Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα θα βρεθούν κυρίως οι νέοι φοιτητές

ΑΕΙ-ΤΕΙ ΣΕ…ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ!

  Υπερφόρτωση των Ιδρυμάτων με σπουδαστές,
έλλειψη επαρκών πόρων και μειωμένο προσωπικό

• Διευρύνονται τα κριτήρια για μετεγγραφές…

AMFITHEATRO FOITHTES

• Το δρόμο προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παίρνουν οι επιτυχόντες υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίοι από τον ερχόμενο Οκτώβριο, μετά την ανακοίνωση και των βάσεων, θα καλύψουν τις 70.305 θέσεις φοίτησης που έχουν βγει φέτος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας.
Χθες αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στα Λύκεια και τα ποσοστά των φετινών αριστούχων ανά μάθημα, αλλά και εκείνων που έγραψαν κάτω από τη βάση θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Η εικόνα, όμως που θα συναντήσουν οι φετινοί νεοεισαχθέντες φοιτητές σε όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια δεν είναι αυτή ακριβώς που θα επιθυμούσε κανείς, αφού τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά, τα οποία, αντί να λύνονται, όσο περνάει ο καιρός διογκώνονται, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων. Μια κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σύντομα και οι νεοεκλεγείσες Πρυτανικές Αρχές, οι οποίες αναλαμβάνουν καθήκοντα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπερφόρτωση ΑΕΙ
Το εκπαιδευτικό μοντέλο στη χώρα μας «προστάζει» την υπερφόρτωση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με φοιτητές, άσχετα αν μπορούν αυτά να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες τους, ενώ μάλλον κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το μετά, δηλαδή για το τι θα κάνει η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το πτυχίο που λαμβάνουν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ο Πρύτανης ΑΠΘ
Χαρακτηριστικά της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Ανώτατα και Ανώτερα ιδρύματα τα χώρας μας, η οποία ισχύει φυσικά τόσο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και για το ΤΕΙ Ηπείρου, είναι τα όσα ανέφερε ο απερχόμενος Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ.
Ο Γ. Μυλόπουλος έκανε λόγο για υπό κατάρρευση Πανεπιστήμια που δεν αντέχουν επιπλέον φοιτητές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στο ΑΠΘ κάθε χρόνο αναφέρουμε ότι ο μέγιστος αριθμός φοιτητών είναι 4.500, έρχονται 6.000 και καταλήγουμε με 8.500 φοιτητές μετά τις μετεγγραφές»!

Πόροι - προσωπικό
Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, τα ΑΕΙ λειτουργούν σήμερα με το 1/3 των αναγκαίων πόρων και με το μισό προσωπικό σε σχέση με αυτό που διέθεταν πριν το 2010.
«Μιλάμε για κατάρρευση αν δεν χωρούν τα παιδιά στις αίθουσες και δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Θέλουμε να διατηρήσουμε υψηλά το επίπεδο των ΑΕΙ», ανέφερε με έμφαση. Παράλληλα, αντιπρότεινε φορολογικές απαλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις ώστε να μην αδειάσουν τελείως και κλείσουν τα περιφερειακά ιδρύματα με το νέο σύστημα και τα κεντρικά να μην υπερφορτωθούν.

Οι μετεγγραφές
Οριστικοποιήθηκαν χθες τα κριτήρια για μετεγγραφές που θα ισχύσουν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και αφορούν τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα και τις οικογένειες με δύο παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη.
Οι υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές και χθες πήραν τις βαθμολογίες τους περιμένουν με αγωνία τις τελικές ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές, καθώς μέχρι τις 14 Ιουλίου θα πρέπει να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η γενική γραμμή είναι ότι τα αδέλφια θα μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη. Στις 24.000 ευρώ θα είναι το εισοδηματικό όριο της οικογένειας για να έχει κάποιος φοιτητής δικαίωμα να αλλάξει σχολή, ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους.

Διεύρυνση δικαιούχων
Ελεύθερες θα είναι οι μετεγγραφές για τρίτεκνους και πολύτεκνους, όπως ήδη έχει αποφασιστεί, ενώ στις κατηγορίες που δικαιούνται των ευεργετικών διατάξεων του νόμου προστίθενται και οικογένειες με βάση το ετήσιο εισόδημά τους.
Έτσι, όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις Εξετάσεις και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τεκμαίρουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το περασμένο έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
Επιπλέον, μειώνονται οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι μετεγγραφές πρέπει να ολοκληρώνονται διοικητικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αίτηση ενός φοιτητή στο Ίδρυμα που δικαιούνται μετεγγραφής.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι σε κάθε περίπτωση να μετεγγραφούν κοντά στον τόπο κατοικίας όσοι περισσότεροι φοιτητές είναι δυνατόν, και να μην επιβαρυνθούν τα ΑΕΙ σε τέτοιο βαθμό που να πέφτει η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.