Τα πωλούν σε ξένα funds ακόμη και στο 1/10 της αξίας τους…

ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ» ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ!

Οι τράπεζες αποφεύγουν την απευθείας διαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες που θα έσωζε δεκάδες προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρωστούν πάνω από  56  δις ευρώ
    Από Δευτέρα στις 5.000 ευρώ αυξάνεται το μηνιαίο όριο αναλήψεων

KOKKINA DANEIA

• «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»,  ήταν το προεκλογικό σύνθημα- δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που  στη συνέχεια αποδείχθηκε μια ακόμη αυταπάτη για τον αρχηγό, τα στελέχη του, αλλά και όσους τους πίστεψαν.
Μια άλλη υπόσχεση ήταν η ρύθμιση δανείων, η λεγόμενη «Σεισάχθεια», την οποία είχε κάνει επίσης σημαία του ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας υποσχέσεις ακόμη και για διαγραφή τμήματός τους.
Αυτά ως Αντιπολίτευση, γιατί ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εταίρο του, τους ΑΝΕΛ, κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση φτάνοντας στο σημείο να δίνει το «πράσινο φως» στις τράπεζες να βγάλουν στο «σφυρί» έναντι  ευτελεστικών τιμών μάλιστα τα «κόκκινα δάνεια», βορά σε ξένα funds, τα «κοράκια» των αγορών, όπως τα αποκαλούσαν οι σημερινοί κυβερνώντες.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό της Τράπεζας Αττικής, η οποία έβγαλε σε δημοπρασία πακέτο δανείων συνολικού ύψους 700, 5 εκ. ευρώ, με τις προσφορές τριών ξένων εταιριών να καταθέτουν προτάσεις εξαγοράς από 60 έως 75 εκ. ευρώ, ήτοι περίπου στο 1/10 της αξίας τους!
«Κόκκινο» το 41,8% των επιχειρηματικών δανείων
Με την πώληση των δανείων, επιχειρείται η αύξηση της ρευστότητας, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να συνεχίσει τη χρηματοδότηση. Η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, αποτελεί μάλιστα και ένα από τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές για να κλείσει η 4η αξιολόγηση. Εκτός από τα στεγαστικά δάνεια, «πονοκέφαλο» αποτελούν τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια» που έχουν ξεπεράσει τα 56 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα  - δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν στο τέλος του 2017 σε 135,1 δισεκ. ευρώ και  αποτελούσαν το 60,8% της συνολικής χρηματοδότησης» των ελληνικών τραπεζών. Το ποσοστό των προβληματικών δανείων, δηλαδή των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, διαμορφώνεται στο 41,8%. Η ποιοτική ανάλυση των επιμέρους στοιχείων φανερώνει ότι ο λόγος των ΜΕΑ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων (57%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (65,4%).
Ο στόχος είναι γνωστός, εκείνο όμως που προκαλεί έντονο αίσθημα αδικίας στους δανειολήπτες και ειδικότερα τους επιχειρηματίες, είναι η μη κλήση τους από τις τράπεζες για αναζήτηση μια συμβιβαστικής λύσης που στις περισσότερες περιπτώσεις δανείων θα απέφερε περισσότερα χρήματα στις τράπεζες, από ότι προσφέρουν τα ξένα Funds.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, ορισμένοι από αυτούς στον «Πρωινό Λόγο», θα μπορούσαν π.χ. να πλήρωναν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό του 1/10 της προσφοράς των εισπρακτικών εταιριών, αρκεί βέβαια οι τράπεζες να έθεταν ένα λογικό όριο αποπληρωμής, μέσω διαγραφής τόκων κλπ.
 Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα και από ότι φαίνεται δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να το προωθήσει και στο αμέσως χρονικό διάστημα. Επακόλουθο είναι οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ιδιώτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ασφυκτικές πιέσεις των Funds, που ασφαλώς επιδιώκουν να εισπράξουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, από αυτά που έχουν προεξοφλήσει στις τράπεζες για τα δάνεια, αφαιρώντας όμως  ουσιαστικά πόρους που  θα τις βοηθήσουν να σταθούν όρθιες και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.
Αύξηση ορίου αναλήψεων
 Από τη Δευτέρα αυξάνεται στις 5.000 ευρώ το μήνα, τα μετρητά που μπορούν να πάρουν από τις καταθέσεις τους οι πολίτες, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη χαλάρωση των Capital controls.   Ωστόσο του Υπουργείο Οικονομικών με το πρόσχημα των «μαύρων συναλλαγών» με μετρητά, δηλαδή χωρίς έκδοση αποδείξεων, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει ακόμη πιο πολύ το όριο συναλλαγών με μετρητά στα 200 ή και στα 300 ευρώ. Μια τέτοια απόφαση, ενδεχομένως να αυξήσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος, κάτι που όμως ενδέχεται να πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις.