Οι κυβερνώντες με τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ…

«ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ» ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!

Ο ΟΑΕΔ συχνά αδυνατεί να πληρώσει τις επιδοτήσεις στην ώρα τους, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να χρωστούν δεδουλευμένα στους προσληφθέντες

•  Γιατί αλήθεια ο εργαζόμενος να μην πληρώνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ;

EKI OAED

• Για ποια αλλαγή κλίματος στην οικονομία πανηγυρίζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαφημίζοντας την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο και κάνοντας «φιέστες» στο Ζάππειο;
Η πραγματικότητα όχι μόνο την διαψεύδει, αλλά και έχει οδηγήσει σε απόγνωση την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αφού η λέξη «εμπαιγμός» είναι… μικρή για να περιγράψει την τραγική κατάσταση των πολιτών!
Και μπορεί σε πρόσφατες δηλώσεις, η αναπλ. Υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου να υποστήριξε ότι στην Κυβέρνηση… «δεν είμαστε απατεώνες» κι ότι αυτή έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, «κουφαίνοντας» το πανελλήνιο (!), εάν όμως τα κυβερνητικά στελέχη έμπαιναν στον κόπο να δουν από «πρώτο χέρι» τι συμβαίνει στην αγορά, θα ήταν πολύ πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και δεν θα προκαλούσαν τους αγρίως φορολογούμενους πολίτες!
Τους δυσκολεύει!
Η σημερινή Κυβέρνηση, που εξάλλου έχει αποδείξει ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει συνέπεια λόγων  και πράξεων σε πολλά θέματα, αντί να προσπαθεί με ρεαλιστικούς όρους να ενισχύσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί και τον «αιμοδότη» της οικονομίας, κάνει ότι μπορεί για να την δυσκολέψει, επιχειρώντας όμως να δείξει προς τα έξω ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξή της!
 Με αυτή τη λογική λοιπόν ανακοινώνει κάθε τόσο προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ που επιχορηγούν επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων. Αναμφίβολα οι ανακοινώσεις είναι ιδιαίτερα… ελκυστικές, αφού θεωρητικά οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλάβουν προσωπικό, με την διευκόλυνση το Κράτος να τους καλύπτει ένα μέρος του μισθολογικού κόστους, το οποίο για πολλές είναι απαγορευτικό!
Έλα όμως που τελικά αποδεικνύεται «άνθρακας» ο θησαυρός του ΟΑΕΔ, αφού η εξέλιξη των προγραμμάτων στερεί από τους ιδιώτες την πολυπόθητη ρευστότητα, εκθέτοντας έτσι εργαζόμενους και εργοδότες!
Δεν έχουν πληρωθεί ακόμη!
Μόλις προχθές ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ ένα ακόμη πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση  10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, μέσω του οποίου ο Οργανισμός επιχορηγεί το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.
 Φαινομενικά πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, που θα μπορούσε μια επιχείρηση να εκμεταλλευτεί, προσλαμβάνοντας προσωπικό. Βέβαια, στις υποχρεώσεις του εργοδότη είναι να πληρώνει κανονικά (μισθό και ασφαλιστικά) κάθε μήνα, περιμένοντας ότι κάποια στιγμή θα πληρωθεί από τον ΟΑΕΔ.
Δυστυχώς όμως οι διαδικασίες αποδεικνύονται πολύ χρονοβόρες! Για ένα παρόμοιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, «επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ατόμων, ηλικίας 30-49 ετών»,  οι ιδιώτες εδώ και πάνω από ένα χρόνο αφ’ ότου έχουν βγει οι εγκριτικές αποφάσεις, δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ευρώ (!), παρόλο που στις υποχρεώσεις τους ήταν εντάξει.
Τους στερεί την ρευστότητα!
Και μπορεί τα χρήματα τελικά να μην χάνονται, όμως αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στερεί πολύτιμη ρευστότητα που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο ιδιωτικός τομέας. Γιατί, τι νόημα έχει να μπει κανείς στο πρόγραμμα, όταν δεν πληρώνεται στην ώρα του;  Αλλά ακόμη κι όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, σίγουρα θα προκύψει κάποιο πρόβλημα, αφού για την τελική έγκριση απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ ενδέχεται να προκύψει εμπλοκή ακόμη κι αν υπάρχει κάποια ρύθμιση!
Αλήθεια, ποια μικρομεσαία επιχείρηση σήμερα μπορεί να είναι εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις και τις πληρωμές της; Δυστυχώς, οι «φωστήρες» των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν επαφή με την σημερινή πραγματικότητα της αγοράς!
Φυσικά, δεν είναι μόνο τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις, για τις οποίες το κύριο μέλημα είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας. Υπάρχει και ο κοινωνικός αντίκτυπος, αφού ο εργαζόμενος προσλήφθηκε, γνωρίζοντας ότι ο μισθός του θα προέρχεται 50% από τον εργοδότη και 50% από τον ΟΑΕΔ. Στην διαβεβαίωση όμως του εργοδότη προς τον εργαζόμενο ότι τα μισά χρήματα θα τα λάβει όταν η επιχείρηση πάρει την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, επειδή οι καιροί είναι «πονηροί», αυτό που θα σκεφτεί ο δεύτερος είναι ότι τον…  εκμεταλλεύεται!
Επιδότηση εργασίας!
Σ’ αυτό τον φαύλο κύκλο βρίσκονται επιχειρήσεις και στα Γιάννενα, οι οποίες ενώ έχουν καταθέσει κανονικά όλα τα δικαιολογητικά, τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις κάθε τριμήνου, περιμένουν να τους δοθεί η επιδότηση!
Πολύ εύστοχη ήταν η παρατήρηση εργοδότη στον «Π.Λ.» που έλεγε ότι θα ήταν καλύτερο για όλους το Κράτος να επιχορηγεί την εργασία μέσω του ΟΑΕΔ. Θα μπορούσε λοιπόν η επιχείρηση να πληρώνει κάθε μήνα αυτό που της αντιστοιχεί (ασφαλιστικά κ.α.) και ο εργαζόμενος να πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να υπάρχει όλη αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία, που σήμερα «παίζει» με τα νεύρα όλων!
Αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ
Γενικά όμως οι μικρομεσαίοι πρέπει  διαρκώς να προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα παράλογα που συμβαίνουν στην χώρα μας. Χαρακτηριστική περίπτωση μόλις το χθεσινό  αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ, που μάλιστα οδήγησε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην Υπ. Εργασίας. Κι αυτό γιατί χθες έγινε η ανάρτηση πληρωμής εισφορών ΕΦΚΑ μηνός Μαΐου 2018, με ημερομηνία πληρωμής όμως 29-6-2018, δηλαδή χθες (!) δημιουργώντας πανικό στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ευτυχώς – έστω και αργά - κατάλαβαν την γκάφα τους και όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα τελικά η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου.