ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ Η Ν.Δ.!

- Με βάση τη «μητέρα των δημοσκοπήσεων», που συνθέτει στοιχεία πέντε ερευνών από έγκυρες εταιρίες, κατά 3% μεγάλωσε από τον Ιανουάριο η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ

- Ξεκάθαρη και σταθερή υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα...

DHMOSKOPHSH 8 7 18

 • Τα λάθη, οι παραλείψεις, οι κακοί χειρισμοί στα εθνικά μας θέματα, κυρίως δε όσον αφορά στην ονομασία των Σκοπίων και το παραφούσκωμα που επιχειρήθηκε στο θέμα της εξόδου της χώρας μας απ’ τα μνημόνια που μόνο «καθαρή» δε θα είναι τελικά, έχουν βαρύ τίμημα για την Κυβέρνηση, η οποία δείχνει να έχει απωλέσει οριστικά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η φθορά είναι διαρκής για τον Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό του σχήμα, ενώ από την άλλη η «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις ανοίγει διαρκώς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βλέπει πια ως εφικτή την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές!
Οι αριθμοί είναι ανελέητοι και δείχνουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο πολιτική αλλαγή στη χώρα. Αρκεί μία ματιά στη λεγόμενη «μητέρα των δημοσκοπήσεων», την έρευνα που συνεκτιμά στοιχεία πέντε ερευνών από ισάριθμες μεγάλες εταιρίες για να βγάλει κανείς συμπεράσματα σχετικά με το πού οδεύει πολιτικά το πράγμα.
Θα κερδίσει χρόνο
Φυσικά, τα πολύ αρνητικά αυτά στοιχεία είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, οι οποίοι είναι σαφές ότι θα επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο, σπρώχνοντας τις εκλογές πιο πίσω, με την ελπίδα αναστροφής της εικόνας, κάτι όμως που δεν είναι πια καθόλου εύκολο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει τους επόμενους μήνες να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα και να κερδίσει έδαφος στηριζόμενος σε ένα μπαράζ παροχών προς τους πολίτες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το Κίνημα Αλλαγής αλλά και άλλα κόμματα όπως η Ένωση Κεντρώων ζητούν μετ’ επιτάσεως να στηθούν εθνικές κάλπες το συντομότερο δυνατό.
Η «ψαλίδα» ανοίγει!
Ποια είναι όμως τα νούμερα που έχουν προκαλέσει… κατάθλιψη στο κυβερνητικό επιτελείο; Κατά τρεις ολόκληρες μονάδες μεγάλωσε η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, με το «Μακεδονικό» να έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η σύγκριση των ποσοστών που λαμβάνουν τα κόμματα τώρα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο είναι κόλαφος για τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ηττάται κατά κράτος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει το «In.gr».
Αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από τη «μητέρα των δημοσκοπήσεων» γνωστή και ως Poll of polls, η οποία συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Οι έρευνες αυτές έγιναν από τις εταιρείες Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc κι όχι από μικρότερες ή ανύπαρκτες εταιρείες!
Ποσοστά - κόλαφος
Και οι πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες επιβεβαιώνουν το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος στην εκτίμηση ψήφου που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις (Ιούνιος - Ιούλιος 2018) διαμορφώνεται για τη Ν.Δ. στο 36,6%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,2%. Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά 1,3% και η ΝΔ ανεβαίνει κατά 1,7% με τη διαφορά να διευρύνεται κατά 3% σε διάστημα έξι μηνών, και την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα να εκτιμάται πλέον στο 13,4%.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα των πέντε εταιρειών δεν επιβεβαιώνουν μόνον τη διεύρυνση του προβαδίσματος της Ν.Δ., η οποία φτάνει στο πολυπόθητο ποσοστό της αυτοδυναμίας. Αναδεικνύουν και κάτι που χαρακτηρίζεται δημοσκοπικά πρωτοφανές στην Ελλάδα. Μετά και τις τελευταίες έρευνες, η Ν.Δ. δείχνει να επικυριαρχεί του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά για περισσότερο από ενάμισι χρόνο. Το γεγονός αυτό δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 35 χρόνια που διεξάγονται δημοσκοπήσεις στην χώρα μας. Διψήφιες διαφορές έχουν καταγραφεί και άλλες φορές. Πάντοτε, όμως, προσωρινά, για λίγους μήνες, και πάντοτε μετά από εκλογές, υπέρ του κόμματος που είχε νικήσει, όπως επισημαίνει στο ίδιο δημοσίευμα το «In.gr».
Σημειώνεται δε ότι η Ν.Δ. το Σεπτέμβριο του 2015 ηττήθηκε με 7 μονάδες διαφορά. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την εκλογική ανατροπή που αναμένεται, καθώς επί της ουσίας η παράταξη σε μόλις 3,5 χρόνια έχει πετύχει το -7 να το καταστήσει +13, μεταβάλλοντας δηλαδή τα προβλεπόμενα εκλογικά δεδομένα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες!
Τσίπρας - Μητσοτάκης
Στο μεταξύ, από όλες τις δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται η ξεκάθαρη υπέροχη του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα που και αυτή βαίνει διευρυνόμενη. Η σταθερή υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μάλιστα πρωτοφανής, αφού κατά παράδοση σε αυτόν τον δείκτη προηγείται ο εν ενεργεία πρωθυπουργός και ανατροπές έχουν συμβεί μόνον για μικρό χρονικό διάστημα και πάντα κατά την προεκλογική περίοδο.
Το προβάδισμα, όμως, του κ. Μητσοτάκη δεν καταγράφεται μόνο στην καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία, αλλά και σε σειρά ποιοτικών στοιχείων που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Πρόεδρο της Ν.Δ. στη διαχείριση όλων ανεξαιρέτως των προβλημάτων που τους απασχολούν.
«Υπό προθεσμία…»
«Πρωθυπουργό υπό προθεσμία» χαρακτηρίζει, τον Αλ. Τσίπρα ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες να γαντζωθεί όσο περισσότερο μπορεί στην καρέκλα».
Στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές χωρίς να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και περιλαμβάνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού κ.ά, ο κ. Σταϊκούρας απαντά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ γιατί «μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο προωθώντας μια εθνικά επιζήμια συμφωνία με τη γείτονα» και γιατί «η κυβερνητική πλειοψηφία έχει προ-νομοθετήσει επιπλέον περικοπές συντάξεων από το 2019 και πρόσθετη μείωση του αφορολόγητου από το 2020».