ΠΟΙΟΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ ;

Και νέα διάρρηξη σε μοναστήρι στην Μόλιστα Κόνιτσας, μετά την αρπαγή ιερών κειμηλίων στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

MONH-ESODION-THEOTOKOY

• Μια νέα θρασύτατη διάρρηξη έγινε στην Ιερά Μονή Μόλιστας Εισοδίων της Θεοτόκου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μοναστηρίου Κόνιτσας, λίγες μόλις μέρες μετά την λεηλασία που δέχθηκε ο Βυζαντινός  Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας στην ακριτική Κάτω Μερόπη Πωγωνίου, δημιουργώντας αναστάτωση και φόβους ότι βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο οι εκκλησίες και τα μοναστήρια των ακριτικών χωριών μας.    
Όπως καταγγέλθηκε το Σάββατο στο Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας κατά το χρονικό διάστημα από 26 έως 28 Ιουνίου, άγνωστοι δράστες, αφού διέρρηξαν την κεντρική είσοδο, εισήλθαν στην Ιερά Μονή και αφαίρεσαν έξι εκκλησιαστικές εικόνες και διάφορα τάματα.

Όλα τα ενδεχόμενα…
Το γεγονός ότι οι μονές δεν έχουν μόνιμο ιερέα, και ότι οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι κάνουν το «έργο» των αρχαιοκαπήλων ακόμη πιο εύκολο, αφού και η αστυνόμευση στην παραμεθόριο περιοχή είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη.
Η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, από τα να πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, μέχρι ότι μια νέα (;) φουρνιά αρχαιοκαπήλων έχει βάλει στο στόχαστρο ξανά τον εκκλησιαστικό θησαυρό της Ηπείρου, που είναι εξάλλου και ανεκτίμητος.

Ξύπνησαν μνήμες…
Τα τελευταία αυτά δυο περιστατικά ξύπνησαν μνήμες από το σχετικά πρόσφατα παρελθόν, όταν για μια περίπου πενταετία 2005 – 2010 εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου είχαν κυριολεκτικά λεηλατηθεί από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων.
Πάνω από 200 πολύτιμα κειμήλια έχουν αφαιρεθεί κάνοντας το γύρο του κόσμου, αφού όπως αναφέρει και δημοσίευμα του «Έθνους», αρκετές εικόνες εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου και του Αμστερνταμ, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ έχει συντάξει έκθεση 150 σελίδων για το θέμα και κατονομάζει ως εγκέφαλο του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων τον 43χρονο Δ.Δ., από τα Τρίκαλα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού.
Η έκθεση αναμένεται να παραδοθεί το προσεχές διάστημα στις ελληνικές αρχές και περιέχει σημαντικά στοιχεία για τη δράση του μεγάλου κυκλώματος, που έφτασε να πουλά εικόνες και θρησκευτικούς θησαυρούς μέχρι την Κωνσταντινούπολη!

Προσπάθειες από  Αλ. Καχριμάνη…
Ο Αλ. Καχριμάνης, όταν ακόμη ήταν Νομάρχης Ιωαννίνων είχε πάρει μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, δημοσιεύοντας  στο διαδίκτυο φωτογραφίες εικόνων που είχαν κλαπεί από μοναστήρια και εκκλησίες της Ηπείρου. Έτσι, ένας σημαντικός αριθμός τους εντοπίστηκε σε αγορές της Βρετανίας και της Ολλανδίας και κάποιες από αυτές επαναπατρίστηκαν.
Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχει σε εξέλιξη αστυνομική – δικαστική έρευνα, φαίνεται πως είχε φοβίσει τους ιερόσυλους που είχαν σταματήσει τη δράση τους, μέχρι τη διάρρηξη στην Κάτω Μερόπη πριν λίγες μέρες και μόλις το Σάββατο την λεηλασία του μοναστηριού της Μόλιστας, γεγονότα που έφεραν πάλι στο προσκήνιο το θέμα της αρπαγής των εκκλησιαστικών μας θησαυρών.

Εύλογα ερωτηματικά…
Η περιοχή μας και κυρίως το Ζαγόρι μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες εκκλησιαστικών κειμηλίων. Χριστούγεννα του 2009 ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, που χρονολογείται στα 1630, λεηλατήθηκε βάναυσα, όταν ιερόσυλοι αφαίρεσαν 64 εικόνες, δύο ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ενώ πήραν ακόμη και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους.
Το γεγονός ότι οι δράστες ξέρουν που «χτυπούν», δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στις τοπικές κοινωνίες και τους πιστούς, πολλοί από τους οποίους έχουν εκφράσει κατά καιρούς τους φόβους τους ότι μπορεί να εμπλέκονται ακόμη και άνθρωποι από τους κόλπους της ίδιας της εκκλησίας!
Υπάρχουν άραγε κάποιοι που καλύπτουν τους αρχαιοκάπηλους, είναι το ερώτημα και ο γρίφος που καλούνται να λύσουν οι Αρχές.

Ο νέος Μητροπολίτης
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δήλωσε προ ημερών ότι πρώτη προτεραιότητά του μόλις γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου θα είναι να τον ενημερώσει για το σοβαρότατο αυτό θέμα, αφού η δράση των κυκλωμάτων απειλεί να αφανίσει τον εκκλησιαστικούς θησαυρούς μας.
Μέχρι σήμερα πάντως και για ανεξήγητους λόγους η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει να επιδείξει σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα, που την αφορά εξάλλου άμεσα, γι’ αυτό και ο νέος Μητροπολίτης αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια εξαιρετικά  κρίσιμη περίοδο για την πορεία των ερευνών τις οποίες μάλιστα θα πρέπει και ο ίδιος να παρακολουθεί στενά.