Η «Πανηπειρωτική» επιμένει στην αντίθεσή της για Ε.Ο.Ζ.

ΜΕ… «ΟΧΙ Σ’ ΟΛΑ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Και πάλι στείρα άρνηση από τους διοικούντες την Π.Σ.Ε., χωρίς την παράθεση κάποιας εναλλακτικής πρότασης για να μη σβήσουν εντελώς οι ακριτικές περιοχές μας…

EIDIKH-OIKONOMIKH-ZONH EOZ HPEIROS

• Φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί οι διοικούντες την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ) ότι μέρα με τη μέρα το ακριτικό πολύπαθο Πωγώνι, αφανίζεται από τον χάρτη, χάνεται, αφού ήδη υπάρχουν χωριά χωρίς ούτε έναν κάτοικο και τα περισσότερα με μονοψήφιο αριθμό.
Ως γνωστόν, είναι ερημωμένο 11 μήνες το χρόνο, πλην βεβαίως Αυγούστου που φθάνουν κάποιοι απόδημοι για να μας… αναπτύξουν θεωρητικά με παχιά λόγια και αραδιάζοντας γενικώς και αορίστως κάποιες εκτός πραγματικότητας προτάσεις και όνειρα. Όμως, μόνο με ένα ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον και με καθαρό αέρα… δεν μπορούν να επιβιώσουν οι εναπομείναντες λιγοστοί υπερήλικες ακρίτες μας.
Όχι στην ΕΟΖ
«Όχι σ’ όλα» σε ό,τι πάει να γίνει στην ακριτική περιοχή λέει η Π.Σ.Ε. και οι εξ Αθηνών συνοδοιπόροι της, αγνοώντας τις εναπομείνασες μικρές τοπικές κοινωνίες, που αγκομαχούν για να τα βγάλουν πέρα… Και πάλι «ΟΧΙ» στην δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στο Πωγώνι είπαν από την ΠΣΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Συνομοσπονδίας, την ώρα που πολλές περιοχές της Ελλάδος την επιζητούν (Θράκη, Πελοπόννησος, Δυτ. Μακεδονία…) εδώ και χρόνια και παράπονο όλων αυτών είναι ότι ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΔΕΘ, την… έταξε στην Θεσσαλονίκη!
Η θέση Κ. Καψάλη
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Κων. Καψάλης, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων κατοίκων του Πωγωνίου, βλέποντας τον τόπο και τους κατοίκους του με τον καιρό να… μαραζώνουν, αφού επιχειρηματικά τίποτε δεν κινείται στην ακριτική περιοχή, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ΕΟΖ –κάτω βεβαίως από αυστηρούς εργασιακούς και περιβαλλοντικούς όρους- θέση που από την αρχή αταλάντευτα είχε υποστηρίξει… Την θέση αυτή ουσιαστικά «επικύρωσαν» πρόσφατα και οι δημότες του Πωγωνίου που τον επανεξέλεξαν Δήμαρχο και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, καθιστώντας τον έναν από τους πιο παλιούς δημάρχους της χώρας, αφού στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση εκλέγεται συνεχώς, ως Κοινοτάρχης και Δήμαρχος, σχεδόν για 25 χρόνια!
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, το θέμα περί ΕΟΖ επανήλθε στην επικαιρότητα με όσα είπε ο Αντ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, όπως και μετά σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι «η δημιουργία ΕΟΖ αποτελεί πλέον σταθερή επιδίωξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, με πρώτο στόχο τον επαναπατρισμό των επιχειρήσεων που εγκαταστάθηκαν σε βαλκανικές χώρες.
Υπό όρους «ΝΑΙ»
Τότε είχε ερωτηθεί από τον «Πρ. Λόγο» ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει ότι «εάν υπάρξει ένα ευνοϊκό εργασιακό καθεστώς με αυξημένες αποδοχές και πριμ, τότε ο Δήμος θα επιδιώξει την δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι. Σε αυτό το ζήτημα η θέση του Δήμου είναι σταθερή και πάγια. Όπως αναφέρουν και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που επανειλημμένα έχει συζητήσει το θέμα, πρέπει απαραίτητα να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι να προέρχονται από το Πωγώνι και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον. Σε καμιά περίπτωση δεν μιλάμε για «τριτοκοσμική» ζώνη, αλλά απόλυτα συμβατή με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία».
Ο κ. Καψάλης, στις όποιες συναντήσεις του δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την ερήμωση του Πωγωνίου και την έλλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου, μια δυνατότητα που ίσως προσφέρει η ΕΟΖ. «Έχω τη γνώμη ότι εάν όλα λειτουργήσουν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες και μπορέσουμε να δώσουμε μια τέτοια ζώνη οικονομικής ανάπτυξης, τότε η ερημωμένη και πολύπαθη επαρχία μας θα δει καλύτερες ημέρες, θα αναζωογονηθεί και θα αναπτυχθεί προσελκύοντας ακόμη και απόδημους Ηπειρώτες».
Η ανακοίνωση της Π.Σ.Ε.
Το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου της Π.Σ.Ε. έχει ως εξής:
«Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία  Ελλάδος παρακολουθώντας με έκπληξη την ανακίνηση της συζήτησης σχετικά με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Ήπειρο και σε όλη τη χώρα από ορισμένα  Μ.Μ.Ε  και  όχι μόνο, δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι επιμένει στην αντίθεσή της στις ΕΟΖ, για τους λόγους που και είναι γνωστοί από τη σχετική απόφαση του Δ.Σ και βεβαίως από τη συζήτηση στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΣΕ στο Καλπάκι στις 25/5/2013, με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη, όπου ενιαία οι απόδημοι με την τοπική κοινωνία ομόθυμα εκφράσανε την αντίθεσή τους στις ΕΟΖ.
Επίσης τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα αντιπαρατεθεί αφενός σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του θέματος, το οποίο πρέπει να γίνει σαφές πως αποτελεί πρόβλημα απαράδεκτο για τους απανταχού Ηπειρώτες και ολόκληρη τη χώρα και αφετέρου, σε όσους εμμένουν στην εξαπάτηση του λαού και τη χειραγώγηση του τόπου».