Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με αφορμή «καταγγελίες» περί Παμβώτιδας…

ΜΕ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!

Η κατάστασή της, στο επίκεντρο συζητήσεων, συναντήσεων, προβληματισμών, τοποθετήσεων  και ημερίδων

Καλές οι προθέσεις, απαιτούνται όμως και μέτρα για την  αποκατάστασή της

Τι δήλωσε ο Άρης Μπαρτζώκας, τι απαντά στον «Π.Λ.» η Περιφέρεια

LIMNH GIANNINA NHSI

• Η λίμνη των Ιωαννίνων, η θρυλική Παμβώτιδα, ήταν, είναι και θα είναι για πολλά ακόμη όπως φαίνεται χρόνια, το  «καυτό» θέμα συζητήσεων, προβληματισμών και ανησυχιών στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα.
Η κατάστασή της κυριαρχεί σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα, στις συναντήσεις που γίνονται, στα προγράμματα που εκπονούνται,  αποτελεί αντικείμενο μελέτης από επιστημονικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση,    θέμα πολλών ημερίδων, αλλά και καταγγελιών!
Η παρουσία της ταυτίζεται με την ιστορία, αλλά και το μέλλον της πόλης. Από την άποψη αυτή είναι θετικό και θεμιτό το γεγονός ότι ακούγονται πολλές απόψεις.  Ζήτημα όμως προκαλείται όταν οι απόψεις που ακούγονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, δεν είναι τεκμηριωμένες και δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας, αλλά αντίθετα συνοδεύονται από   πνεύμα αντιπαλότητας.  
Ευδιάκριτες είναι επίσης και οι πολιτικές σκοπιμότητες που συχνά εμφανίζονται, ως επίσης και οι αγνές προθέσεις που εκδηλώνονται από συμπολίτες, που κατατείνουν όμως στην ίδια κατάληξη: Με τα σημερινά δεδομένα η επιστροφή της λίμνης στην κατάσταση που ήταν εδώ και 50 – 60 χρόνια είναι μεν επιθυμητή, αλλά αδύνατη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητηθούν και να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές και εφικτές λύσεις για τη σωτηρία της.
 Τα  προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη λίμνη,  σχηματίζουν έναν σύγχρονο «Γόρδιο Δεσμό». Και το ζητούμενο είναι το πώς θα λυθεί αυτός κι όχι πως θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκος.  Οι προθέσεις που εκδηλώνονται είναι καλές, ακόμη όμως καλύτερες και ασφαλώς πιο χρήσιμες είναι οι αποφάσεις και οι δράσεις που αναλαμβάνονται.

KAXRIMANHS-ALEKOS KALH

MPARTZOKAS3

 Τα ζητήματα που αφορούν την Παμβώτιδα, επανήλθαν στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα, αρχικά μέσω δημοσιεύματος του «Πρωινού Λόγου» και στη συνέχεια με την προχθεσινή τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρη Μπαρτζώκα, την οποία επανέλαβε και χθες στον τηλεοπτικό σταθμό BHMA, με παρέμβαση στον ίδιο σταθμό του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη καθώς και  απάντηση της Περιφέρειας στον «Π.Λ.».

Ο Α. Μπαρτζώκας

Ο κ. Μπαρτζώκας, υποστήριξε ότι η κατάσταση της  Παμβώτιδας, δεν θα είναι αυτή που θα έπρεπε, καθώς όπως είπε  η λίμνη  θα έπρεπε να είναι η χαρά της πόλης και ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στις 3 Δεκεμβρίου η παράταξή του διοργανώνει ειδική ημερίδα για τη Λίμνη.

Ο Αλ. Καχριμάνης

H απάντηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ήλθε σε έντονο τόνο, καθώς τόνισε ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τη λίμνη. «Κάποιοι παίζουν» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια είναι ανοικτή σε όλους για να δουν τι έγινε και τι σχεδιάζεται. Αναφέρθηκε στην εκπόνηση master plan, είπε ότι υπάρχει ταύτιση για το θέμα μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προσκαλέσει σε συνάντηση το Δήμαρχο Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα,  για να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν τη λίμνη. Πρόσθεσε δε, ότι τα νερά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2003 και συνεχώς βελτιώνονται.

  Μελέτες αποκατάστασης
Οι επόμενες παρεμβάσεις που προωθεί η Περιφέρεια, όπως αναφέρονται σε απάντηση που δημοσιεύονται στη συνέχεια, είναι δύο μελέτες, η μία για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και η δεύτερη για το σπάσιμο του αναχώματος της Αμφιθέας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην περιοχή Αμφιθέας- Περάματος. Επίσης παραθέτει και στοιχεία για το ιστορικό και των αναχωμάτων, που προκαλούν σήμερα εκ διαμέτρου τοποθετήσεις.
«Η Περιφέρεια αντιμετωπίζει την προστασία της λίμνης, ως ένα εξειδικευμένο έργο που έχει αρκετές παραμέτρους, με σαφή πάντοτε επιδίωξη την εξασφάλιση της ισόρροπης αειφόρου ανάπτυξης».  Αυτή είναι και η κεντρική κατεύθυνση της Περιφερειακής Αρχής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απάντηση της Περιφέρειας
Το πλήρες κείμενο της απάντησης στον «Π.Λ.» έχει ως εξής:
«Κύριε Διευθυντά,
Σε απάντηση του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματός σας,  της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου 2014,  με θέμα «ΛΙΜΝΗ: Βιότοπος, ΟΧΙ κλειστή δεξαμενή», θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Είναι προφανές, ότι στο ρητορικό ερώτημα, που τίθεται, η απάντηση είναι μονοσήμαντη, όπως προφανείς είναι και οι δράσεις της νυν Περιφερειακής Αρχής και μέχρι πρότινος της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία της λίμνης Παμβώτιδα και εν γένει. του οικοσυστήματός της.
Σεβόμενοι τον πολύτιμο χώρο σας, δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε αυτές, που πολλές φορές έχουν αναδειχθεί από τα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιαίτερα δε και του "Πρωινού Λόγου".
Θέλουμε όμως να επισημάνουμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την προστασία της λίμνης, ο καθορισμός των ορίων της όχθης, παλαιάς όχθης και παρόχθιας   ζώνης της (θέμα για το οποίο εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ), με κριτήρια που καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, μεταξύ των οποίων είναι και η ύπαρξη τεχνικών έργων.
Για το ανάχωμα, περί του οποίου γίνεται πολύς λόγος, προς ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, αλλά και των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, πρέπει να γίνει γνωστό για μία ακόμη φορά ότι  κατασκευάσθηκε  το έτος 1970-1971, στο πλαίσιο αρδευτικών έργων της πεδιάδας Ιωαννίνων, αφού προηγήθηκε: α) αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών που είχαν περιέλθει στους ιδιώτες με παραχωρητήρια του Υπουργείου Γεωργίας στο πλαίσιο διανομών (Κατσικάς 1929, Καστρίτσα 1933, Ανατολή 1930), β) καταβολή σε αυτούς της αποζημίωσης που ορίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 220/1964 απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων και γ) εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας με μέριμνα του Υπουργείου Συντονισμού το 1966. Πρόκειται λοιπόν για νομίμως υφιστάμενο τεχνικό έργο που κείται εκτός της όχθης και συνεκτιμήθηκε για τον καθορισμό της, όπως συνεκτιμήθηκε και
• η ύπαρξη εγκεκριμένων χωροταξικών σχεδίων και χρήσεων γης (από 5.5.1989 π.δ. περί καθορισμού Ζ.Ο.Ε., όπως τροποποιήθηκε με το από 30.3.1993 π.δ.),
• η ύπαρξη Εθνικού Κτηματολογίου στο οποίο έχουν  γίνει κτηματολογικές εγγραφές των ιδιοκτησιών των Δήμων Ανατολής και Παμβώτιδας Ν. Ιωαννίνων,
• το γεγονός ότι η λίμνη έχει περιληφθεί στον κατάλογο του Δικτύου NATURA 2000, τα δε προστατευόμενα όρια βρίσκονται σε αντιστοιχία με τον καθορισμό της όχθης,
• η υπ’ αριθμ. Φ31/4425/ 212/1975 (Β’ 266/1977) απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού περί χαρακτηρισμού της λίμνης Ιωαννίνων ως τόπου ιδιαίτερου κάλλους κ.α. κριτήρια, όπως προσδιορίζονται από τη συντεταγμένη Πολιτεία.  
Με όσα επιγραμματικά αναφέραμε προκύπτει ότι ο προβληματισμός που   ουσιαστικά προκαλείται,  εστιάζεται στη μεθοδολογία με την οποία προσεγγίζεται το ζήτημα.
 Η Περιφέρεια εκ του θεσμικού και υπεύθυνου ρόλου της,   αντιμετωπίζει την προστασία της λίμνης ως ένα έργο εξειδικευμένο που έχει αρκετές παραμέτρους, με σαφή πάντοτε επιδίωξη την εξασφάλιση της ισόρροπης αειφόρου ανάπτυξης.
Την προσπάθεια αυτή συνεχίζει με νέες δράσεις που έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης και το Δήμο Ιωαννιτών.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται  η ανάθεση  δύο μελετών: Η  πρώτη  αφορά την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης και η δεύτερη την αποκατάσταση της ροής των πηγών προς τη λίμνη, μέσω σπασίματος του αναχώματος της Αμφιθέας σε τρία σημεία,   τη  λειτουργία  αθλητικών εγκαταστάσεων και την προστασία των  παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος».