Εάν αξιοποιηθούν ευρωπ. κονδύλια μπορεί να καταστούν βασικός μοχλός ανάπτυξης…

ΓΑΛΑ – ΚΡΕΑΣ ΜΕ… ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Το παρθένο φυσικό περιβάλλον με τη μοναδική βιοποικιλότητά του, εξασφαλίζει μοναδική ποιότητα στα τοπικά μας προϊόντα
    Στοίχημα παραμένει η ανάπτυξη δικτύων διαφήμισης και προώθησής τους στις αγορές του εξωτερικού

PROBATAKIA

• Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, με την έντασή της να χτυπά «κόκκινο» την  τριετία 2015-2018, είχε και μια θετική πτυχή: Επανέφερε στο προσκήνιο, αλλά και στην κυβερνητική «ατζέντα» την παρεξηγημένη από πολλούς και εγκαταλειμμένη στην πραγματικότητα, κτηνοτροφική παραγωγή.
 Είναι αλήθεια ότι αν και τις προηγούμενες δεκαετίες, ο αγροτικός τομέας ενισχύθηκε με δεκάδες δις ευρώ, παρέμεινε αντιπαραγωγικός. Εσωστρεφής -με εξαίρεση τις μεγάλες βιομηχανίες - και χωρίς πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού και  παραγωγής καινοτόμων προϊόντων.
Με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η κτηνοτροφία -κυρίως - άρχισε να  νοιώθει περαιτέρω έντονη πίεση, από τις εισαγωγές,   που ειδικά σε γάλα- κρέας είχε πάρει και εξακολουθεί να έχει, πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Οι «ελληνοποιήσεις» των προϊόντων αυτών πλήττουν καίρια το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου και ειδικά στις μέρες μας τον έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο.  
 Αυτή είναι η αρνητική όψη του «νομίσματος». Γιατί υπάρχει και η θετική. Η έμμεση αναγνώριση ότι τα ελληνικά και δη τα Ηπειρωτικά προϊόντα είναι ανώτερης ποιότητας και αυτός είναι ο λόγος  που επιχειρούν να τα μιμηθούν ξένοι, όπως τη φέτα, η οποία είναι ταυτισμένη με την Ήπειρο.
Υψηλής ποιότητας
Η ποιότητα του κρέατος και του γάλακτος της Ηπείρου, είναι καθολικά αναγνωρισμένη. Κι αυτή οφείλεται  στη μοναδική και σπάνια βιοποικιλότητα της Ηπειρωτικής φύσης και στο παρθένο περιβάλλον, καθώς στα ¾ περίπου της έκτασης της δεν γίνονται ούτε καν ραντίσματα για κουνούπια. Στην πραγματικότητα το κρέας και το γάλα των μη σταυλισμένων ζώων έχουν βιολογικά χαρακτηριστικά και είναι εκείνα  πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ηπείρου.
«Σωσίβιο» οι ευρωπαϊκοί πόροι
Εκτός από τα προβλήματα της τρέχουσας περιόδου, όπως υψηλό κόστος παραγωγής, συμπίεση τιμών κλπ,, υπάρχουν και «εργαλεία» που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Υπάρχουν οι πόροι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τόσο για τους νέους αγρότες, όσο και για τους υπόλοιπους με ενισχύσεις κ.α.. Η σωστή αξιοποίησή τους, αποτελούν στοίχημα για όλους και φυσικά για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Στροφή στο εξωτερικό
Το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (που ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στην Ήπειρο), η διατήρηση του επιπέδου τους, αλλά και η αναζήτηση νέων προϊόντων που θα μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές. Η εξωστρεφής κατεύθυνση της κτηνοτροφίας μας είναι μονόδρομος, ειδικά την τρέχουσα περίοδο που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει πέσει κατακόρυφα και η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει περιορίσει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα και συχνά αναζητά προσφορές.
Χρήσιμο πρόγραμμα
Στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να συνδράμει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το MeDinno, το οποίο αφορά την τοπική γαλακτοκομική και κρεατοπαραγωγική παράδοση. και χρηματοδοτείται από το Interreg Ελλάδα- Ιταλία με 850.000 ευρώ. Η εναρκτήρια συνάντηση θα γίνει την Τρίτη στην Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι επικεφαλής του έργου, ενώ συμμετέχει η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και από την Ιταλία η Ένωση Επαρχιών της Απουλία, η Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια. Συνδεδεμένος εταίρος του έργου είναι το Ελληνο- ιταλικό Επιμελητήριο.
Ανάπτυξη νέων προϊόντων
Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει στην εκτροφή μηρυκαστικών και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, με στόχο να αναπτυχθούν νέα προϊόντα τυροκομίας και κρέατος, μέσα από διαδικασία μεταφοράς γνώσης και τυποποίησης ποιότητα, τα οποία θα προβληθούν ευρύτερα μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης.
Πρόκειται για ένα έργο στοχευμένο στις ανάγκες της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας, η οποία αν και παράγει ποιοτικά προϊόντα, δεν έχει βρει ακόμη τα «βήματά» της για την προώθηση τους στο εξωτερικό. Μια θετική πρωτοβουλία είναι αυτή που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή της σε διάφορες εκθέσεις για προβολή των τοπικών προϊόντων, ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή παραγωγών και κυρίως των μικρών, που θα πρέπει όμως προηγουμένως να έχουν εκσυγχρονίσει τις δομές και να δώσουν ξεχωριστή «ταυτότητα» στο κάθε παραγόμενο προϊόν.
Η συμβολή του Κράτους
Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, την οποία θα πρέπει να συνδράμουν οι υπηρεσίες και να στηρίξει το κράτος. Οι δημόσιες υπηρεσίες αγροτικής οικονομίας θα πρέπει να έχουν σημαντικότερη συμβολή στην καθοδήγηση των κτηνοτρόφων, όχι μόνο στη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, για τις επιδοτήσεις κλπ,, αλλά και για επενδυτικά ζητήματα,.
Οι σπάνιες φυλές
 Εκεί όμως που το Κράτος πρέπει να επιλέξει και να παρέμβει αποφασιστικά είναι στην διατήρηση και ανάπτυξη των τοπικών, σπάνιων φυλών, που βαίνουν προς εξαφάνιση, αλλά είναι εκείνες που παράγουν λιγότερο μεν σε ποσότητα, απείρως καλύτερο όμως σε ποιότητα γάλα και κρέας. Αυτά σύμφωνα με κτηνοτρόφους είναι πολύ πιο κοντά στα βιολογικά, έστω κι αν δεν είναι πιστοποιημένα. Η επιδότηση που σήμερα λαμβάνουν οι κάτοχοί τους αν και δεν είναι επαρκής, δεν παύει να είναι ένα κίνητρο για τη διατήρηση και τη διάσωσή τους. Ίσως πρέπει όμως να τεθούν υπό περαιτέρω προστασία και στήριξη, όπως δεν πρέπει να επαναληφθούν και τα ίδια λάθη με τη βιολογική κτηνοτροφία, που είχαν φέρει κτηνοτρόφους στα όρια της χρεοκοπίας. Παρήγαγαν μεν πιστοποιημένο  βιολογικό γάλα και κρέας, όμως  δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν ως τέτοιο,  με αποτέλεσμα να το πωλούν ως συμβατικό έχοντας σημαντικές απώλειες και σε ποσότητα και σε τιμές.
Η Ομάδα Παραγωγών
Τα προβλήματα του παρελθόντος, ως προς την τήρηση του όρου του προγράμματος, καταβάλλει προσπάθεια να μην επαναληφθούν εκ νέου η Ομάδα Παραγωγών Προβατοτρόφων- Αιγοτρόφων και Αγελαδοτρόφων της Ένωσης Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποίησε χθες σύσκεψη κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τις υποχρεώσεις όσων έχουν ενταχθεί σε αυτό. Παράλληλα καλεί να εγγραφούν στην Ένωση και όσοι δεν το έχουν πράξει μέχρι τώρα.
Έχει μέλλον….
Γεγονός είναι ότι η Κτηνοτροφία έχει μέλλον στην Ήπειρο. Προϋπόθεση είναι να αντέξουν την τρέχουσα περίοδο όσοι ασχολούνται με αυτή και να προσελκυσθούν νέες παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες να είναι σε θέση να εμφυτεύσουν ιδέες και προτάσεις για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, για αναζήτηση νέων αγορών και απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και την ποιότητα, που είναι και  η ταυτότητα της Ηπείρου.