Παραμένει ασφυκτικά «δέσμια» των τραπεζών και της φορολογίας…

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ…ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ!

Μόλις το 15% των αγοραπωλησιών έγινε φέτος με τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι πάσης φύσεως ΕΝΦΙΑ «μπλοκάρουν» την ζήτηση

OIKODOMH

• Η αγορά ακινήτων είναι ένας από τους κλάδους, τους οποίους χτύπησε… ανελέητα η οικονομική κρίση και δύσκολα φαίνεται ότι θα ανακάμψει, αφού εκτός από την απουσία ρευστότητας, αβεβαιότητα δημιουργεί και το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τα ακίνητα και το οποίο, ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί.
Αν και στην Ήπειρο τον Ιούνιο - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούσαν την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας – το πρόσημο, μετά από πολύ καιρό, ήταν θετικό, οι καλά γνωρίζοντες την κτηματαγορά, ερμηνεύουν το γεγονός ποικιλοτρόπως.

Συγκυριακή ανάκαμψη;
Είναι σαφώς μια θετική ένδειξη για την περιοχή μας, ωστόσο εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους εάν αυτή θα έχει διάρκεια ή ήταν απλώς συγκυριακή. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η «άνθηση» της οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε,  πραγματοποιήθηκε με ίδια κεφάλαια, που επένδυσαν κυρίως απόδημοι Ηπειρώτες, οι οποίοι στράφηκαν στη… σιγουριά ακινήτων της πατρίδας τους, έχοντας φυσικά εξασφαλισμένη την ρευστότητα, αφού οι τράπεζες εδώ και πολύ καιρό κρατούν ερμητικά κλειστές τις κάνουλες, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι φέτος μόνο το 15% (!) των αγοραπωλησιών έγινε με τραπεζικό δανεισμό!
Επίσης μια άλλη παράμετρο που θίγουν κτηματομεσίτες είναι η αυξημένη τουριστική κίνηση στα Ηπειρωτικά παράλια, γεγονός που για κάποιους θεωρήθηκε ότι η ανέγερση οικοδομών, θα ήταν μια καλή επένδυση.
Όσον αφορά την περιοχή των Ιωαννίνων, η αγορά των ακινήτων είναι ιδιαίτερα κορεσμένη. Ακόμη δεν μπορούν να «φύγουν» ακίνητα που έχουν χτιστεί προ κρίσης, περίοδο μάλιστα που υπήρχε μια δυσανάλογη εκτίναξη της οικοδομικής δραστηριότητας, συγκριτικά πάντα με την ζήτηση.

Αρκεί αυτό;
Το ότι υπάρχει μια αλλαγή κλίματος, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία, δεν είναι αρκετό για να σωθεί ένας ολόκληρος κλάδος που… σέρνει πίσω του πάνω από 150 συναφή επαγγέλματα, τα οποία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία. Και η κατάσταση είναι γενικότερα πολύ δύσκολη, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς οι τιμές των οικοδομικών υλικών παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Αύγουστο, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκαν κατά 2,9%, ακολουθώντας κι αυτές την πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τσακίζει η φορολογία…
Από την άλλη η φορολογία και κυρίως η αβεβαιότητα έχει τσακίσει οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Εδώ ακόμη και αυτοί που σήμερα έχουν κάποια στο όνομά τους, πασχίζουν να τα… ξεφορτωθούν, μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος από τα συνεχή «χαράτσια» και κυρίως τα πισωγυρίσματα της Πολιτείας.

Απούσες και οι τράπεζες…
Όπως εξάλλου προαναφέρθηκε, το γεγονός ότι και οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια ήταν απούσες από την χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθίζηση του κλάδου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φέτος, μόλις το 15% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται για μέγεθος που είναι ακόμα χαμηλότερο σε σχέση με το 17% του 2013, ενώ το 2009, η συμμετοχή του τραπεζικού δανεισμού στις αγοραπωλησίες κατοικιών άγγιζε το 82%! Αντίστοιχα, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης έχει περιοριστεί σε 33% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% της συνολικής αξίας που χρηματοδοτούσαν οι τράπεζες το 2009.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο οι αγοραπωλησίες περιορίστηκαν σε μόλις 7.011 ακίνητα πανελλαδικά (4.008 το πρώτο τρίμηνο και 3.003 το δεύτερο τρίμηνο). Σημειωτέον ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο, η πτώση διαμορφώθηκε σε 41,35%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όταν και είχαν πωληθεί 5.121 κατοικίες.
Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και όσον αφορά την ανέγερση νέων κατοικιών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος - Απρίλιος) ολοκληρώθηκαν μόλις 2.905 κατοικίες πανελλαδικά, έναντι 3.943 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα και 34.957 κατοικιών κατά το 2007, δείγμα της κατάρρευσης που έχει σημειωθεί στην αγορά.