Να ληφθούν επειγόντως μέτρα για οφειλές σε Εφορία, Ταμεία και Τράπεζες…

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

 Ήρθε η ώρα οι εξαγγελίες Σαμαρά από την ΔΕΘ να  γίνουν  πράξη!  Θα  περιμένει  το  «OK»  της Τρόικας ή θα προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις;

FOROI PSALIDI

• Την ώρα που η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει… γονατίσει από τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων και την ύφεση που μαστίζει την οικονομία μας, φαίνεται πως η Κυβέρνηση, έστω και αργά, θα προχωρήσει σε κάποιες φοροελαφρύνσεις, τις οποίες βέβαια θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμόσει.
Έφθασαν οι Έλληνες στο… μη παρέκει, για να εξαγγελθούν κάποια μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών.  Βέβαια, και πάλι υπάρχουν εύλογες επιφυλάξεις, αφού θα πρέπει πρώτα να δώσει το «πράσινο φως» η Τρόικα, η οποία από την ερχόμενη Τρίτη θα ξεκινήσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας!
Τα «κόκκινα» δάνεια και η ρύθμιση των οφειλών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, θέματα που, αν και η Κυβέρνηση έχει έτοιμο τον σχεδιασμό, πρέπει οι εταίροι μας να δώσουν την τελική έγκριση.

Διευκολύνσεις, ΤΩΡΑ!
Η φοροδοτική ικανότητα πάντως  των  πολι

τών έχει πέσει στο… ναδίρ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα  του ΕΒΕΑ, πέντε στους δέκα, δηλαδή οι μισοί (!) αδυνατούν να πληρώσουν φόρους.  Και να ήταν μόνο αυτό; Αν συμπεριλάβει κανείς δανειακές υποχρεώσεις, ασφαλιστικές εισφορές και τα πάγια καθημερινά έξοδα, αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση για τα περισσότερα νοικοκυριά είναι εφιαλτική!
Αν και έτσι έχουν τα πράγματα εδώ και πολύ καιρό, φαίνεται πως τώρα ο Πρωθυπουργός αντελήφθηκε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση και πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες που θέλουν να είναι συνεπείς, αλλά δεν μπορούν!

Να γίνουν πράξη!
Ήρθε η ώρα λοιπόν οι εξαγγελίες Σαμαρά από την ΔΕΘ να γίνουν και πράξη! Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μείωση της ειδικής εισφοράς – η οποία θα διατηρηθεί έως και το 2016 - αλλά δεν διευκρίνισε το ποσοστό, όπως και για τον αριθμό δόσεων για εξόφληση οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία. Μπορεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού να προβλέπει για τις μικρές οφειλές έως 15.000 ευρώ την εξόφλησή τους σε 100 δόσεις και 72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά, αλλά προς το παρόν όλα είναι στον «αέρα». Όσον αφορά στη νέα ρύθμιση των οφειλών, το σχέδιο προβλέπει, ειδικά για τα Ταμεία, ότι κανείς δεν θα μπορεί να ενταχθεί στις νέες ρυθμίσεις οφειλών, αν δεν έχει εξοφλήσει τις εισφορές του προηγούμενου μήνα ή διμήνου. Για παράδειγμα αν η ρύθμιση «τρέξει» από τον Οκτώβριο, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές προς το ΙΚΑ του μηνός Αυγούστου που καταβάλλονται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Κυβέρνηση μίλησε ακόμη για κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά το πώς και πότε θα εφαρμοστούν όλα αυτά, ακόμη παραμένει άγνωστο.

Τα πάνω – κάτω στις Εφορίες!
Πάντως απ’ ότι φαίνεται η Κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη να τ’ αλλάξει όλα! Ξεκινώντας από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ζήτημα που έχει ξεσηκώσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς – γιατί η πλειοψηφία των πολιτών την επιζητά την αξιολόγηση – εξαγγέλλει πάταξη της γραφειοκρατίας και πρωτοβουλίες για ελάφρυνση των επιχειρήσεων απ’ αυτή, ενώ σύμφωνα με Euro2day, σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση εξατομικευμένου ηλεκτρονικού ελέγχου για κάθε έναν φορολογούμενο ξεχωριστά.
Έτσι, δημιουργείται ηλεκτρονικό αρχείο με δυο στήλες. Στη μία θα εμφανίζονται τα στοιχεία του κάθε φορολογούμενου, ή της επιχείρησης, μαζί με όλες τις οφειλές του για κάθε είδος φόρου, οι δόσεις του και πότε αυτές γίνονται ληξιπρόθεσμες.
Στην δεύτερη στήλη θα καταγράφονται οι επιστροφές φόρων για όσους φορολογούμενους τις δικαιούνται.
Το ηλεκτρονικό «big brother» δημιουργείται με στόχο:
* Να ξέρει η κάθε μία ΔΟΥ το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων κάθε φορολογουμένου αλλά και την πορεία καταβολής των δόσεών του ώστε συνολικά να υπολογίζεται η πορεία των δημοσίων εσόδων.
*  Να μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τις βεβαιωμένες επιστροφές φόρων ώστε να κάνει διασταυρώσεις.
Ήδη η Γεν. Γραμ. Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου γνωστοποίησε σε όλες τις Εφορίες να τηρούν τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία, τα οποία θα συγκεντρώνονται από τη διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.