ΠΑΚΕΤΟ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ-ΔΟΣΕΩΝ

  Έτοιμο το σχέδιο της Κυβέρνησης, ενώ από αύριο
 ξεκινά η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

TROIKA ELEGKTES

• Φοροελαφρύνσεις που θα δώσουν κάποια -έστω και μικρή- «ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να φθάνουν αύριο στην χώρα μας για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.
Η αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, σε συνδυασμό και με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σταθερά μπροστά, έκαναν την Κυβέρνηση να θέλει να πάρει… δραστικά μέτρα.

Έως 100 δόσεις
Αυτό που κυρίως καίει αυτή την περίοδο τους πολίτες είναι οι οφειλές προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, αναμένοντας εδώ και πολύ καιρό τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων, που συχνά ακούνε από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη, αλλά ακόμη τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι τελικές ρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς έχουν «κλειδώσει» κι έτσι προβλέπεται τακτοποίηση οφειλών από 72 έως 100 δόσεις και έκπτωση έως και 90% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
Πληροφορίες αναφέρον ότι οι επιπλέον επιβαρύνσεις θα διαγράφονται πλήρως (100%) για όσους καταβάλουν τις οφειλές τους εφάπαξ. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα.

Οι φοροελαφρύνσεις
Το πακέτο μέτρων που έχει εγκριθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και περιμένει πλέον το «πράσινο φως» από την Τρόικα, όπως το συνοψίζει η χθεσινή «Καθημερινή» περιλαμβάνει:
Επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Μείωση των συντελεστών φορολόγησης στο 20% από 26% που είναι σήμερα. Οι μειώσεις θα αφορούν στα κέρδη-εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2015.
Τεκμήρια. α) Αναδρομική μείωση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα που αφορούν στα εισοδήματα του 2014 κατά 30%. Η μείωση των τεκμηρίων αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς φορολογουμένους, οι οποίοι τελευταία χρόνια πιάνονταν στην «παγίδα» των τεκμηρίων και δεν φορολογούνταν για τα εισοδήματα που πραγματικά αποκτούσαν, αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. β) Κατάργηση των τεκμηρίων από το 2015 με την προϋπόθεση ότι η ΓΓΔΕ θα έχει έτοιμο το περιουσιολόγιο. Ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι «έχει όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων (καταθέσεις, στοιχεία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κ.λπ.), ωστόσο θα πρέπει να μας ενημερώσει εάν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει». Σε διαφορετική περίπτωση, τα τεκμήρια το 2015 θα είναι μειωμένα κατά 50%.
Μείωση του φόρου πολυτελείας. Φόρο πολυτελείας θα καταβάλουν όσοι έχουν Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε. ή 3.000 κ.ε. Παράλληλα θα μειωθούν και τα ποσά που καταβάλλονται σήμερα. Παράδειγμα: για ένα αυτοκίνητο τριετίας 2.600 κ.ε. ο φόρος ανέρχεται σήμερα στα 1.420 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 1.000 ευρώ.
Εισφορά αλληλεγγύης. Μείωση της εισφοράς κατά 30% από το 2015 και για το σύνολο του έτους σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το όφελος για τους φορολογουμένους θα είναι:
* Από 39 έως 60 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.
* Από 138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.001 και μέχρι 50.000 ευρώ.
* Από 495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.001 και μέχρι 100.000 ευρώ.
* Από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ. Όσοι το 2015 έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα έχουν έκπτωση 50% από τον φόρο που προκύπτει σήμερα. Επίσης, σχεδιάζεται μικρή μείωση των συντελεστών για τα αστικά ακίνητα.
Πετρέλαιο θέρμανσης. Από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται 10-12 λεπτά μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο. Η μείωση κατά 30%του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα οδηγήσει στη μείωση της λιανικής τιμής πώλησης σε 1,15 ευρώ από 1,27 ευρώ που είναι σήμερα.
Νέο Λογιστικό Δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
Εστίαση. Διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση.

Έπεται και συνέχεια
Οι φοροελαφρύνσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος και συγκεκριμένα για το 2016 σχεδιάζεται:
* Η περαιτέρω μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
* Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Στόχος είναι σε βάθος χρόνου να μειωθούν οι συντελεστές κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
* Η περαιτέρω μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στο 15% από 20% που θα είναι το 2015.

Τέλος οι διώξεις
Στο μεταξύ, μια ακόμη θετική είδηση προανήγγειλε ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Πρόκειται για την απαλλαγή όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο από ποινικές διώξεις.
Μιλώντας προ ημερών σε ημερίδα του ΣΕΒ ο Υφυπουργός διαχώρισε τις πράξεις φοροδιαφυγής από την απλή μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο επισημαίνοντας ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει από κοινού νομοθετική πρωτοβουλία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκείμενου να δοθεί λύση εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, ποινική διαδικασία αυτοφώρου δεν θα προβλέπεται στο εξής για όσους χρωστούν στο Δημόσιο διάφορα ποσά από φόρους, οφειλές πάσης φύσεως ή ασφαλιστικές εισφορές. Για όλους τους χρεοοφειλέτες του Δημοσίου θα ακολουθείται η κανονική ποινική διαδικασία.
Σημαντική, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι και η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο, από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται καμία ποινική διαδικασία για οφειλέτες του Δημοσίου μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.
Γι’ αυτά τα ποσά, σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα προβλέπεται το λεγόμενο στη νομική επιστήμη ανέκκλητο, δηλαδή το ποινικά ακαταδίωκτο για τους οφειλέτες.
Μόνον αστικές και άλλες κυρώσεις θα μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο για την είσπραξη αυτών των ποσών, που προέρχονται είτε από φόρους είτε από άλλες οφειλές ή ασφαλιστικές εισφορές.