Η σωστή διαχείριση και προστασία τους είναι βασική υποχρέωση ΟΛΩΝ μας…

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ  ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ!

 Οι θέσεις ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ για: Μεταφορά νερού από Αμάραντο Κόνιτσας, οικοσύστημα Παμβώτιδας, ελέγχους από ΚΕΠΠΕ κ.α.
 Η Αποκεντρωμένη Δ/ση απαντά στην Ολ. Γεροβασίλη για Καλαμά

LIMNH NHSAKI

• Τα νερά της είναι θησαυρός για την Ήπειρο. Ένας θησαυρός που τα προηγούμενα χρόνια δεν προσέχθηκε όσο θα έπρεπε από φορείς, επιχειρήσεις, πολίτες, που με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους προκάλεσαν  την επιβάρυνσή τους και σήμερα αναζητούνται εναγωνίως τρόποι και μέσα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα του υδάτινου οικοσύστηματος.
Πολλές φορές βρέθηκε στο προσκήνιο το ζήτημα της αξιοποίησης των νερών της Ηπείρου, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Επί του τυπικού όλοι συμφωνούν ότι η σωστή διαχείριση και προστασία των νερών, είναι βασική υποχρέωση όλων μας. Στο «δια ταύτα», όμως  οι απόψεις διίστανται: Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που τάσσονται υπέρ της απόλυτης αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού αδιαφορώντας για το εύρος των επιπτώσεων στο περιβάλλον.  Από την άλλη, εκείνοι που είναι αρνητικοί σε ο, τι πάει να γίνει, σε ο, τι αποφασίζεται, χωρίς και να προβάλλουν υλοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις για την ύδρευση, την άρδευση, τον εμπλουτισμό, την παραγωγή ενέργειας. Και στη μέση υπάρχουν οι νηφάλιες φωνές που προσπαθούν να ισορροπήσουν τα πράγματα, να σχεδιάσουν με ορίζοντα το «αύριο».
Αώος, Άραχθος, Καλαμάς, Λούρος, Λίμνη Παμβώτιδα και τώρα ο Αμάραντος, είναι τα υδάτινα οικοσυστήματα που απασχολούν κατά καιρούς την τοπική κοινωνία. Χωρίς αυτά, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ποια μορφή θα είχε η Ήπειρος, ο Νομός Ιωαννίνων. Κανείς βέβαια δεν θέλει να σκέπτεται ούτε και τι θα επακολουθήσει αν κάποια μέρα «στερέψουν» οι πηγές στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και αν υποβαθμιστεί σε σημείο που να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για άρδευση η λίμνη των Ιωαννίνων.  Εφιαλτικό σενάριο, αλλά και απόδειξη της σπουδαιότητας που έχουν τα υδάτινα οικοσυστήματα της περιοχής μας.

Στη «δίνη» αντιπαραθέσεων
Η διαχείριση των νερών, αλλά και η προστασία της Λίμνης και των ποταμών, πολλές φορές έχει βρεθεί στη «δίνη» των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Αποτελεί δε και το εύκολο «θέμα» διοργάνωσης ημερίδων, συνεδρίων κ.α., ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Κι αν μεν στο ζήτημα της προστασίας, λίγο – πολύ οι θέσεις και οι προτάσεις είναι περίπου ταυτόσημες, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλα μείζονα θέματα, όπως είναι ο εμπλουτισμός της Λίμνης ή της μεταφοράς νερού για ύδρευση.

Η μεταφορά νερού
Το τελευταίο συζητείται επί χρόνια και σήμερα έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεταφορά νερού από τις πηγές Αμάραντου. Η ΜΠΕ έχει σταλεί προς γνωμοδότηση στους Δήμους και τους άλλους φορείς και μόλις προχθές, όπως έγραψε ο «Π.Λ.» το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας τάχθηκε κατά της Μελέτης, αλλά και κατά του έργου, με το οποίο θα υδρευτεί και η πόλη της Κόνιτσας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Περιφερειάρχη κ. Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος τόνισε ότι για τη μεταφορά νερού, είχε συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή που κατέληξε στην επιλογή του Αμαράντου, χωρίς να υπάρξουν έκτοτε αντιδράσεις. Ως προς την απόφαση για τη ΜΠΕ, ο Περιφερειάρχης, άφησε αιχμές κατά συγκεκριμένων προσώπων που όμως δεν τους κατονόμασε: «Διαπιστώνουμε ότι εκείνοι που αντιδρούν στη μεταφορά νερού από τον Αώο, αντιδρούν και στην ενδεχόμενη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο. Πρόκειται για τις δυνάμεις της αδράνειας που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στον τόπο μας, να μη λυθούν προβλήματα χιλιάδων πολιτών», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κόνιτσας «στην πραγματικότητα τάχθηκαν κατά της προοπτικής μεταφοράς νερού για την Κόνιτσα, η οποία θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να υδροδοτηθεί χωρίς απαραίτητα ο αγωγός να καταλήξει στα Γιάννενα».

Η ρύπανση στον Καλαμά
Το δεύτερο ζήτημα των ημερών, είναι η ανεύρεση νεκρών ψαριών στον ποταμό Καλαμά. Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» της Όλγας Γεροβασίλη, με προχθεσινοβραδινή ανακοίνωση,  απέδωσε ευθύνες  στην Περιφέρεια, αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για το συμβάν, κάνοντας μάλιστα και «συστάσεις» για το πώς πρέπει να ενεργούν.
Η ανακοίνωση της παράταξης Γεροβασίλη, προκάλεσε την αντίδραση, τόσο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο και του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Β. Ευταξά κατά Ο. Γεροβασίλη
Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυ Ευταξά, δια μέσου του Γραφείου Τύπου, τονίζει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει αποδείξει έμπρακτα με τις αποφάσεις και τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών της πως επιδεικνύει ευαισθησία, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου και μάλιστα με όρους αειφορίας. Αναφέρει συγκεκριμένες δράσεις και διαδικασίες που ακολουθεί στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων, επισημαίνοντας για τον Καλαμά, ότι βρίσκεται σε καλή εν γένει ποιοτική κατάσταση (πλην ίσως του ανώτερου τμήματος) και σταδιακά βελτιώνεται».
Για το συγκεκριμένο συμβάν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν, υπάλληλοί της πραγματοποίησαν αυτοψίες στη περιοχή και ζήτησε την άμεση συγκρότηση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) για τη διερεύνηση τυχόν ρυπαντικού φορτίου από δραστηριότητες ανάντη της περιοχής. Δεν παραλείπει τέλος να  τονίσει ότι η  ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη, έγινε για λόγους εντυπωσιασμού.

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος είπε ότι η Περιφέρεια ενημερώθηκε μόλις την προηγούμενη Δευτέρα από ιδιώτη που μένει στην Αθήνα και συμμετέχει στην Επιτροπή Προστασίας του Καλαμά. Την επόμενη οι αρμόδιες Υπηρεσίες έλαβαν δείγματα και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.  Ανέφερε επίσης ότι το ΚΕΠΠΕ της Περιφέρειας  κάνει σωστά τη δουλειά του  σε όλη την Ήπειρο και ενημέρωσε ότι χθες είχε μεταβεί στον Καλαμά, για πρόσθετους ελέγχους.

Η λίμνη Παμβώτιδα
Τόσο το θέμα του Καλαμά, όσο και η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο συνδέεται με τη λίμνη Παμβώτιδα. Με τον πρώτο  άμεσα, καθώς νερά της καταλήγουν στον ποταμό και με τη δεύτερη έμμεσα, καθώς τυχόν μεταφορά νερού για άρδευση θα «απελευθερώσει» υπόγεια νερά που μέσω πηγών καταλήγουν στη λίμνη. Ωστόσο αν και έχει βελτιωθεί η κατάστασή της, με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κλπ), εν τούτοις παραμένουν ανοικτά πολλά ζητήματα, όπως το σπάσιμο του αναχώματος στην Αμφιθέα, η οξυγόνωσή της, η  εξεύρεση λύσης για τα φερτά υλικά κ.α.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε χθες στην υπό εξέλιξη μελέτη που χρηματοδότησε η Περιφέρεια για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης, που αποτελεί την σοβαρότερη ίσως παρέμβαση που πρέπει να γίνει. Όπως είπε η μελέτη καταλήγει σε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να δοθεί οριστική λύση για την Παμβώτιδα.