Προσοχή(!) ίσως βρεθούμε εκτός ευρώ εάν συνεχισθούν οι παλληκαρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ

ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

  Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών… ρίχνουν λάδι στη φωτιά και τορπιλίζουν το καλό κλίμα με τους εταίρους

  «Κώδωνα κινδύνου» κρούει  το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

BAROYFAKHS NTAISELMPLOYM

• Δύσκολες μέρες περιμένουν τη νέα Κυβέρνηση όσον αφορά τις συζητήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει με τους ξένους εταίρους και δυστυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει βρεθεί σημείο σύγκλισης.
Στο μεταξύ, δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς και… παλληκαρισμούς, αφού η χώρα μας καλείται να αντεπεξέλθει στις σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις της μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό εξάλλου επισημαίνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο σε χθεσινή έκθεσή του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την υστέρηση εσόδων, τη διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού και την αύξηση των spreads.
Πάντως οι ξένοι συνομιλητές μας, με δηλώσεις τους τις τελευταίες ώρες έχουν δώσει το δικό τους στίγμα και την σκληρή στάση που θα κρατήσουν, εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις συμφωνίες της, ενώ την ίδια ώρα οίκοι αξιολόγησης απειλούν την χώρα μας με υποβάθμιση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές.  

Μέγα χάσμα
Το εκρηκτικό κλίμα στις χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και το χάσμα που χωρίζει την Κυβέρνηση με τους εταίρους, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Στη συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την Τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, που ζητά η Αθήνα, τονίζοντας: «Μια τέτοια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει. Λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε...».
Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η διάρκειας μόλις μισής ώρας συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

Μηνύματα από το εξωτερικό
Τα δικά του μηνύματα στέλνει και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές.
Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται, δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι «η συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει παράταση στο πρόγραμμα, μόνο εάν συνεχίσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις».

Απαξιώνουν τους δανειστές
Την ίδια ώρα – και ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή Ελλάδας – δανειστών, τα ίδια τα στελέχη της Κυβέρνησης… ρίχνουν λάδι στη φωτιά και σε κάθε ευκαιρία με συνεντεύξεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό απαξιώνουν τους δανειστές.
Δηλώσεις τύπου «το πρόγραμμα της τρόικας είναι ήδη νεκρό» του Γιάννη Μηλιού ή «εμείς δεν αναγνωρίζουμε ούτε το μνημόνιο ούτε την τρόικα» του αναπλ. Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δήλωση μάλιστα που σχολιάζει και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, μάλλον προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση σε μια περίοδο που ο χρόνος τρέχει και θα πρέπει οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να μην διακινδυνεύσουν την ομαλή συνύπαρξη της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Ο Υπ. Οικονομικών
Εξάλλου, πιο περίπλοκη φαίνεται πως έκανε την κατάσταση και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μιλώντας στους New York Times ανέφερε ότι «δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα», σημειώνοντας ότι «η αποστολή μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», το οποίο, όπως είπε, σημαίνει απλά μια μετάθεση του προβλήματος.

Αντίδραση Ν.Δ.
«Οι χειρότερες ανησυχίες μας έρχονται δυστυχώς πιο κοντά, με τις δηλώσεις του υπουργού κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση "δεν θέλει τα 7 δισ. ευρώ" που μπορεί η χώρα να εκταμιεύσει από τους εταίρους μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης. Και καλεί την Κυβέρνηση να πει «από πού θα βρει τα χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κράτους».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού
Στο μεταξύ, η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 καταγράφει τις τεράστιες υποχρεώσεις της χώρας τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι δεν θα καλυφθούν, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.  
Μάλιστα οι συντάκτες προχωρούν ένα ακόμα βήμα, λέγοντας πως η θέση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι δυσμενέστερη από αυτή των δανειστών, ενώ τονίζουν ότι «πιθανή έλλειψη συμφωνίας σε σχέση με τη διευθέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας θα ισοδυναμούσε με πιστωτικό γεγονός».

Οι υποχρεώσεις μας…
Οι υποχρεώσεις της χώρας, όπως τις καταγράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, είναι:
*  Θα πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια (κυρίως προς το ΔΝΤ) ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ.
*  Να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.
*  Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει μετά τον Ιούλιο 2015, όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη για 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ, δευτερευόντως έναντι του ΔΝΤ και τόκους. Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες, χωρίς μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία…
Αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει η χώρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, σημειώνουν:
*  Η Ελλάδα θα απωλέσει κατ’ αρχάς 7,2 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.
*  Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει μέσω των τραπεζών στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Για τη συμμετοχή σε αυτό έχει τεθεί ως κύρια προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος προσαρμογής. Ας σημειωθεί ότι το ποσό που μπορεί να αντληθεί από το Μάρτιο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016 ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ και θα συνέβαλε στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη αντί της λιτότητας.
*  Τέλος, δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει το ποσό των 11,4 δισ. ευρώ που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Άλλα κόστη θα προκύψουν από την ανάγκη προσφυγής των τραπεζών στο μηχανισμό ELA (Εmergency Liquidity Αssistance), πράγμα που θα πιέζει τα επιτόκια των επιχειρήσεων προς τα επάνω.
*  Επίσης, άμεσα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν αν υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων και αποταμιεύσεων από τις τράπεζες