ΠΑΙΡΝΟΥΝ 5 ΔΙΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ «ΑΝΤΙΔΩΡΑ»!

- Τι κρύβει το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίζεται την Πέμπτη

- Πρόκειται ουσιαστικά για νέο Μνημόνιο με επιβαρύνσεις που θα ισχύσουν μέχρι το 2022…

MNHMONIO

 • Με τον πιο… εντυπωσιακό τρόπο καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου από τα Μνημόνια, το οποίο έχει κάνει «σημαία» της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας για τα εξαντλητικά μέτρα και τα… ψίχουλα που στη συνέχεια μοιράζει.
Άλλη μια απόδειξη, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2022, ενσωματωμένο στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η περικοπή των συντάξεων από το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου από το 2020, βάζοντας ουσιαστικά ένα τέλος στα σενάρια για υποτιθέμενο «πάγωμα» του σχετικού μέτρου που εντέχνως καλλιεργούσαν τα κυβερνητικά στελέχη το προηγούμενο διάστημα!
Η επιβάρυνση των πολιτών από τα μέτρα αυτά αγγίζει τα 5,1 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση με... δόλωμα τα αντίμετρα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ , επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι η επίτευξη των πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, άνω του 3,5% του ΑΕΠ, που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.
Νέο Μνημόνιο
Όσο και εάν η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο, με μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το 2022, κάτι από την πρώτη στιγμή επεσήμανε σύσσωμη η Αντιπολίτευση.
Έτσι λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το in.gr τα δεδομένα, ο «λογαριασμός» από το 2019 και μετά είναι δυσβάσταχτος για τους φορολογούμενους, εξαιτίας της αύξησης του αφορολόγητου, αλλά και για τους συνταξιούχους που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις έως και 18%.
Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την άμεση κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, τις αυξημένες αντικειμενικές που επηρεάζουν σειρά από τέλη επί των ακινήτων, την απάλειψη της έκπτωσης 15% στις ασφαλιστικές εισφορές τον Ιανουάριο του 2019, τη συρρίκνωση του αφορολογήτου το 2020 και γενικότερα από την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Τα μέτρα – φωτιά που προβλέπονται και σε συνέχεια τα αντίμετρα είναι:
Συνταξιούχοι: Παρεμβάσεις ύψους 2,9 δισ. ευρώ ετησίως. Από αυτές τα μισά, 1,43 δισ. ευρώ αφορούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων εκτός δημοσίου. Επίσης, 1,2 δισ. ευρώ θα είναι το μαχαίρι στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συνολικά οι περικοπές στα Ταμεία θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Αφορολόγητο: Η μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα φέρει επιπλέον έσοδα για το κράτος ύψους 1,9 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων χωρίς εξαιρέσεις.
Αντίμετρα
Όσον αφορά τα… αντίδωρα που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνουν το σχέδιο της Κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα είτε με νέους φόρους, είτε με περικοπές δαπανών από τους περισσότερους για να επιστρέψει στη συνέχεια ένα μέρος από αυτά σε συγκεκριμένες ομάδες.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. από το 2020, θα μειωθούν οι συντελεστές φυσικών προσώπων στο 20% από 22%, ένα ποσό κοντά στα 890 εκατ. και στις επιχειρήσεις από 29% θα πέσει στο 26%, ένα ποσό 461 εκατ. ευρώ.
Σκληρή κριτική από Ν.Δ.
Με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, σκληρή ήταν η κριτική της Αντιπολίτευσης
Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για επικύρωση του de facto «4ου μνημονίου» με «πολλές νέες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς νέα χρηματοδότηση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η Πειραιώς, με το νέο πολυνομοσχέδιο «η κυβέρνηση Τσίπρα παίρνει μέτρα 5,1 δισ. ευρώ, με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε 6 μήνες από σήμερα, δηλαδή μετά τη υποτιθέμενη καθαρή έξοδο και τη λήξη του 3ου μνημονίου Τσίπρα- Καμμένου».
«Από 1/1/19 κάθε συνταξιούχος θα χάσει από μια έως τρεις συντάξεις και κάθε χαμηλόμισθος ένα μηνιάτικο. Μάλιστα τα μέτρα του 2019, στο σκέλος των συντάξεων, είναι αυξημένα κατά 389 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση πέρυσι το Μάιο. Με κάθε υπογραφή τους, δυστυχώς, προστίθενται και νέα μέτρα» παρατηρεί η Ν.Δ.
Εστιάζει και στο θέμα των πλεονασμάτων σημειώνοντας ότι «επιβάλλουν χωρίς κανέναν δισταγμό υπέρ-πλεονάσματα που προέρχονται όχι από την υψηλή ανάπτυξη, αλλά από βαρύτατη υπερφορολογηση, από πετσόκομμα των συντάξεων και στάση πληρωμών» προσθέτοντας πως «τα υπερ-πλεονάσματα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα ανέρχονται σε  3,5%-5,2% του ΑΕΠ (για 5 χρόνια) και θα προέρχονται από ένα βουνό νέων εξοντωτικών μέτρων λιτότητας 14,5 δισ. ευρώ».
Η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει επιπλέον στην κυβέρνηση ότι με το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου «βάζει ενέχυρο τη δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δισ. ευρώ».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η κριτική της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι: «πρόκειται για την επιτομή μιας υποταγμένης διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε μνημόνιο διαρκείας…».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η απαίτηση των δανειστών για υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας γίνεται πράξη με την τροποποίηση του 3ου μνημονίου, ενώ το σάρωμα των αποθεματικών θα λειτουργήσει προσωρινά -και ως τις εκλογές- ως μηχανισμός υποστήριξης του ψευδεπίγραφου αφηγήματος της καθαρής εξόδου.