Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πριν πάω διακοπές θα λύσω όλα τα εκκρεμή θέματα με τους γείτονες…

«ΘΑΒΟΥΝ» ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΟ!

- Σφοδρές οι αντιδράσεις από φορείς και κόμματα για την εθνική μειοδοσία στο «Μακεδονικό»

- Πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης ετοιμάζει η Ν.Δ.

KOTZIAS MOYSHATI

 • Πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι από τη χθεσινή έκδοση του «Πρωινού Λόγου», στην οποία επισημαίνονταν  ότι με την ετεροβαρή για τα Ελληνικά συμφέροντα συμφωνία για το «Μακεδονικό», τροφοδοτούνται οι αλυτρωτικές βλέψεις των Αλβανών σε βάρος της χώρας μας, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν σε απόλυτο βαθμό τον προβληματισμό και τις ανησυχίες που υπάρχουν.
 Σύσσωμη η Αλβανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, υποδέχθηκε σε «πανηγυρικούς» τόνους τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα- Ζάεφ,  με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με μια αλαζονική δήλωση του, να βάζει νέες «φωτιές»  στο πολιτικό σκηνικό σε ο,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων υποχωρήσεων και σε άλλα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο Ελληνο-αλβανικό. «Πριν πάω διακοπές θα έχω λύσει τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα με την Αλβανία», υποσχέθηκε (!) μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Προχώρησε μάλιστα και ένα ακόμη βήμα παραπέρα, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία», χωρίς βέβαια να αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει γιατί όλοι οι προκάτοχοί του δεν ήταν τόσο … πρόσχαροι για συμφωνία με τους γείτονες.
Το πώς ακριβώς σκέφτεται ή συζητά να τα λύσει  τα εκκρεμή ζητήματα, παραμένει άγνωστο, καθώς και σε αυτό το εθνικό θέμα κινείται με απόλυτη μυστικότητα. Αν κρίνει όμως κανείς το πώς επιχειρείται να κλείσει το «Μακεδονικό», τότε μάλλον οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Ηπειρώτες πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για δυσάρεστες εκπλήξεις.
Όλοι κατά Τσίπρα
Όπως απέδειξε η  ιστορία με το «Μακεδονικό», η Κυβέρνηση Τσίπρα κινείται με βιασύνη και με μεγάλη επιπολαιότητα, αδιαφορώντας για τη θέληση ή γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Από προχθές βράδυ δέχεται έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, φορείς και Μακεδονικές οργανώσεις, ενώ σήμερα είναι πολύ πιθανό να καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία, η οποία και με δεδομένες τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το κόμμα του τη συμφωνία, θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην υπογραφή της. Χθες είχε αρχίσει η συγκέντρωση των υπογραφών για την κατάθεση της πρότασης μομφής, που αναμένεται να γίνει- και αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή- σήμερα μετά την ψήφιση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, ή το αργότερο αύριο κατά την ενημέρωση που έχει ζητήσει να κάνει- εκ των υστέρων (!) – ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους δημόσιους «πανηγυρισμούς» και ειδικά από εκείνους που εκπροσωπούν την λεγόμενη τάση των «εθνομηδενιστών», υπάρχουν φωνές που αντιδρούν για τη συμφωνία και είναι πολύ πιθανό ορισμένοι από τους βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα, όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία να διαφοροποιηθούν.
Οι πλέον έντονες αντιδράσεις προέρχονται από τους Πασοκογενείς βουλευτές, οι οποίοι σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα περιμένουν το τελικό κείμενο και την αποσαφήνιση των «γκρίζων ζωνών», ώστε να τοποθετηθούν. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι πρώην υπουργοί Δ. Μάρδας, Θ. Τζάκρη και οι βουλευτές Μ. Μπόλαρης- Θ. Παραστατίδης.
Στα δύο για Καμμένο…
Οι οπαδοί της συμφωνίας έχουν βάλει στο «κάδρο» και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ναι μεν δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα την ψηφίσουν, διαβεβαίωσε όμως ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την Κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι το «σωσίβιο» στον Τσίπρα θα δοθεί από κάποιους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, προκειμένου ο ίδιος να παραμείνει στην υπουργική του καρέκλα!  
Η στάση του συναντά αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ και χθες ο πρώην Υπουργός Νίκος Φίλης, φρόντισε να του στείλει μήνυμα: «Αν ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεν μπορεί να παραμείνει στην Κυβέρνηση και παραιτείται», δήλωσε. Αν τελικά κατατεθεί η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε νέες αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Δημοψήφισμα ή παραίτηση Παυλόπουλου
Οι πλέον έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ προέρχονται από τις ανά την Υφήλιο Παμμακεδονικές οργανώσεις. Με κοινή τους ανοικτή επιστολή προς τον Προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τονίζουν ότι η Κυβέρνηση «προχωρά παράλογα ακάθεκτη να επιλύσει ένα φοβερά επιζήμιο ζήτημα για την ακεραιότητα της χώρας και την διαιώνιση του έθνους». Επισημαίνουν ότι αγνόησε τη βούληση του ελληνικού λαού και μνημονεύουν επιστολή του καταγόμενου από τον Πωγωνίσκο του Νομού Ιωαννίνων, πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασίλη Νικόπουλο, στην οποία μεταξύ άλλων  τονίζει: «Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται πως συμφωνεί με την λύση αυτή του προβλήματος. Αυτό εάν παρ΄ ελπίδα συμβεί θα είναι ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, η οποία μπορεί να μην εμπίπτει στη νομοτυπική μορφή του γνωστού εγκλήματος που προβλέπει ο ποινικός κώδικας, πλην όμως εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην Εθνική και Ηθική υπόσταση της επαίσχυντης και αξιοκατάκριτης αυτής εθνοπροδοτικής στάσης. Ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει το επερχόμενο αυτό εθνικό κακό είστε εσείς Εξοχότατε κ. Πρόεδρε». Ο κ. Νικόπουλος καταλήγει: «Ζητήστε να γίνει δημοψήφισμα για το τεράστιο αυτό και κρισιμότατο εθνικό ζήτημα και αν η  Κυβέρνηση αρνηθεί, παραιτηθείτε κ. Πρόεδρο. Θα προσφέρετε έτσι την μεγαλύτερη υπηρεσία στο Έθνος και την Πατρίδα».  Η  πρόταση αυτή του Ηπειρώτη, πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, ζητούν να γίνει πράξη όλες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις του κόσμου, ως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων των Μακεδόνων.
Οι αντιδράσεις των Αλβανών
Όπως προαναφέραμε οι Αλβανοί πολιτικοί, υποδέχθηκαν με πανηγυρικό τρόπο τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ την οποία χαρακτήρισαν «ιστορική».  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα  ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ιστορική συμφωνία φθάνει την πολύ αναμενόμενη στιγμή ως ευρωατλαντική προοπτική για την περιοχή μας»!
Ο πρωθυπουργός  Έντι Ράμα, χαρακτηρίζει τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών «προοδευτικούς ηγέτες» που «έγραψαν σήμερα την ιστορία». Απευθυνόμενος στους πρωταγωνιστές της συμφωνίας, γράφει: «Σήμερα τα Βαλκάνια είναι ένα καλύτερο μέρος χάρη σε εσάς».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια χαιρετίζοντας, από την πλευρά του, τη συμφωνία και εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος σημειώνει: «Θα επιφέρει (σ.σ. η συμφωνία) την όσο πιο γρήγορη ένταξη της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και παραπέρα, την κοινή πορεία στη γεμάτη προκλήσεις και ελπίδες διαδικασία της ένταξης των χωρών μας στην ΕΕ».
 Ο  Αλβανός υπουργός Εξωτερικών- και συνομιλητής του Ν. Κοτζιά- Ντιτμίρ Μπουσιάτι,   ευχήθηκε  «στους γείτονες και φίλους», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στην Ευρωατλαντική οικογένεια όχι μόνο μίας χώρας, αλλά όλης της περιοχής».
 Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν απευθείας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ