Ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός και σχηματίζει Κυβέρνηση με Π. Καμμένο

KAYTA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ!

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στην Ευρώπη για την εξασφάλιση πόρων επειγόντως!

Και Ηπειρώτες στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο

TSIPRAS ORKOMOSIA

• Με την ορκωμοσία (με πολιτικό όρκο για πρώτη φορά Έλληνα Πρωθυπουργού) του Αλέξη Τσίπρα, από χθες το μεσημέρι, ξεκίνησε ουσιαστικά ο δύσκολος δρόμος που έχει να διανύσει η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.
Αν και ακόμη  οι πανηγυρισμοί στα επιτελεία των δύο «συμμάχων» από τις εκλογές της Κυριακής δεν έχουν κοπάσει,  αφού ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε την αυτοδυναμία και οι ΑΝΕΛ κατόρθωσαν να μπουν στη Βουλή, σιγά- σιγά αρχίζει να επανέρχεται στο προσκήνιο ο προβληματισμός για τους λεπτούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν στις σχέσεις μας με τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως στη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία η Ελλάδα.
Από τις πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ορισμένων βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι φανερό ότι επιχειρούν στο στάδιο αυτό, να κρατήσουν «χαμηλούς τόνους» σε σχέση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ως προς την τύχη που μπορεί να έχουν ακραίες τοποθετήσεις ή και επανάληψη εκείνων που τόσο ο νέος Πρωθυπουργός, όσο και ο «συνεταίρος του» Πάνος Καμμένος, έλεγαν δημόσια, περί «τοκογλύφων» κ.α..

Τα μηνύματα από Ε.Ε.
Στο σύνολό τους μέχρι αργά χθες βράδυ. όλες οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, είχαν μια κοινή συνισταμένη: Η Ε. Ε. θα βοηθήσει την νέα Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο όμως των όσων μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί και εφόσον η χώρα μας συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρέωσεις έναντι των δανειστών της.
Η συμμαχία Τσίπρα- Καμμένου αντιμετωπίζεται ήδη με σκεπτικισμό, τόσο εντός Ελλάδος (και κυρίως σε ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ), όσο και στο εξωτερικό, καθώς πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν απορία, αλλά και προβληματισμό για την τύχη του νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα απαρτίσουν δύο κόμματα με σαφή διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά και μόνο κοινό σημείο, την αντίθεσή τους στο μνημόνιο.

Στα «βαθιά» από αύριο
Πέραν αυτών όμως η νέα Κυβέρνηση, είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων, να ριχθεί στα «βαθιά» από την πρώτη ημέρα, ερχόμενη αντιμέτωπη και με προβλήματα που δημιουργήθηκαν και εξ αιτίας της, αλλά και με προσδοκίες που τα  κόμματα που τη στηρίζουν καλλιέργησαν επί μήνες.
Το πρώτο και βασικό είναι να διασφαλίσει χρήματα για τις άμεσες ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου. Εξαιτίας των όσων υποστήριζε προεκλογικά και τις υποσχέσεις που μοίραζε ο ΣΥΡΙΖΑ για φορολογική σεισάχθεια, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση ασφαλιστικών δόσεων κ.α., οδήγησε χιλιάδες πολίτες σε στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων, που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τις πληρωμές συντάξεων μετά το Μάρτιο.
Με την οικονομία και την αγορά να έχει κάνει «βαθύ κάθισμα», λόγω της προεκλογικής περιόδου και τις υποσχέσεις για τερματισμό της λιτότητας, η νέα Κυβέρνηση, θα πρέπει άμεσα να παρουσιάσει πρόγραμμα για το πώς σκέφτεται να πορευτεί στις συζητήσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, από το οποίο θα εξαρτηθεί ασφαλώς και το μέλλον της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού στήριξης.

Στο προσκήνιο οι υποσχέσεις
Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν ή στην καλύτερη περίπτωση να ξεκαθαριστεί το θολό τοπίο, που δημιούργησαν οι αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο και οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για την πορεία τους. Αυτές μεταξύ άλλων αφορούν το νέο ΕΣΠΑ, τη διαχείριση των στερεών αστικών απορριμμάτων, τα μεγάλα έργα, την Υγεία, την Παιδεία, τον Τουρισμό.
 Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ, από μεθαύριο κιόλας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις «υποσχέσεις και δεσμεύσεις» που ανέλαβε προεκλογικά, όπως μείωση φορολογίας, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά 13ης σύνταξης, σύνταξη στους Ομογενείς, δωρεάν ρεύμα σε άπορες οικογένειες, άμεση κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ρύθμιση- χάρισμα δανείων κ.α..

Η νέα Κυβέρνηση  
Με το κλίμα του προβληματισμού να εντείνεται Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, από χθες το πρωϊ- που συναντήθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- ξεκίνησαν τυπικά τις διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης. Ουσιαστικά, σύμφωνα, με έγκυρους αναλυτές, η πρώτη προεργασία είχε γίνει όταν από κοινού είχαν αποφασίσει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, μη ψηφίζοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησε συνομιλία την Κυριακή το βράδυ, όταν και κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας.
Μέχρι αργά χθες βράδυ, υπήρχε έντονη κινητικότητα και ονοματολογία, με τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι «υποψήφιοι» για τα βασικά υπουργεία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση με έναν Υπουργό- κατά πάσα πιθανότητα τον Π. Καμμένο που προορίζεται για το Υπ. Άμυνας (;) και τρεις έως τέσσερις υφυπουργούς.

Ηπειρώτες στην αναμονή…
Ο σχηματισμός της νέας Κυβέρνησης έχει και έντονο Ηπειρωτικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα και με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, θα υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση της Ηπείρου.
Ως φαβορί φέρονται οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη (Άρτας) και Χρήστος Μαντάς (Ιωαννίνων), οι οποίοι προορίζονται ως Αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί σε Υπουργεία που σχετίζονται με την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια.
Πολύ πιθανή είναι επίσης η υπουργοποίηση του εκ Κονίτσης (Μόλιστα) καταγόμενου νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, για τον οποίο οι πληροφορίες τον έφερναν- αν αποδεχόταν σχετική πρόταση- ως επικεφαλής ενός εκ των «υπερυπουργείων» που θα σχηματιστούν.
Σίγουρη θέση στη νέα Κυβέρνηση και ειδικά σε ένα εκ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, θεωρείται ότι έχει ο βουλευτής (που κατάγεται από την Πρέβεζα) Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ στο Υπουργείο Άμυνας, σε θέση Αν. Υπουργού ή Υφυπουργού, ενδέχεται να τοποθετηθεί ο καταγόμενος από την Άρτα, στρατηγός ε.α. Ν. Τόσκας. Ρόλο στο νέο Κυβερνητικό σχήμα, διεκδικεί και η βουλευτής Επικρατείας, γνωστή δημοσιογράφος (που κατάγεται από τη Χαραυγή Πωγωνίου) Αγλαΐα Κυρίτση, την οποία πληροφορίες την έφερναν να διεκδικεί μέχρι και την τελευταία ώρα τη θέση της Κυβερνητικής εκπροσώπου. Τέλος πιθανότητες υφ-υπουργοποίησης έχει και ο βουλευτής Πρέβεζας Κ. Μπάρκας, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, που μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχε παραστεί και στον (θρησκευτικό) του γάμο.
Οι διεργασίες όλη τη νύχτα ήταν στο αποκορύφωμά τους και σήμερα το μεσημέρι ή το αργότερο το απόγευμα, θα γνωρίζουμε τη νέα Κυβέρνηση, έχοντας και τις πρώτες ενδείξεις προς τα πού θα κινηθεί.

Η ορκωμοσία
Όπως προαναφέραμε ο Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε χθες στις 3.30 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ο οποίος – με δεδομένη τη δημόσια δήλωση Καμμένου για στήριξη της Κυβέρνησης Τσίπρα- του έδωσε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης και μισή ώρα αργότερα ορκίστηκε με πολιτικό όρκο!
Νωρίτερα πάντως είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στον οποίο «δικαιολογήθηκε» για την απόφασή του αυτή, που έρχεται συνέχεια του να μη τελέσει θρησκευτικό γάμο, αλλά και να βαπτίσει τα παιδιά του: «Έρχομαι να πάρω την ευχή σας, οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ' ό,τι ήταν πριν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την υποδοχή του από τον κ. Ιερώνυμο. «Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη αυτή και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά, μέσα από το καλό κλίμα που υπάρχει» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι και η σημερινή (εκτός απροόπτου) ορκωμοσία της Κυβέρνησης θα είναι πολιτική, ωστόσο θα παραβρεθεί εκπρόσωπος της Εκκλησίας για όσους επιλέξουν τον θρησκευτικό όρκο, με τον Π. Καμμένο να ανακοινώνει χθες το βράδυ, ότι όσα στελέχη των ΑΝΕΛ αναλάβουν υπουργείο θα ορκιστούν στο Ιερό Ευαγγέλιο.