Όταν το ίντερνετ από «εργαλείο» ανάπτυξης μετατρέπεται σε μέσο εκμετάλλευσης…

ΜΑΣΤΙΓΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ!

-Κατέθεσε 1.000 ευρώ για αγορά γεννήτριας πετρελαίου που βέβαια δεν παρέλαβε ποτέ • «Νοίκιασε» ανύπαρκτο ακίνητο στην Αττική, δίνοντας 1.100 ευρώ…

- Χρήσιμες συμβουλές από την Περιφ. Αστυνομική Δ/νση Ηπείρου

APATES DIADIKTYO

 • Η τεχνολογία και κυρίως το Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλει καθοριστικά στην καθημερινότητά μας, μάλιστα πολλές φορές σε βαθμό εξάρτησης, κυρίως σε νεότερες ηλικίες. Για πολλούς σήμερα το… σερφάρισμα στο Ιντερνέτ είναι ίσως το πρώτο πράγμα που θα κάνουν μόλις σηκωθούν το πρωί, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό ακόμη και την κοινωνική επαφή!
Τι συμβαίνει όμως όταν το Διαδίκτυο από «εργαλείο» ανάπτυξης και προόδου, μετατρέπεται σε μέσο εξαπάτησης, ακόμη και διευκόλυνσης εγκληματικών δράσεων;
Όσο όμορφη είναι η αίσθηση που προσφέρει σε κάποιον το γεγονός ότι με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να περιηγηθεί σε όλο τον κόσμο, τόσο άσχημη είναι όταν μπορεί να πέσει θύμα επιτήδειων, που, ποντάροντας στην ανωνυμία του Ιντερνέτ, στήνουν κάθε είδους απάτη!
Μάστιγα οι απάτες…
Η ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι σήμερα το ζητούμενο, τόσο για τις πιο νεαρές ηλικίες, όσο και για τους μεγαλύτερους, που δεν γνωρίζουν πόσο επικίνδυνες παγίδες κρύβονται πίσω από μια… αθώα οθόνη ενός υπολογιστή. Τελευταία οι διαδικτυακές απάτες έχουν γίνει μάστιγα στην περιοχή μας, με πολλούς συνανθρώπους μας να πέφτουν θύματα απατεώνων, οι οποίοι καταφέρνουν με δόλιους τρόπους να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
Το τελευταίο διάστημα έχουν εξιχνιαστεί διάφορες περιπτώσεις στην Ήπειρο, κάποιες μάλιστα με διεθνείς προεκτάσεις, όπως η σπείρα που εξαρθρώθηκε πρόσφατα από την Ασφάλεια Ηγουμενίτσας και η οποία εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες μέσω facebook, με το κέρδος της να ξεπερνά τις 240.000 ευρώ!
Σε Γιάννενα και Άρτα
Τα τελευταία περιστατικά καταγράφηκαν σε Γιάννενα και Άρτα. Και πιο συγκεκριμένα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων , ένας 46χρονος  πραγματοποίησε συναλλαγή μέσω διαδικτύου σε ηλεκτρονικό κατάστημα και κατέθεσε στις 9 Μαρτίου σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 999,99 ευρώ για την αγορά γεννήτριας πετρελαίου, χωρίς βέβαια ουδέποτε να παραλάβει το προϊόν.
Μετά από έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 57χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη.
• Στην Άρτα μια η 28χρονη από την Ινδία ανήρτησε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου αγγελία, σχετικά με υποτιθέμενη ενοικίαση ακινήτου σε περιοχή της Αττικής και παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία ως αληθινά, έπεισε μια 52χρονη να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 1.100 ευρώ, για την ενοικίαση του ακινήτου.
Χρήσιμες συμβουλές
Με αφορμή τα αλλεπάλληλα περιστατικά εξαπάτησης μέσω Διαδικτύου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:
• Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
• Συνιστάται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
• Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
• Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων, για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
• Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
• Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
• Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους, στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
• Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.