Μετά τις αυξήσεις που θα προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ από τις νέες αντικειμενικές αξίες

«ΦΩΤΙΑ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ!

- Η συμφωνία με τους δανειστές «κλείδωσε» και απομένει η εξειδίκευσή της από την Κυβέρνηση

- Διπλά χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ορεινές και ακριτικές περιοχές της Ηπείρου, που επιβαρύνονται υπέρμετρα και από το κόστος συντήρησης

XORIO

• Δύο από τις υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν η κατάργηση του Μνημονίου και του ΕΝΦΙΑ.
 Δύο υποσχέσεις- δεσμεύσεις μάλιστα τις χαρακτήριζε- που ήταν εκείνες που σε μεγάλο βαθμό του έδωσαν την νίκη στις εκλογές του 2015. Όσον αφορά το μνημόνιο, σχετικά γρήγορα από την κατάργησή του, περάσαμε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, την εφαρμογή του πιο σκληρού μνημονίου στη χώρα μας.
Είχε απομείνει σε εκκρεμότητα, η άλλη «δέσμευσή» του, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πέρασαν οι μήνες, το Κράτος – και επί ΣΥΡΙΖΑ- εισέπραττε κανονικά,  έχοντας παγιωθεί η κατάσταση. Να όμως που τα χειρότερα έπονται: Η πολυδιαφημισμένη μείωση των αντικειμενικών αξιών- που προσωρινά είχε δημιουργήσει ψευδαισθήσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ- τελικά θα επιφέρει αύξηση του φόρου και μάλιστα στα ακίνητα που βρίσκονται σε λαϊκές συνοικίες και στα… χωριά μας!
Αν και παράδοξο, εν τούτοις απόλυτα αληθινό, καθώς μόλις το περασμένο Σάββατο υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές, για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές και όχι με τις παλιές. Αυτό σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ειδικών, θα επιφέρει όμως σημαντικές αυξήσεις στα χαμηλά κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς ο στόχος των βεβαιώσεων και του ποσού που θα εισπραχθεί παραμένει ίδιος.  
Οι νέες αντικειμενικές
Οι αυξήσεις αφορούν όσους έχουν ακίνητα με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ καθώς αυτή θα αυξηθεί στα 900 ευρώ με αποτέλεσμα ο φόρος να πάει από τα 2,8 στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό, όσους έχουν ακίνητο με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ, καθώς με τη νέα τιμή στα 1.100 ο ΕΝΦΙΑ θα εκτιναχθεί από τα 2,9 στα 3,7 το τετραγωνικό μέτρο, αλλά και όσους έχουν ακίνητο με σημερινή τιμή ζώνης στα 1.200 ευρώ η οποία αναμένεται να ανέβει στα 1.500 με 1.600 ευρώ αυξάνοντας έτσι και τον φόρο κατά 21,6%.
Έτσι για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών με σημερινή τιμή ζώνης στα 700 ευρώ ο φόρος από τα 253 ευρώ σήμερα θα ανέβει στα 262 ευρώ. Αύξηση που δεν είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όποιον διαθέτει ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών με σημερινή τιμή ζώνης στα 1.600 ευρώ η οποία θα εκτιναχθεί στα 2.000 ευρώ. Μαζί θα εκτιναχθεί και ο φόρος από τα 477 ευρώ σήμερα στα 636 ευρώ. Αντίστοιχα για ένα διαμέρισμα με τιμή ζώνης σήμερα στα 1.450 ευρώ και ΕΝΦΙΑ στα 411 ευρώ η αύξηση της τιμής ζώνης στα 1.600 ευρώ θα σημάνει και αύξηση στο χαράτσι στα 499 ευρώ.
Στα ακριβά προάστια με τιμή ζώνης στα 3.800 ευρώ για ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν πέρυσι ΕΝΦΙΑ της τάξης των 1.230 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης πέσει όπως αναμένεται στα 3.600 ευρώ ο φόρος, αν και θα έπρεπε να μειωθεί θα παραμείνει τελικά στα ίδια επίπεδα καθώς για να μην υπάρξουν απώλειες στα έσοδα θα μείνει ίδιο το κλιμάκιο υπολογισμού, στα 9,5 ευρώ δηλαδή ανά τετραγωνικό μέτρο.
Τα σπίτια στα χωριά
Οι μεγάλοι χαμένοι από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ, είναι ασφαλώς όσοι διαθέτουν σπίτια ή ακίνητα στα χωριά και ειδικά σε αυτά της Ηπείρου που στην πλειονότητά τους είναι ακατοίκητα και πολλών τετραγωνικών μέτρων, όπου τουλάχιστον το επέτρεπε η άνεση των οικοπέδων.
Οι ιδιοκτήτες τους, είτε διαμένουν σε αυτά, είτε τα χρησιμοποιούν για λίγες ημέρες το χρόνο, ήλπιζαν ότι θα δουν «ανάσα» από τον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών και τη συνεπακόλουθη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δυστυχώς διαψεύστηκαν και με τα νέα εκκαθαριστικά  θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο.
Το πρόβλημα  έχει δύο παραμέτρους: Η μια αφορά τους μόνιμους κατοίκους των χωριών μας, που κανονικά η Πολιτεία θα έπρεπε να τους δίνει επίδομα για την παραμονή τους σε αυτά, που συνεχώς φθίνουν και μειώνεται ο πληθυσμός τους και σε λίγα χρόνια τα περισσότερα ορεινά και ακριτικά χωριά είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει έστω και ένας κάτοικος το χειμώνα. Η δεύτερη αφορά εκείνους που δεν μένουν μόνιμα στα χωριά, αλλά έχουν από κληρονομιά κυρίως το πατρικό τους σπίτι, για το οποίο καλούνται να πληρώσουν κανονικά φόρο, έστω και αν το χρησιμοποιούν 10-15 ημέρες το χρόνο.
Το αίσθημα αδικίας που υπάρχει είναι απόλυτα δικαιολογημένο και ήδη αρκετοί απόδημοι κυρίως αναζητούν τρόπους να απαλλαγούν από τα σπίτια και τα υπόλοιπα ακίνητα, καθώς η διατήρησή τους είναι ασύμφορη. Και δεν είναι μόνο ο «τσουχτερός» ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν, αλλά και το γενικότερο κόστος συντήρησης που για κτίρια (σπίτια κ.α.) στα χωριά, είναι πολύ υψηλότερο από τις πόλεις, καθώς τεχνίτες για επισκευές αναζητούνται σε άλλες περιοχές, υλικά και ανταλλακτικά από καταστήματα αστικών ή ημιαστικών κέντρων, που σημαίνει επιπρόσθετο κόστος.  
«Μέχρι τώρα τα ανακαινισμένα ή τα διατηρημένα σπίτια στα χωριά μας, έδειχναν να υπάρχει ζωή, να υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Δυστυχώς τώρα έχουν καταντήσει ένα δυσβάσταχτο βάρος, από το οποίο όλοι θα θέλουν να απαλλαγούν. Κι αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μετατρέψει τα χωριά μας, σε σωρό … ερειπίων, καθώς  δύσκολα απόδημος θα επενδύσει σε ανακατασκευές και συντηρήσεις και θα προτιμήσει να αφήσει τα πατρικά ή τις ιδιοκτησίες τους να καταρρεύσουν, ώστε να τα διαγράψουν και από τις δηλώσεις της Εφορίας. Πρόκειται για ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, που δυστυχώς δεν τον αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση που οδηγεί», έλεγε χθες στον «Πρωινό Λόγο», αναγνώστης, καταγόμενος από ακριτικό χωριό.
Να ληφθεί ειδική μέριμνα
Οι τελικές αποφάσεις είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν. Η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να «χρυσώσει το χάπι» σε όσους έλθει αυξημένος ΕΝΦΙΑ, ωστόσο ακόμη και στην περίπτωση που ορισμένα χωριά περιληφθούν στις εξαιρέσεις, αυτό δεν αναιρεί την αναγκαιότητα, να υπάρξει σαφής και υλοποιήσιμη πρόβλεψη για ειδική μεταχείριση, αν και ολικής απαλλαγής εκείνων που εξακολουθούν να κατοικούν στα ακριτικά- ορεινά χωριά της Ηπείρου.  Διαφορετικά ας μην «κλαίνε» στη συνέχεια για την επερχόμενη οριστική ερήμωση της υπαίθρου…