Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ακάθεκτη προχωρά «σε μη αναστρέψιμη» συμφωνία…

ΟΧΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Ο Γιαννιώτης βουλευτής, πρ. Υπουργός ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ εκφράζει φόβους ότι οι μυστικές διαπραγματεύσεις και η κυοφορούμενη συμφωνία θα διογκώσει αντί να επιλύσει χρόνια εθνικά μας ζητήματα…

Πορεία διαμαρτυρίας «Τσάμηδων» σήμερα στα σύνορα της «Θεσπρωτίας»

TSIRPAS RAMA

• Έτοιμοι για πανηγυρισμούς είναι  οι Αλβανοί για τη συμφωνία που έχουν πετύχει με την Ελλάδα, αν κρίνει κανείς από τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι, ότι αυτή πλέον έχει επιτευχθεί και είναι «μη αναστρέψιμη»!
Οι αναφορές του Αλβανού ΥΠΕΞ σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη επιθυμία του Έλληνα Υπουργού Νίκου Κοτζιά, να τελειώσει κι αυτή την εκκρεμότητα στις αμέσως επόμενες ημέρες και πριν πάει για … διακοπές, προκαλεί έντονες ανησυχίες στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και στους Έλληνες πολίτες (εξαιρουμένων φυσικά των φανατικών οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ). Κι αυτό γιατί  δεν υπάρχει η  παραμικρή ενημέρωση από επίσημα ελληνικά χείλη, του τι ακριβώς περιλαμβάνει η «μη αναστρέψιμη»- κατά τον Αλβανό ΥΠΕΞ- συμφωνία, που είναι αποτέλεσμα της «μυστικής» διπλωματίας Κοτζιά.
Υπό την πίεση που άρχισε να ασκείται προς την Ελληνική Κυβέρνηση, χθες βράδυ υπήρχε η πληροφορία, ότι η υπογραφή της συμφωνίας από τους Κοτζιά - Μπουσάτι, ίσως γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να προλάβει η Αλβανία τη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που γίνεται την ερχόμενη εβδομάδα. Στην περίπτωση αυτή, η «φιέστα» με τη συμμετοχή των δύο Πρωθυπουργών Τσίπρα- Ράμα, θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, κατά πάσα πιθανότητα στα Τίρανα.
Ηχηρή παρέμβαση Κ. Τασούλα
Ηχηρή παρέμβαση για την επικείμενη συμφωνία έκανε χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Κώστας Τασούλας, ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση, τονίζει ότι είναι «βάσιμοι οι φόβοι για νέα εθνικά επιζήμια συμφωνία με την Αλβανία αυτή τη φορά! Ο Γιαννιώτης βουλευτής, αφού θυμίζει ότι χάρη στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα Σκόπια, «απέκτησαν επιτέλους από όλους αναγνωρισμένη Μακεδονική ταυτότητα και Μακεδονική γλώσσα» προχωρεί ακάθεκτη και σε συμφωνία με την Αλβανία».
Πέντε αναπάντητα ερωτήματα
«Η Ν.Δ. -συνεχίζει- φοβούμενη ευλόγως, αν κρίνει κανείς από τη συμφωνία με τα Σκόπια, μια ίδια με επίσης σοβαρά αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα μας ζήτησε ήδη επίσημα από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ενημέρωση επάνω στα εξής θέματα:
- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά;
- Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογο σας;
- Συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;
- Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;
- Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνο-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;
Μέχρι στιγμής δεν απαντήθηκαν αυτά τα ερωτήματα και συνεπώς οι ανησυχίες παραμένουν».
Αλβανικές μεταρρυθμίσεις με ελληνική χρηματοδότηση
Ιδιαίτερη αξία έχει επίσης η επισήμανση του κ. Κ. Τασούλα, ότι με νόμο που ψήφισε φέτος η Κυβέρνηση (με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ), η Ελλάδα αναλαμβάνει μονομερώς έναντι της Αλβανίας την υποχρέωση της «περαιτέρω προώθησης της πολιτικής στήριξης της Αλβανίας όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης της στην Ε.Ε» (άρθρο 2Α).  Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει ακόμη και επιπλέον χρηματοδότηση από τον Ελληνικό Προϋπολογισμό για προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας για μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα!
«Στοπ» από Ολλανδία-Γαλλία!
Την ώρα που η Ελλάδα τα δίνει όλα υπέρ της Αλβανίας χωρίς να εξασφαλίζονται ζωτικά εθνικά συμφέροντα,, όπως αποκάλυψε χθες από τη Ρόδο  ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, άλλες χώρες που δεν έχουν διαφορές και προβλήματα με την Αλβανία,  όπως η Γαλλία και η Ολλανδία παραμένουν ανένδοτες για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε. και της Αλβανίας, αλλά και των Σκοπίων! Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για τη στάση των δύο χωρών, σε αντίθεση – όπως είπε- με τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία που έκαναν πίσω στις αντιρρήσεις που κι αυτές εξέφραζαν.
 Εκδήλωση πρόκληση
των «Τσάμηδων»
Πριν καλά – καλά δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο ανωτέρω νόμος και ενώ η Ελλάδα  προβαίνει σε νέες υποχωρήσεις προς την Αλβανία, η «ευχαριστήρια» απάντηση από τους γείτονες έρχεται σήμερα: Το απόγευμα οι «Τσάμηδες» -που είναι κοινό μυστικό ότι υποκινούνται και ενθαρρύνονται από την Κυβέρνηση Ράμα, αλλά και άλλες ανθελληνικές πολιτικές δυνάμεις-, οργανώνουν αλυτρωτικές εκδηλώσεις στην Τζάρα Μουρσίου,  όπου έχουν στήσει "μνημείο γενοκτονίας" από τους Έλληνες! Μάλιστα απειλούν ότι "θα πορευτούν και προς την Ηγουμενίτσα!
Αντιδράσεις στη Θεσπρωτία
Οι κινήσεις των «Τσάμηδων» και οι φήμες ότι η συμφωνία που προωθείται προς υπογραφή μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, που περιλαμβάνει και την άρση του εμπολέμου, που είναι διακαής πόθος τους, έχουν σημάνει συναγερμό και στη Θεσπρωτία. Τις τελευταίες  ώρες και μέσω διαδικτύου κυκλοφορούμε πληροφορία  ότι "κάτοικοι της Θεσπρωτίας, που έχουν πλέον δραστηριοποιηθεί σε μία οργάνωση «των θυμάτων από τις θηριωδίες των μουσουλμάνων Τσάμηδων» διοργανώνουν αντι-διαδήλωση, επίσης σήμερα.
Όμως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες  για μια τέτοια κίνηση και όπως δήλωσε στον «Π.Λ.» ο πρ. Υπουργός Αντώνης Μπέζας, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων των «Τσάμηδων»,   «Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να ακολουθήσει τον εθνικιστικό κατήφορο και το επικίνδυνο παραλήρημα  των ανεκδιήγητων "Τσάμηδων", ούτε να "νομιμοποιήσει" τις παράλογες διεκδικήσεις τους, οργανώνοντας "αντιδιαδήλωση". Ο προβληματισμός συνίσταται στο σε τι θα ωφελήσει μια τέτοια ενέργεια, πέρα από έναν επικοινωνιακό θόρυβο, που θα δημιουργήσει».
 Θρασύτητα χωρίς όριο
Ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζ, ο οποίος δεν είναι βουλευτής του Αλβανικού κοινοβουλίου, αφού δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, και το κόμμα του εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένο,   κάνει λόγο, παραποιώντας και διαστρεβλώνοντας βάναυσα την ιστορική πραγματικότητα "για ελληνική θηριωδία με χιλιάδες αθώα θύματα και με δεκάδες χιλιάδες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την γη τους, αφήνοντας τα σπίτια τους, την περιουσία τους, τους τάφους των προγόνων τους!. Και για να μη ξεχνάμε,  ομιλούν για «γενοκτονία», όταν το 1945 άρχισαν στο Ειδικό δικαστήριο Δοσίλογων  Ιωαννίνων δίκες για  τις 632 δολοφονίες Ελλήνων, 428 απαγωγές κι εξαφανίσεις, 209 βιασμούς κορασίδων, 2.332 πυρπολήσεις κατοικιών, 53 λεηλασίες χωριών και κλοπές κοπαδιών ζώων. Εκδόθηκαν 1.700 αποφάσεις, καταδικάστηκαν 1.930  "Τσάμηδες" ερήμην σε θάνατο, ως εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες κατακτητών.
Ο Αθ. Γκόντοβος
Η βία στη Θεσπρωτία κατά τη διάρκεια της κατοχής με φορείς μουσουλμάνους Τσάμηδες και αποδέκτες χριστιανούς Έλληνες ή το ίδιο το ελληνικό κράτος και το προσωπικό του, σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Γκόντοβο, είναι πρωτοβουλιακή και όχι αντανακλαστική βία. Αποτελεί προϊόν μιας μακράς διαδικασίας η οποία ευνόησε την καλλιέργεια αντιστασιακού πνεύματος και αντιστασιακών πρακτικών όχι απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, αλλά απέναντι στους ελληνικούς πολιτισμικούς και πολιτικούς κώδικες, με τη βοήθεια εξωτερικών παραγόντων και εσωτερικών δικτύων, φορέων του αλβανικού αλυτρωτισμού.