Επαρχία του Πατριαρχείου και συγκεκριμένα την Ι.Μ. Γερμανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος
«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας επέλεξε άξιο Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Όλοι μαζί τώρα ενωμένοι να προχωρήσετε μπροστά», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς το πλήρωμα της Μητρόπολης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογής των τεσσάρων μητροπολιτών.
«Αποδέχομαι ασμένως  την εκλογή και θέτω τον εαυτό μου στην διάθεση της Εκκλησίας", ανέφερε μεταξύ άλλων στο μικρό μήνυμά του ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι:  «δίνω την υπόσχεση ότι θα δώσω ολόκληρο τον εαυτόν μου, για την αγάπη της Εκκλησίας, για την αγάπη του ποιμνίου και την αγάπη των ανθρώπων ιδιαίτερα των αδυνάτων».
Ακόμη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος τον στήριξε στα χρόνια της ιερατικής του διακονίας, «καθώς και στο πέλαγος που λέγεται Αρχιεπισκοπή», όπως τη χαρακτήρισε.
«Θέλω όμως να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλη την Ιεραρχία, σε όλους του Αρχιερείς και να ζητήσω την αγάπη τους, την προσευχή τους, την στήριξη τους, διότι αντιλαμβάνομαι ότι το έργο που μου αναθέτει η Εκκλησία είναι πολύ δύσκολο», συμπλήρωσε ο κ. Μάξιμος.

Στις άλλες Μητροπόλεις
Στη Μητρόπολη Φωκίδας, όπως προαναφέραμε εκλέχτηκε Μητροπολίτης ο Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος (42 ψήφους) , με τον Αρχιμανδρίτη της ίδιας Μητρόπολης (που αποτελούσε και επιθυμία του σχολάζοντος Μητροπολίτη Αθηναγόρα) να μένει δεύτερος.
Στη Μητρόπολη Ελασσόνος, εκλέχτηκε σχεδόν παμψηφεί (68 επί 73 ψηφισάντων) ο Αρχιμανδρίτης της ίδιας Μητρόπολης Χαρίτων Τούμπας, που αποτελούσε επιθυμία του μακαριστού Βασιλείου Κολόκα.
Τέλος στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδας, εκλέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης, (με 61 ψήφους), ο οποίος είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και  από το 2012 είναι Διευθυντής του Κέντρου   Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων.