Η πολιτική ασάφεια και η πόλωση των τελευταίων ημερών την έχει κλονίσει…

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!

ΕΣΕΕ: Οι προεκλογικές εξαγγελίες υποτιμούν τη νοημοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου • Δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς...

AGORA IOANNINON KOSMOS

• Δυο μόλις 24ωρα πριν τις εθνικές εκλογές, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη μέρα της χώρας και της οικονομίας ειδικότερα και ακόμη επικρατεί ένα «μούδιασμα» στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους μικρομεσαίους.
Έκδηλη είναι η  φοβία που διακατέχει τους ανθρώπους της αγοράς, εξαιτίας της πολιτικής ασάφειας και της πόλωσης των τελευταίων ημερών και πολύ περισσότερο των προεκλογικών εξαγγελιών, πολλές από τις οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής ανεπάρκειας, αφού όπως υποστηρίζουν οι μικρομεσαίοι την επομένη των εκλογών, ως… δια μαγείας ξεχνιούνται!
«Μουδιασμένη» η αγορά!
Μια βόλτα αν κάνει κανείς αυτές τις μέρες στην αγορά των Ιωαννίνων, θα διαπιστώσει το μούδιασμα που επικρατεί, παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, στην οποία οι επαγγελματίες είχαν επενδύσει για αύξηση του τζίρου τους. Τώρα βλέπουν πως αυτή πάει χαμένη, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος αβεβαιότητας.
Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη, που αναφέρει ότι «οι πολιτικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών στα ΜΜΕ, λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής, από γνώστες και αδαείς υποψηφίους, από υπεύθυνους και ανεύθυνους εκπροσώπους κομμάτων, ξεπέρασαν κάθε όριο πολιτικής ανεπάρκειας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου που ακούει τα προεκλογικά «σημεία και τέρατα» με ειρωνική δυσπιστία και τιμωρητική διάθεση».

Ρευστότητα από τον ELA
Την ίδια ώρα, λόγω της αβεβαιότητας, συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε την κάνουλα χρηματοδότησης, αφού οι ανάγκες είναι αυξημένες, λόγω της κάλυψης εντόκων γραμματίων. Μόνο μέσα στον επόμενο μήνα οι λήξεις των εντόκων γραμματίων ανέρχονται συνολικά σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το Μάρτιο φτάνουν σε 4,6 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ ενέκρινε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA για δύο εβδομάδες και θα επανεξετάσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά τις εκλογές. Το κόστος για τον δανεισμό από τον ELA διαμορφώνεται στο 1,55% από 0,05% της ΕΚΤ και η χρήση του είναι αυτή που επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της συγκυρίας.
Δικαιολογημένη φοβία…
Και μέσα σ’ αυτό το ομιχλώδες οικονομικά τοπίο για την χώρα μας, η προεκλογική πολιτική ανεπάρκεια και ασάφεια εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους μικρομεσαίους, οδηγώντας την αγορά σε «αδράνεια» πράξεων.  Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ «οι υποσχέσεις, οι παροχές, οι ελαφρύνσεις, οι απαλλαγές και οι υπερβολές χωρίς τεκμηρίωση, όχι μόνο δεν γίνονται εύκολα πιστευτές, αλλά αντιθέτως φοβίζουν τους σοβαρούς ανθρώπους και τους νηφάλια σκεπτόμενους ψηφοφόρους, που σέβονται τους κόπους τους και ανησυχούν για το μέλλον των οικογενειών τους. Όσες βεβαίως μεγαλοστομίες έχουν ακόμα να πουν οι εκατοντάδες υποψήφιοι, τελειώνουν το Σάββατο και την Κυριακή μιλάμε όλοι εμείς με την ψήφο μας.
Το ζήτημα είναι πλέον σε πιο βαθμό αυτά που θα ακούσουμε από Δευτέρα, θα έχουν σχέση και σύνδεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες».

Οι «πληγές» της αγοράς
Όπως επεσήμανε ο κ. Κορκίδης το φορολογικό και η υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό και ο ΟΑΕΕ, οι τράπεζες και η ρευστότητα, η ανεργία εργοδοτών και εργαζομένων, η διαπραγμάτευση του προγράμματος και του χρέους, το ενδεχόμενο σενάριο «κουρέματος» καταθέσεων ή ακόμα χειρότερα ο εφιάλτης της χρεοκοπίας είναι οι πληγές της αγοράς που θα ταλαιπωρούν τους μικρομεσαίους για αρκετό καιρό μετά τις εκλογές. Και σημειώνει ότι «δύσκολα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, την επόμενη ημέρα θα αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά, αλλά αντίθετα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ή μέχρι τη λήξη της όποιας πιθανής τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος, θα εξακολουθεί να συντηρείται η αβεβαιότητα και να αυξάνεται η ανησυχία».

Δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ «ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί, παρά μόνο από λίγους σοβαρούς και συνεπείς πολιτικούς, με αποτέλεσμα η μεγάλη αλήθεια για την επόμενη ημέρα των εκλογών να μην έχει γίνει απόλυτα κατανοητή και να κρατά τους ανθρώπους της αγοράς σε αγωνία και ανασφάλεια.
Οι παραγωγικοί φορείς της πραγματικής οικονομίας, έχοντας θορυβηθεί από την ανευθυνότητα της πολυφωνίας των κομμάτων, ζήτησαν καθαρά λόγια και σαφείς θέσεις, από τους αρχηγούς των κομμάτων, χωρίς όμως ικανοποιητική ανταπόκριση. Ο Πρωθυπουργός, μπορεί να απευθύνθηκε δύο φορές στον επιχειρηματικό κόσμο, δίνοντας κάποιες απαντήσεις στις ανησυχίες μας, αλλά για να είμαι ειλικρινής, περιμέναμε καλύτερες τοποθετήσεις από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους φορολογούμενους».

Υπόσχονται πολλά…
Στην δήλωσή του ο Β. Κορκίδης σχολιάζει την πάγια τακτική των κομμάτων να υπόσχονται πολλά προεκλογικά στη μεσαία τάξη και να τα ξεχνούν μετεκλογικά. Και σημειώνει «θεωρώ ότι μεγάλη σημασία έχει σε αυτές τις εκλογές εκτός από το κόμμα και ποιόν σοβαρό υποψήφιο ψηφίζεις. Ας μη στείλουμε λοιπόν ξανά με την ψήφο μας ανεπαρκείς εκπροσώπους μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν γνωρίζω τι κυβερνητικός σχηματισμός θα προκύψει, πώς και από ποιούς θα κυβερνηθούμε μετά τις εκλογές, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα βάσανά μας δεν τελειώνουν την ημέρα των εκλογών, αφού όλοι ανακαλύπτουν τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα του τόπου, μετά την ανάληψη της εξουσίας….».