Απειλές από Τουρκία, εμπαιγμός από Σκόπια, προκλήσεις από Αλβανία..

ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ!

- Χωρίς στρατηγικό σχέδιο το Ελληνικό ΥΠΕΞ, σύρεται  πίσω από τις απαιτήσεις των γειτόνων μας

- Γενικευμένη η αίσθηση ότι  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ  τα χρησιμοποιούν για αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα «καυτά» εσωτερικά ζητήματα…

PARABIASEIS AIGAIO

 • Η πρόκληση των Τούρκων, με την πτήση ελικοπτέρου πάνω από το νησί της Ρω την Δευτέρα του Πάσχα, ήρθε να συμπληρωθεί χθες με την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου ανατολικά της Ρόδου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα.
Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πρακτική των Τούρκων έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το εύθραυστο κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες επιδεινώνονται συνεχώς μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Επίσκεψη,  στην οποία η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, είχε επενδύσει επικοινωνιακά για βελτίωση των διμερών (και όχι μόνο) σχέσεων. Τελικά και σε αυτό το ζήτημα οι αυταπάτες των κυβερνητικών εταίρων χρειάστηκαν ελάχιστο χρόνο για να διαψευστούν και το χειρότερο είναι ότι η κρίση επιδεινώνεται και βαθαίνει συνεχώς. Η Ελληνική Κυβέρνηση καταφεύγει σε σπασμωδικές και αναποτελεσματικές κινήσεις- όπως προκύπτει και  με τη  συνεχιζόμενη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτών-  γεγονός που φανερώνει ότι δεν έχει καμία στρατηγική αντιμετώπισή της.
Ελληνικές υποχωρήσεις
Τα Ελληνοτουρκικά είναι το ένα από τα ζητήματα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επέλεξε να ανοίξει ταυτόχρονα μαζί με το Σκοπιανό και τη νέα συμφωνία που επιδιώκει με την Αλβανία για εκκρεμότητες που χρονολογούνται από δεκαετιών. Τόσο όμως στο Σκοπιανό, όσο και στο «Αλβανικό» εκείνη που ετοιμάζεται για υποχωρήσεις είναι η Ελληνική πλευρά. Κι αν δεν είχαν προηγηθεί τα συλλαλητήρια και οι έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας,  είναι πολύ πιθανό σήμερα η Κυβέρνηση να είχε υποκύψει στις ανιστόρητες απαιτήσεις των γειτόνων μας, όταν μάλιστα είναι εκείνοι που «καίγονται» για την επίλυση των εκκρεμοτήτων προκειμένου να ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς και ατλαντικούς οργανισμούς (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ).
Οι απαιτήσεις των Σκοπίων
Οι αρχικές αισιόδοξες προοπτικές για επίτευξη συμφωνιών που εξέφραζε η Ελληνική Κυβέρνηση, κυρίως δια στόματος  του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, γρήγορά άρχισαν να υποχωρούν καθώς διαπιστώνεται ότι τα  Σκόπια, ουσιαστικά εμπαίζουν την Ελληνική πλευρά μην θέλοντας τελικά να αλλάξουν το Σύνταγμά τους που περιλαμβάνει αλυτρωτικές αναφορές, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να θέτουν ζήτημα αλλαγής του Ελληνικού Συντάγματος.  
Οι προκλήσεις των Αλβανών
Αλλά και οι προκλήσεις από την Αλβανία εξακολουθούν εντεινόμενες, ενώ  το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει από καιρό σταματήσει να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τα θέματα που ετοιμάζεται να συμφωνήσει και ποιες ακριβώς είναι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτει. Αν έχουν βάσει οι «διαρροές» που γίνονται από την Αλβανική Κυβέρνηση, για υποχώρηση της Ελλάδος ακόμη και σε ζητήματα που έχουν με τους «Τσάμηδες», τότε είναι σαφές ότι θα προκληθεί μέγα εθνικό και πολιτικό θέμα, που είναι άγνωστο αν μπορέσει να το διαχειριστεί μια κυβέρνηση που βρίσκεται μάλιστα «υπ΄ ατμόν».
Το γεγονός μάλιστα ότι από σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς αρχίζει νέο κύκλο επισκέψεων και συναντήσεων σε Βαλκανικές χώρες, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες για το όνομα των Σκοπίων, για το οποίο δείχνει περισσότερο να ενδιαφέρεται η Ελλάδα, παρά το κρατίδιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.
Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη
Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν εμπνέει πλέον σε κανέναν εμπιστοσύνη. Άλλωστε και μέσα στους κόλπους της υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις. Κι αν μεν στα εσωτερικά θέματα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, για τα εξωτερικά δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για τους χειρισμούς που γίνονται, με δεδομένη άλλωστε και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τουλάχιστον επιδεικνύουν κατανόηση και κρατούν χαμηλούς τόνους.
Αποπροσανατολίζουν τους πολίτες
Πολιτικοί κύκλοι «χρεώνουν» την αποτυχία της Ελληνικής διπλωματίας να επιβάλλει όρους και προϋποθέσεις στους γείτονες, στον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος λέγεται ότι λειτουργεί «αυτόνομα». Η εκδοχή αυτή είναι όμως υπεραπλουστευμένη καθώς ο κ. Κοτζιάς, μπορεί να μην έχει πολλούς φίλους εντός της Κυβέρνησης, χαίρει όμως της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οπότε στο ερώτημα γιατί η βιασύνη να ανοίξουν όλα μαζί τα εθνικά θέματα και μάλιστα με τέτοια ένταση, η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μεγάλα εσωτερικά θέματα, όπως η ανασφάλεια, η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η αναιμική ανάπτυξη, ως επίσης και η κατάρρευση του «μύθου» περί εξόδου άνευ περιορισμών από τα μνημόνια, με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα «μεταμνημονιακής παρακολούθησης».
Και μέχρι ενός σημείου τις τελευταίες εβδομάδες αυτό το έχουν καταφέρει, καθώς την επικαιρότητα μονοπωλούν τα ελληνοτουρκικά, η απαγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών και οι λεονταρισμοί του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδος και άλλων χωρών.
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Ωστόσο εκείνο που φαίνεται ότι «διαφεύγει» του κυβερνητικού επιτελείου, είναι ο κίνδυνος που υπάρχει για την Ελληνική Οικονομία και ειδικότερα για τον τουρισμό μας. Οι ασχολούμενοι με την τουριστική βιομηχανία – όπως επισημαίνει το in.gr- είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς μια περαιτέρω κλιμάκωση, ακόμη και σε φιλολογικό επίπεδο για «θερμό επεισόδιο» μπορεί να προκαλέσει ακύρωση κρατήσεων στο Αιγαίο, που όμως μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Και σε αυτό το σημείο οι περισσότερες επικρίσεις στρέφονται κατά του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, που για καθαρά πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με την εκλογική επιβίωση των ΑΝΕΛ, εξαντλείται σε λεονταρισμούς και ψευτοπαλληκαρισμούς, που όμως δεν έχουν καμία πρακτική αξία.
Ακόμη όμως και με τις κυβερνητικές ανακολουθίες, τις αδυναμίες, την έλλειψη στρατηγικής και τις πολιτικές σκοπιμότητες, η πραγματικότητα δεν αλλάζει κι αυτή έχει σταθερή αναφορά στη διαπίστωση ότι τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή με αβέβαιη κατάληξη.
Πολιτική ευθύνης
Ευχή όλων των Ελλήνων είναι η Κυβέρνηση να μπορέσει να βρει τα «πατήματά της», να σταματήσει να τα χειρίζεται με πυξίδα τις ιδεοληψίες μιας μικρής ομάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και να τα προωθήσει σύμφωνα με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε βάθος χρόνου και υπό διαφορετικές κυβερνήσεις. Απαιτείται δηλαδή μια πολιτική ευθύνης και όχι ισορροπιών…