Καταπέλτης ο Σύνδεσμος Γαλακτοβιομηχανιών κατά του Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης

ΕΤΣΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ!

- Η ΕΛΓΟ πέταξε στον «κάλαθο των αχρήστων» 6,5 εκατ. από την Ε.Ε.

- Μεγάλο θύμα της κυβερνητικής ανικανότητας το σημαντικότερο προϊόν της χώρας και της Ηπείρου

FETA3

 • Η ανικανότητα σε όλο της το μεγαλείο αναδείχθηκε μετά την πρωτοφανή ολιγωρία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», που, ως γνωστόν, είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης της φέτας στο εξωτερικό! Και μπορεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να προχώρησε σε καρατόμηση του Δ.Σ., ωστόσο τεράστιες είναι οι ευθύνες που φέρνει και ο ίδιος, αφού θα έπρεπε να επέμβει πολύ νωρίτερα, για να προλάβει τα χειρότερα!
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), καλώντας τον Υπουργό να κάνει την αυτοκριτική του και να αφήσει τον θεατρινίστικο ρόλο του θιγμένου!
Σε μια περίοδο που η ελληνική κτηνοτροφία περνάει πολύ δύσκολες μέρες και το σημαντικότερο προϊόν της χώρας μας – και ειδικά της Ηπείρου – η φέτα, βάλλεται πανταχόθεν, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει τον κλάδο, αλλά και την εικόνα του σημαντικότερου ΠΟΠ προϊόντος της χώρας μας στο εξωτερικό.
Εξαγγέλλει όμως μέτρα!
Στην προσπάθειά της βέβαια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, μετά το τελευταίο φιάσκο, ο Υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, αν και την ίδια ώρα η χώρα χάνει έτοιμα κονδύλια από την Ε.Ε.  
Ενδεικτική ήταν η χθεσινή γραπτή δήλωση της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ., Φ. Αραμπατζή, η οποία αναρωτήθηκε: «Πού ήταν τόσους μήνες ο κ. Αποστόλου, όταν ως Ν.Δ. επισημαίναμε σε όλους τους τόνους την κατάρρευση του κλάδου;  Η κατάρρευση των τιμών στα 0,75 ευρώ στο πρόβειο γάλα και στα 0,48 ευρώ στο γίδινο, η απόγνωση και οι άρον – άρον σφαγές του ζωικού κεφαλαίου φαίνεται ότι δεν είχαν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του υπουργού, παρά μόνον το τελευταίο μεγάλο φιάσκο με την υπόθεση προώθησης της φέτας. Ο κ. Αποστόλου όμως συνεχίζει να επιδεικνύει περισσή ανευθυνότητα, καθώς επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στις δήθεν διχογνωμίες των κτηνοτρόφων για τη μη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας».
Και ερωτά: «Γιατί, έναν σχεδόν χρόνο δεν γίνεται έλεγχος των δυο αιτήσεων και αδειοδότηση όποιου πληροί τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία; Τι σκοπιμότητα κρύβουν οι ατέρμονες καθυστερήσεις;».
Καταπέλτης ο ΣΕΒΓΑΠ
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, αποτυπώνει ξεκάθαρα τι συνέβη και χάθηκαν οι προθεσμίες, ενώ είχαν ήδη δοθεί όχι μία, ούτε δυο, αλλά τρεις (!) παρατάσεις!
«Με περισσή οργή και αγανάκτηση μάθαμε ότι τα 6.500.000 ευρώ που μας ενέκρινε η ΕΕ για την υλοποίηση δυο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στο εξωτερικό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δια του εποπτευόμενου κρατικού οργανισμού του ΕΛΓΟ  τα πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Αποστολόπουλος.
Ως… αντιστάθμισμα
Όπως αναφέρει «τα προγράμματα μας δοθήκαν από την Ε.Ε. ως αντιστάθμισμα της ανοχής των ελληνικών κυβερνήσεων, στο ξεπούλημα της ταυτότητας της φέτας σε όλες τις συμφωνίες που συνήψε η ΕΕ με τρίτες χώρες (π.χ. με τον Καναδά, την Ν. Αφρική, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, κτλ.). Για να γίνει κατανοητό το τι είχαμε πετύχει αρχικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 4 συνολικά προγράμματα αυτού του τομέα για όλες τις χώρες της Ευρώπης τα δυο τα πήρε η Ελλάδα (με ύψος 6.500.000 ευρώ) για ένα μόνο προϊόν της, την φέτα».
Από παράταση σε παράταση!
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η έγκριση των προγραμμάτων από την Ε.Ε. εδόθη στις 19-10-2017 και ο χρόνος για την προκήρυξη και ανάδειξη του εκτελεστικού φορέα του έργου ήταν υπεραρκετός (3 ολόκληροι μήνες). «Δυστυχώς όμως ο ΕΛΓΟ δεν του έφτασε αυτός ο χρόνος και για να μην χαθούν τα κονδύλια, το Υπουργείο ζήτησε από την ΕΕ παράταση της προθεσμίας σύναψης σύμβασης (μέχρι τις 26-3-2018). Αλλά και πάλι η θλιβερή διοίκηση του ΕΛΓΟ δεν ανταποκρίθηκε! Για δεύτερη φορά το Υπουργείο ζήτησε και άλλη παράταση της προθεσμίας (μέχρι τις 13-4-2018) αλλά και πάλι ο ΕΛΓΟ δεν ανταποκρίθηκε. Το Υπουργείο ζήτησε και πάλι 3η παράταση (μέχρι τις 13-5-2018). Είναι απίστευτο αλλά όμως τραγικά αληθινό ότι ούτε και αυτή η 3η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε ήταν αρκετή για τον παντελώς ανίκανο και ανεύθυνο μηχανισμό του ΕΛΓΟ να ολοκληρώσει την διαδικασία του διαγωνισμού δημιουργώντας σενάρια και συμβάντα που θα τα ζήλευε ο καλλίτερος σκηνοθέτης» αναφέρεται.
Θα απαντήσει κανείς;
Υπό τις συνθήκες αυτές ο ΣΕΒΓΑΠ θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Πού ήταν το Υπουργείο όλον αυτόν τον καιρό που ο ΕΛΓΟ αδιαφορούσε πλήρως για όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες της ΕΕ; Ποιες ουσιαστικές ενέργειες έκανε για να αποτρέψει αυτή την τραγική έκβαση;
- Γιατί περίμενε ο υπουργός, να φθάσει η κατάσταση σε μη αναστρέψιμο σημείο και στην χειρότερη έκβασή του, για να ενεργήσει;
- Γιατί δεν καθαίρεσε το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ με την πρώτη ευκαιρία όταν αναγκάστηκε να ζητήσει την πρώτη παράταση από την Ε.Ε.; Γιατί δεν το καθαίρεσε ούτε με την 2η ούτε και με την 3η παράταση;
Ανευθυνότητα…
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δυστυχώς η απάντηση για όλα είναι μια, γιατί το υπουργείο είναι το ίδιο ανεύθυνο, όπως ο εποπτευόμενος από αυτό Οργανισμός του, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Γιατί επέδειξε ανικανότητα και έλλειψη σοβαρότητας ως προς την αντιμετώπιση κρισίμων καταστάσεων όπως αυτή. Ας αφήσει λοιπόν ο υπουργός τον θεατρινίστικο ρόλο του θιγμένου και ας κάνει μια αυτοκριτική για την δική του σημαντική ευθύνη στο θέμα που αντί να έχει αντιδράσει αποτελεσματικά και έγκαιρα, άφησε, εν πλήρη γνώση του, την υπόθεση να διαιωνίζεται, ζητώντας παρατάσεις για λογαριασμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν τα σημαντικά αυτά κοινοτικά προγράμματα…».
«Άλλα λόγια...»
Και μετά απ’ όλα αυτά έρχεται ο Υπουργός Ευ. Αποστόλου να… καθησυχάσει τον κτηνοτροφικό κλάδο ότι η χρηματοδότηση για την φέτα θα φτάσει στην χώρα μας.
Όπως είπε σε δηλώσεις του «δεν χάθηκε το πρόγραμμα, χάθηκε η παράταση. Υπήρξαν προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα, ζητήσαμε πρώτη δεύτερη παράταση. Ζητήσαμε τρίτη παράταση και είπα ότι αν έρθει η επόμενη μέρα μετά την παράταση και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μου υποβάλλετε τις παραιτήσεις σας». Και φυσικά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει νέα παράταση και ότι δεν θα χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια!
Ο Λευτ. Αυγενάκης
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή την απώλεια προθεσμίας σύναψης σύμβασης για το Κοινοτικό Πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας. «Τη στιγμή που ο κτηνοτροφικός κλάδος ασφυκτιά υπό το βάρος της υπερφορολόγησης η Κυβέρνηση τού στερεί την ανάσα των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 5,2 εκατ. ευρώ για την προώθηση της Φέτας, στις αγορές τις Ευρώπης, των Η.Π.Α και του Καναδά.
»Μια ακόμα τραγική αποτυχία στο πλούσιο ιστορικό της Κυβέρνησης για την οποία η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη από τις 14 Μαρτίου 2018 εκφράσει την ανησυχία της με σχετική ερώτηση στη Βουλή, αναδεικνύοντας παράλληλα καταγγελίες που έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις από τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό».
Και διερωτάται ο κ. Αυγενάκης: «τι έχει να πει ο κ. Υπουργός στους Έλληνες κτηνοτρόφους και παραγωγούς για την απώλεια της χρηματοδότησης; Μήπως, και για αυτό φταίει η Ν.Δ.;».