Σωρεία μέτρων «ξηλώνει» η νέα Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου

Η ΧΩΡΑ ΟΛΟΤΑΧΩΣ…ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

Μίνι «κραχ» χθες στο Χρηματιστήριο (-9,24%) • Για νέα «συμφωνία - γέφυρα» μίλησε ο Ι. Βαρουφάκης

Ν.Δ.: Η διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων αφαιρεί έσοδα…

XRHMATISTHRIO PTOSH

• Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης άρχισαν να γίνονται ορατά ήδη από χθες, δυο μόλις 24ωρα από την ανάληψη της εξουσίας, αφού ένα μπαράζ δηλώσεων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και ανώτερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν άρδην τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σαν να μην υπάρχει συνέχεια του Κράτους, αφού σχεδόν σε όλα τα επίπεδα υποσχέθηκαν ανάκληση των προηγούμενων αποφάσεων, οδηγώντας τη χώρα ολοταχώς στο παρελθόν!
Ο… βομβαρδισμός εξαγγελιών, που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, μισθούς, επαναπροσλήψεις κ.α. καυτά θέματα δημιούργησαν σύγχυση, αλλά κυρίως ανησυχία στις αγορές, η οποία αποτυπώθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, όπου σημειώθηκε ελεύθερη πτώση, κλείνοντας με απώλειες 9,24% (!), ενώ εικόνα «κατάρρευσης» παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις απώλειες του σχετικού δείκτη να φθάνουν το 27%!
Από την άλλη - ανεξάρτητα εάν γίνονται για χάρη εντυπωσιασμού ή έχουν βάση  -  συνεχίζονται οι δηλώσεις τύπου «Τρόικα τέλος» και άλλα παρόμοια από κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και στο εξωτερικό, αν και λίγη σημασία φαίνεται να δείχνουν οι εταίροι μας, οι οποίοι υπολογίζουν τις επίσημες θέσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες θα αποτυπωθούν από τον Πρωθυπουργό ή τον Υπουργό Οικονομικών.  

Ο Υπ. Οικονομικών
Πάντως, σε πιο ήπιους τόνους και με περισσότερη συναίσθηση ότι μια ευθεία σύγκρουση με τους εταίρους δεν είναι προς όφελος της χώρας, κινήθηκαν οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι «το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών».
Εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, δεσμεύθηκε ότι «δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν θα υπάρξει θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος». Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η διαβούλευση δεν είναι εύκολη στην Ε.Ε., δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι είναι σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους.

Νέο «μνημόνιο»!
Είπε ακόμη πως ξεκινάει σειρά επαφών για συμφωνία-γέφυρα μεταξύ Ελλάδας - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΕΕ, ώστε από το παλαιό πρόγραμμα η χώρα να οδηγηθεί σε νέο πρόγραμμα συνεργασίας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η διαβούλευση αυτή δεν θα είναι εύκολη, ενώ ο νέος «τσάρος» της οικονομίας έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, λέγοντας  ότι «είμαστε κατά των πολιτικών λιτότητας, αλλά υπέρ του λιτού βίου», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι «Έλληνες δημιουργούσαν, όταν δεν έκαναν σπατάλες, δεν είχαν φορτωμένες πιστωτικές κάρτες και επένδυαν τις οικονομίες τους, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

Απάντηση Χαρδούβελη
Ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αφού έκανε τον απολογισμό του τελευταίου επταμήνου, με έμφαση τόνισε ότι να «σκίσει» το Μνημόνιο η Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ. «Πρέπει να δώσουμε τα λεφτά πίσω στο ΔΝΤ, για να απαγκιστρωθούμε από το παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπλόκο» στις ιδιωτικοποιήσεις  
Οι δηλώσεις όμως που συντάραξαν συθέμελα χθες το Χρηματιστήριο είχαν κυρίως να κάνουν με τις αποκρατικοποιήσεις, κάτι που δείχνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να πάρει πίσω οτιδήποτε προχώρησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το κόστος!
• Τη σταδιακή, άλλα άμεση κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και τη διακοπή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, ανήγγειλε χθες ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παραλαβής από τον τέως υπουργό Γ. Μανιάτη.
«Με την κυβέρνησή μας, τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα» τόνισε ο νέος Υπουργός.
Πρόσθεσε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι να τεθεί τέλος στη διάσπαση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά, ανέφερε, μεταξύ άλλων. Διευκρίνισε ότι θα σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (βρίσκεται στο στάδιο υποβολής προσφορών), όπως και κάθε ιδιωτικοποίηση με «ληστρικούς όρους».
Για τα ΕΛΠΕ είπε ότι το ποσοστό του Δημοσίου που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψει στο Δημόσιο, το οποίο θα ασκήσει όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται από τη συμμετοχή του.

«Πάγωμα» πώλησης του ΟΛΠ
• Λίγο πριν την ορκωμοσία του ως Υπουργός αναπλ. για θέματα Ναυτιλίας, ο Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «παγώσει» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Βέβαια, χθες ο Θ. Δρίτσας χαμήλωσε τους τόνους, όσον αφορά στην παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και τις διακρατικές σχέσεις με την Κίνα, λέγοντας, μεταξύ  ότι «κάθε τι που έχει εγκατασταθεί με σύμβαση στη χώρα μας είναι σεβαστό. Όσον αφορά στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην COSCO στεκόμαστε με πολύ σοβαρότητα απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους…».

Και στις υποδομές…
• Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών αναφέρθηκε χθες -μεταξύ άλλων- ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης
Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στο να βγούμε από την κρίση».

«Ξήλωμα» μέτρων…
Επίσης και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει το «ξήλωμα» των μέτρων από το βράδυ της Τρίτης και συνέχισαν και χθες.
* Καταρχήν ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι επαναπροσλαμβάνει στο δημόσιο όλους όσους έφυγαν με διαθεσιμότητα. Πρόκειται για τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες για αρχή. Ταυτόχρονα θα αλλάξει την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
* Η ΕΡΤ θα ανοίξει πάλι σύμφωνα με τον Αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ωστόσο δεν θα γίνει η παλιά ΕΡΤ. Εκτιμάται ότι δεν θα έχει όλο το προσωπικό της παλιάς ΕΡΤ.
* Στον τομέα της Παιδείας, ο Αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε ότι καταργείται άμεσα η «Τράπεζα Θεμάτων», ενώ επιστρέφουν στα πανεπιστήμια όλοι οι αιώνιοι φοιτητές.
* Ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων, σημείωσε ότι άμεσα θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Εργασίας, επανέλαβε ότι θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ.

Ν.Δ.: Δεν συγχωρούνται…
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «εκείνοι που είχαν εναντιωθεί απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση, σήμερα ως υπεύθυνη κυβέρνηση, μιλούν για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όμως, οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς σε κρίσιμους τομείς υποδεικνύουν ότι αναφέρονται σε ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων, που ήδη έχουν επιτευχθεί, γυρίζοντας την Ελλάδα στο παρελθόν.
Η διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ, στον ΟΛΠ, στα περιφερειακά αεροδρόμια, η επαναφορά των πλεοναζόντων δημοσίων υπαλλήλων, η επαναφορά του ασύλου και των αιώνιων φοιτητών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα, όχι μόνον σε σύγκρουση με τους εταίρους στην Ευρώπη, αλλά και με την κοινή λογική, όταν έσοδα που έχουν ήδη προϋπολογιστεί ακυρώνονται.
»…Η κατεδάφιση όσων επιτεύχθηκαν σε μεταρρυθμίσεις και σε δημοσιονομική ισορροπία, καθώς και η αποδυνάμωση της αξιοπιστίας που κέρδισε η χώρα, δεν δικαιολογούνται, ούτε συγχωρούνται».