Ψήφος χωρίς φανατισμό ή θυμό, αλλά με λογική και σκέψη

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ!

 Η Ήπειρος έχει ανάγκη από ικανούς και έμπειρους πολιτικούς  που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητές της για να την αναδείξουν Περιφέρεια - υπόδειγμα μέσα στην Ευρώπη….

EKLOGES 1

• Σε λίγες ώρες οι Έλληνες, οι Ηπειρώτες αποφασίζουν για την επόμενη Κυβέρνηση και τα κόμματα που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή.
Το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό σε μεγάλο βαθμό, καθώς μέχρι και χθες βράδυ παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα το ποσοστό των αναποφάσιστων, ενώ καθοριστικός αναμένεται να είναι και ο παράγοντας της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.  

Κρίσιμες για την Ήπειρο
Οι αυριανές εκλογές όμως είναι ακόμη πιο κρίσιμες για την Ήπειρο. Ο χρόνος διεξαγωγής τους, συμπίπτει με μια περίοδο που μεγάλα έργα, είτε είναι σε εξέλιξη (π.χ. Ιόνια Οδός, Αεροδρόμιο κ.α), είτε βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, όπως ολοκλήρωση Ε-65, παραλιακοί οδικοί άξονες, έρευνες για υδρογονάνθρακες, κατασκευή βιολογικών καθαρισμών κ.α., με κορυφαία ασφαλώς εκκρεμότητα τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ.
Ήδη με την προκήρυξη των εκλογών παρατηρείται ένα «πάγωμα» των διαδικασιών, που σε ένα βαθμό ήταν και είναι αναμενόμενο. Ωστόσο αυτό είναι το μικρότερο κακό, μπροστά σε  ο, τι  μπορεί να ακολουθήσει,  είτε με τυχόν επαναληπτικές εκλογές, είτε,  χειρότερα, με την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων ή ακόμη και τυχόν «εμπλοκή» στο ζήτημα της αξιολόγησης και της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ.

Τι θα συμβεί αν…
Κανείς πολίτης δεν μπορεί φυσικά να διανοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση η  Ήπειρος να στερηθεί τους κοινοτικούς πόρους, που είναι απαραίτητοι   για έργα υποδομών,  για αγροτικές ενισχύσεις,  για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αυτό όμως δεν εξαρτάται από τη θέληση των ίδιων, αλλά από την απόφαση  και τη στάση εκείνων που θα κληθούν από τη Δευτέρα να αναλάβουν τις τύχες της χώρας μας.

Ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν;
Εκείνο που πρέπει επιπρόσθετα οι Ηπειρώτες ψηφοφόροι να σκεφθούν την ώρα που θα προσέρχονται στις κάλπες, είναι όχι μόνο ποιο κόμμα θα επιλέξουν, αλλά και ποιους εκπροσώπους θα επιλέξουν για να τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή. Η περίοδος που διανύουμε είναι και δύσκολη και απαιτεί γνώσεις, εμπειρία, ικανότητες, ώστε οι εκπρόσωποι της Ηπείρου, να μπορούν να παρέμβουν στα κέντρα αποφάσεων, να είναι σε θέση να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να δίνουν κατευθύνσεις στους άλλους φορείς της Ηπείρου για τη διεκδίκηση προγραμμάτων και την προώθηση δράσεων στην Επιχειρηματικότητα, στον Πρωτογενή τομέα, στον Πολιτισμό κ.α. Στην πράξη δηλαδή θα πρέπει να είναι σε θέση να συμβάλλουν με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ανάπτυξη της Ηπείρου, συνεργαζόμενοι με την Περιφέρεια, που ήδη έχει καταθέσει (και μάλιστα εγκρίθηκε από τα πρώτα) το νέο πρόγραμμα της στην Ε.Ε. και ήδη άρχισε να προωθεί έργα προς ένταξη, τα οποία προς το παρόν «κολλάνε» στις εκλογές.

«Αγκυλώσεις» και λαϊκισμός
Υπάρχουν όμως και αναπτυξιακοί τομείς τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσει η  Ήπειρος, όπως ενέργεια, χωροταξικό, τουρισμός, περιβάλλον κλπ. Κι σε αυτούς υπάρχουν καταγραμμένες απόψεις και θέσεις υποψηφίων, χωρίς να λείπουν οι «αγκυλώσεις» και οι παλιάς «κοπής» ανεδαφικές απόψεις. Η άρνηση, ο μηδενισμός, ο λαϊκισμός όμως δεν οδηγεί πουθενά και αυτό επίσης πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι Ηπειρώτες ψηφοφόροι και ειδικά οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι που αναζητούν οι μεν θέσεις εργασίας, οι δε τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Αναποφάσιστοι και αποχή
Όπως προαναφέραμε οι αναποφάσιστοι και η αποχή είναι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τελικά το αυριανό αποτέλεσμα. Οι αναποφάσιστοι, καθώς και όσοι εκδηλώνουν τάσεις μετακίνησης από κόμμα σε κόμμα και στην Ήπειρο, μέχρι χθες βράδυ ήταν ακόμη πάρα πολλοί για τα συγκεκριμένα χρονικά δεδομένα, για αυτό και από κόμματα και υποψήφιους δίνονταν και θα συνεχιστεί να δίνεται μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή για να τους πείσουν για τις θέσεις τους. Προβληματισμός υπάρχει και για τη συμμετοχή, καθώς η Ήπειρος έχει μεγάλο αριθμό αποδήμων που λόγω εποχής και καιρού δύσκολα θα μετακινηθούν κυρίως προς τα χωριά. Πάντως χθες- και σε αντίθεση με ο, τι συνέβαινε στις αρχές της εβδομάδας, διαπιστώθηκε αυξανόμενο ενδιαφέρον, γεγονός που ίσως εξηγεί και μια τάση συσπείρωσης που παρατηρείται κυρίως στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Το τι τελικά θα γίνει στην πράξη, θα το γνωρίζουμε σε 36 περίπου ώρες…

Οι δύο όχθεις
Ο προβληματισμός που υπάρχει όμως στους πολίτες είναι ακόμη  έντονος και διαπιστώνεται σε κάθε πολιτική συζήτηση. Η κρίση των τελευταίων χρόνων «ακούμπησε» το σύνολο των πολιτών, όμως το «αύριο» ενδέχεται να είναι ακόμη πιο σκληρό, πιο «μαύρο» και να έχει απρόοπτες δυσάρεστες εξελίξεις.
 Στη μια όχθη υπάρχουν εκείνοι οι ψηφοφόροι που παρά τις δυσκολίες, παρά τη δραματική ανατροπή της καθημερινότητάς τους, διαβλέπουν ότι με μια κυβέρνηση σταθερή στις ευρωπαϊκές θέσεις και στον προγραμματικό της λόγο, η έξοδος από την κρίση θα είναι προ των πυλών.
Στην άλλη όχθη, υπάρχουν εκείνοι που σκέπτονται να ψηφίσουν τιμωρητικά, με την ελπίδα ωστόσο να μην εφαρμοστούν αυτά που διακηρύσσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μάχονται τις συμφωνίες και τη συνεργασία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, κοινός παράγοντας είναι μια βασική και δογματική αρχή: Ο ρυθμός της πτώσης και της απώλειας  είναι ταχύς, ευθύς κατηφορικός. Όμως ο αριθμός επανόδου και αποκατάστασης των απωλειών και των ρυθμών ανάπτυξης στο προηγούμενο επίπεδο, έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, είναι ανηφορικός και δύσβατος. Άρα, όσοι θεωρούν ότι ακόμη και στην περίπτωση που τη Δευτέρα θα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση από ότι είναι σήμερα, υπάρχει δυνατότητα «διόρθωσης» του λάθους σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση- όταν θα έχει περάσει ο θυμός- δεν λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα χρόνο και τις πρόσθετες δυσκολίες και βάρη που στο μεταξύ θα έχουν προστεθεί. Κατά συνέπεια, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από της κάλπης…

Βγήκαν τα συμπεράσματα
Η προεκλογική περίοδος, αν και σχετικά σύντομη, ήταν αρκετή για να αναδείξει την κυβερνητική συνέχεια που υπόσχεται ο Αντώνης Σαμαράς και οι εν δυνάμει φιλοευρωπαϊστές σύμμαχοί του και η βαβέλ των αντικρουόμενων θέσεων και προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των μόνων ουσιαστικά συμμάχων του, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Έτσι οι ψηφοφόροι προσέρχονται αύριο στις κάλπες με αποκρυσταλλωμένες πλέον τις απόψεις για τη στάση των κομμάτων. Από την απόφασή τους θα εξαρτηθούν το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρα μας, αλλά και οι επόμενες εβδομάδες, κατά τις οποίες θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της ρευστότητας και της ανάπτυξης.  

Η ευθύνη τους τεράστια  
Την όποια απόφαση πρέπει να τη λάβουν, χωρίς φανατισμό ή θυμό, αλλά με λογική και σκέψη: Ούτε φυσικά μπορεί να είναι απόφαση ευθύνης, η επιλογή ενός κόμματος, με την κρυφή ελπίδα να μην κάνει μετεκλογικά, όσα προεκλογικά υπόσχεται γιατί τότε όσοι σκέπτονται και ενεργούν κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι συνένοχοι στο «ατύχημα» που μπορεί να συμβεί για την πατρίδα μας, τις οικογένειες, τους ίδιους.