Όπως εκτιμά ο γνωστός Καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος με τα τρία Μνημόνια…

ΕΚΑΝΑΝ…ΦΤΕΡΑ 180 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!

- Μεγάλα θύματα οι συνταξιούχοι, αφού δραστική ήταν η περικοπή και των κρατικών επιχορηγήσεων

- Στα ύψη εκτινάχθηκε η μερική απασχόληση, με 629.000 να αμείβονται σήμερα με 385 ευρώ μικτά…

PSALIDI SYNTAKSEIS EPIDOMATA

 • Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, να μιλά για «καθαρή και οριστική» έξοδο από τα Μνημόνια αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο ούτε λόγος για την αυστηρή επιτροπεία που περιμένει τη χώρα μας για πολλά χρόνια ακόμη, αλλά ούτε και για τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν και συνέχεια…
Οι επιπτώσεις στην οικονομία τα χρόνια των Μνημονίων είναι δραματικές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία! Οι συνταξιούχοι μετρούν τις μεγαλύτερες ίσως απώλειες, ενώ οι μικρομεσαίοι – κάποτε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας – έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, λόγω των συσσωρευμένων χρεών που δεν τους αφήνουν να «αναπνεύσουν»!
Ανασφάλεια…
Όσον αφορά την αγορά εργασίας,  αυτή για να επανέλθει σε μια… κανονικότητα θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές, να δοθεί βαρύτητα στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και να σταματήσει η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της «τακτοποίησης» στο Δημόσιο ή στα ολιγόμηνα προγράμματα… κοινωνικής εργασίας με μισθούς πείνας. Πανηγυρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη για την αποκλιμάκωση της ανεργίας στην χώρα, η οποία βέβαια εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όμως παραβλέπουν το γεγονός ότι έχει εκτοξευθεί η μερική απασχόληση. Αλλά και όσοι εργάζονται 8ωρο οι αμοιβές τους έχουν συρρικνωθεί κατά πολύ, δουλεύοντας σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας!
180 δισ. «έκαναν φτερά»!
Αν και όλοι λίγο πολύ βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας και πώς τα βγάζουν πέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο γνωστός Καθηγητής, πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής στην πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) με την ιδιότητα του Προέδρου. «Σε καμία χώρα της Ευρώπης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπάρχει προηγούμενο μιας τόσο βαθιάς και τόσο γενικευμένης παρέμβασης στο Κοινωνικο-Ασφαλιστικό Σύστημα από αυτήν που επιχειρήθηκε στην Ελλάδα με τον τριτομνημονιακό «Νόμο Κατρούγκαλου»», τόνισε στην παρέμβασή του αποκαλύπτοντας ότι ένα ολόκληρο ΑΕΠ (180 δισ. ευρώ) «έκανε φτερά» από τους συνταξιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία με τα τρία Μνημόνια!
Εύκολα θύματα οι συνταξιούχοι!
Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί μέσα από τις στήλες του «Π.Λ.»,  μεγάλα θύματα των μνημονίων είναι οι συνταξιούχοι, μια τάξη μάλιστα που τα χρόνια της κρίσης έχει αποδειχθεί… σωτήρια για την στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΝΥΠΕΚΚ, οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων (2010-2016) απώλεσαν 50 και πλέον δισ. ευρώ από τις συντάξεις τους. Ως βασικές αιτίες της μεγάλης αυτής απώλειας αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
- οι δώδεκα μέχρι τα τέλη του 2016 περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις,
- η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης (δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας) σε όλους τους συνταξιούχους,
- η κατάργηση των κατώτατων ορίων στις συντάξεις,
- το «πάγωμα» στις αυξήσεις όλων των ειδών των συντάξεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 (με τον Ν. 4336/2015) και μετά τον Δεκέμβριο του 2022 (με τον Ν. 4475/2017),
- οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας,
- η αύξηση από 4% στο 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις,
- η πρωτοθέσπιση αντίστοιχης παρακράτησης 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και σε όλες τις επικουρικές συντάξεις,
- η δραστική περικοπή στη σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων,
- η μείωση κατά 50% της παροχής του εφάπαξ,
- η αύξηση της παρακράτησης του φόρου,
- η δραστική μείωση του αφορολογήτου,
- η σημαντική μείωση του ΕΚΑΣ και η προϊούσα κατάργησή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 από το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4336/2015).
Κατά τον κ. Μητρόπουλου «σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη οι συνταξιούχοι στο σύνολό τους δεν έχασαν τόσα πολλά από το εισόδημά τους σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης»!
Απώλειες για τα Ταμεία!
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ακριβείς υπολογισμούς της Ένωσης οι πραγματικές απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από τις μνημονιακές πολιτικές κατά την περίοδο 2010-2016 ανέρχονται σε τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων αλλά και από τη κάμψη των εσόδων εξαιτίας της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης και της μείωσης των μισθών.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, 629.000 εργατοϋπάλληλοι σε σύνολο 2.071.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται σήμερα με αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού, ακριβέστερα με 385 ευρώ μικτά.
Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε, μεταξύ άλλων, και η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 900 εκατ. ευρώ για το 2010, κατά 1,1 εκατ. ευρώ για το 2011, κατά 1,3 δισ. για το 2012, κατά 1,4 δισ.  περίπου για το 2013, κατά 2,1 δισ. για το 2014, κατά 1,5 δισ. περίπου για το 2015, κατά 1,3 δισ. για το 2016, κατά 1,8 δισ.  για το 2017 και κατά 1 δισ. το 2018. Επίσης η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, που στερεί κατ’ έτος από το σύστημα 2 δισ. ευρώ, αλλά και η εκτίναξη όλων των μορφών της μερικής απασχόλησης, που στερεί από τα Ταμεία 1 δισ. κατ’ έτος.
Και νέες απώλειες…
Οι απώλειες όμως δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Κι αυτό γιατί οι συνταξιούχοι θα υποστούν  επιπλέον περικοπές, ύψους πάνω από 28 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2016-2021 και επιπλέον απώλειες 25 δισ. θα έχει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.