Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ «συνιστωσών» και τάσεων από Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο

«ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΗ» Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Σε διαφορετικά μήκη κύματος εκπέμπουν στο… ολιγομελές σχήμα 40 υπουργοί, αν. υπουργοί και υφυπουργοί… 

Από την Ήπειρο δεν συμμετέχει κανείς βουλευτής

ORKOMOSIA KYBERNHSHS

• Μακριά από τις προσδοκίες που καλλιεργούνταν παραμονές εκλογών,  αλλά και το διήμερο που μεσολάβησε μετά από αυτές, είναι η Κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα – Πάνου Καμμένου, που σχηματίστηκε και ορκίστηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.  
Η νέα …ολιγομελής κυβέρνηση,  απαριθμεί τελικά 40 μέλη, ωστόσο εκείνο που εκ των προτέρων προκαλεί έντονα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά της είναι η ανομοιογένειά της που δίνει την αίσθηση ότι πολύ σύντομα θα εκδηλωθούν φυγόκεντρες τάσεις.
 Με τις προσδοκίες για ισχυρή εκπροσώπηση έμειναν και οι Ηπειρώτες, καθώς σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας από τους επτά βουλευτές που εκλέχτηκαν στους νομούς της, ενώ  τελικά με ρίζες από την Ήπειρο   συμπεριελήφθησαν  οι Ν. Τόσκας – Ευκλ. Τσακαλώτος, με την Αγλαϊα Κυρίτση να μένει εκτός σχήματος, παρά τις φήμες που υπήρχαν τη Δευτέρα για αξιοποίησή της στο επικοινωνιακό επιτελείο του νέου Πρωθυπουργού.  

Ορκωμοσία σε δύο γκρουπ!
Τα περισσότερα μέλη της νέας Κυβέρνησης, ορκίστηκαν χθες το απόγευμα σε δύο γκρουπ στο Προεδρικό Μέγαρο. Το ένα, αποτελούμενο από 9 υπουργούς (Πάνος Καμμένος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Πάνος Σγουρίδης, Παναγιώτης Νικολούδης, Δημήτρης Μάρδας),   ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο. Το δεύτερο γκρουπ, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.
Δεν ορκίστηκαν χθες λόγω κωλύματος (δεν έχουν δημοσιευτεί σε Προεδρικό Διάταγμα οι θέσεις τους) ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Επίσης δεν ορκίστηκε λόγω απουσίας στο εξωτερικό ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Ασκήσεις» ισορροπίας
Ο σχηματισμός της νέας Κυβέρνησης, πέρασε από «σαράντα κύματα» και αυτό είναι μιας σαφής ένδειξη των ισορροπιών που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και κατά δεύτερο λόγο στους ΑΝΕΛ. Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ισορροπήσει ανάμεσα στις συνιστώσεις, είναι άλλωστε εμφανής και από την τελική σύνθεση του Κυβερνητικού σχήματος. Και αν μεν σε αυτό – το αρχικό στάδιο- δεν υπάρχουν αντιδράσεις, εκείνο για το οποίο πολιτικοί παρατηρητές «στοιχηματίζουν» είναι ότι πολύ σύντομα θα αναδειχθούν οι διαφορετικές τάσεις   στους κόλπους της Κυβέρνησης.
Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και χθες το μεσημέρι, οι διαβουλεύσεις και οι πιέσεις για την κατανομή των αξιωμάτων ήταν έντονες και αυτός ήταν ο λόγος που υπήρξε τουλάχιστον δίωρη καθυστέρηση για την ανακοίνωση των νέων υπουργών.

Αλλεπάλληλα «γράψε- σβήσε»…
Από τις αρχικές «διαρροές» μέχρι και την τελική σύνθεση, υπήρξαν πολλές καραμπόλες και σε πρόσωπα και σε υπουργεία. «Τα γράψε- σβήσε» πήγαιναν και έρχονταν από τους νέους ένοικους του Μαξίμου, όπως χαρακτηριστικά λέγονταν από Ελληνικά και Ξένα Μέσα Ενημέρωσης.
 Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που από Υπουργός Δικαιοσύνης, Υπουργός Εσωτερικών κ.α, τελικά έμεινε εκτός Κυβέρνησης, για να προταθεί στη συνέχεια για Πρόεδρος της Βουλής!  Μια άλλη έκπληξη αποτελεί επίσης η μη ανάθεση υπουργείου στον γνωστό εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, τον οποίο μέχρι και χθες το πρωί όλες οι φήμες ήθελαν να αναλαμβάνει υπουργείο σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση. «Θύμα» των ισορροπιών, έπεσε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος, τον οποίο οι πληροφορίες μέχρι και χθες το πρωϊ τον ήθελαν να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Εργασίας. Τελικά αντί αυτού ορκίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Π. Σγουρίδης.

Παρούσα και η …οικογενειοκρατία!
Πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά, θεωρείται η υπουργοποίηση  και ενός ζεύγους, το οποίο έτσι θα έχει διπλή εκπροσώπηση στο Υπουργικό Συμβούλιο: Συγκεκριμένα ο Θ. Δρίτσας αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και η σύζυγός του Τασία Χριστοδουλοπούλου Αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής!
Πέρα όμως των προσώπων, το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο θέμα, είναι η πολιτική συνοχή της νέας Κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο καθώς καλούνται να διαχειριστούν μείζονα πολιτικά, εθνικά και οικονομικά θέματα εκπρόσωποι τάσεων που έχουν διαφορετικές θέσεις και απόψεις. Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσεις του. Η είσοδος στην Κυβέρνηση των Λαφαζάνη και Σκουρλέτη αποτελεί προμήνυμα για τις δυσκολίες που θα ανακύψουν σε επίπεδο ισορροπιών στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων. Κάτι αντίστοιχο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με τους ΑΝΕΛ, που εκτός από τη στάση που θα τηρήσουν ως κόμμα σε διάφορα θέματα, έχουν και οι ίδιοι να ξεπεράσουν τις αντιθέσεις που διακρίνουν τις δύο τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό τους.   
Μια άλλη κατηγορία υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, είναι αυτή που προέρχονται από το πάλαι ποτέ διαλάμψαντα ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται επίσης να κινηθούν σε άλλο «μήκος κύματος».

Πολύπλοκο σχήμα
Το έργο της νέας κυβέρνησης θα δυσχεράνει και το πολύπλοκο σχήμα που προκρίθηκε: Η δημιουργία υπερυπουργείων- που και στο παρελθόν είχε επιδιωχθεί- πολύ δύσκολα θα αποδειχθεί αποτελεσματική, ενόσω δεν συνοδεύεται από σαφή πρόθεση περιορισμού των υπουργικών δομών. Οι διακηρύξεις περί μείωσης των δαπανών, μείωσης της γραφειοκρατίας κλπ. θεωρούνται ότι θα μείνουν τελικά προεκλογικές υποσχέσεις και τη θέση τους θα πάρουν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή έργου και η ανάπτυξη πολλών κέντρων άσκησης εξουσίας.
Με δεδομένο ότι η νέα Κυβέρνηση θα δοκιμαστεί στον οικονομικό τομέα, η επιλογή ως Υπερυπουργού Οικονομικών του Γ. Βαρουφάκη, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την τύχη των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους. Άλλωστε προεκλογικά ήταν ένας από εκείνους, που σε περιόδους που γινόταν συζητήσεις για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, αυτός δήλωνε υπέρμαχος της … αντίστασης κατά της Ε.Ε.!
Στον αντίποδα πάντως θετικές κρίνονται οι επιλογές του καθηγητή Γιάννη Πανούση ως αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Παναγιώτη Κουρουμπλή ως Υπουργού Υγείας, αρκεί φυσικά να αποδειχθεί αυτό και στην πολιτική που θα κληθούν να εφαρμόσουν στη συνέχεια.
Η υπουργοποίηση του πρώτου, προκάλεσε πάντως την έντονη ενόχληση της ΔΗΜΑΡ, η οποία με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτός δεν είναι πλέον μέλος της, καθώς αποχώρησε από το κόμμα προ των εκλογών.
 Δηκτική η Ν.Δ.
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε το νέο Κυβερνητικό σχήμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης:
 «Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, των 40 Υπουργών. Είναι μία κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συμμετοχή προσώπων σε τομείς ευθύνης τα οποία έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις, όπως π.χ. για την ανάπτυξη, για τις  αποκρατικοποιήσεις, για την ακύρωση επενδύσεων, για την επαναφορά του ασύλου παρανομίας στα πανεπιστήμια ακόμα και για τα ανοιχτά σύνορα για κάθε παράνομο μετανάστη», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης εκφράζεται η αντίθεση της Ν.Δ. στην κατάργηση της αυτοτέλειας των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού και χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την υποβάθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ποτάμι»: Κακή κυβέρνηση
«Οι χωρίς αρχές συμμαχία του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ανέδειξε, όπως αναμενόταν, ένα κακό κυβερνητικό σχήμα» σχολίασε χθες βράδυ το Ποτάμι για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.  
«Οι καλές εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Ο κανόνας είναι ότι τα υπουργεία μοιράστηκαν με τη γνωστή παλαιοκομματική συνταγή. Από πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας μέχρι γνωστούς ανεπαρκείς κομματικούς υπαλλήλους. Έκπληξη προκαλεί και το πρόσωπο που προτείνεται για την Προεδρία της Βουλής. Αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καβγάδων», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Ετερόκλητοι οιωνοί…
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάνει λόγο για ετερόκλητους και αντιφατικούς οιωνούς, χωρίς πολιτική συνοχή και καθαρότητα.
 «Σημειώνουμε επίσης με ενδιαφέρον ότι ορισμένες θεσμικές επιλογές του κ. Τσίπρα δείχνουν αίσθηση του χιούμορ», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο
Χθες βράδυ ακολούθησε η παράδοση- παραλαβή των Υπουργείων, ενώ για σήμερα το πρωϊ, (ώρα 10.30) έχει οριστεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.