Άστοχες και απαράδεκτες δηλώσεις του Επιτρόπου Γ. Χαν που θέτει…

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ!

- Σε άγνωστα μονοπάτια οδηγούν οι μυστικές διαπραγματεύσεις  για την υπογραφή συμφωνίας

- Ν.Δ.: Έμελλε να το ζήσει κι αυτό η  πατρίδα μας από τους Τσίπρα-Καμμένο-Κοτζιά

GKOTZIAS XAN

 • Η υποχωρητικότητα και η εμφανής προθυμία της συγκυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου να κλείσει άρον- άρον τα εθνικά θέματα, καταργώντας τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί από όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στέλνει πλέον λάθος μηνύματα, όχι μόνο στους γείτονες που γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, αλλά και  σε ευρωπαίους αξιωματούχους.
Αποκορύφωμα είναι η χθεσινή αποστροφή του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, που σε ομιλία του στο Λονδίνο και αναφερόμενος στην επικείμενη συμφωνία Ελλάδος - Αλβανίας, μίλησε ξεκάθαρα «για τροποποίηση συνόρων»!
Είναι η πρώτη φορά που ξένος παράγοντας -και δη κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης-  κάνει τέτοια δημόσια αναφορά, γεγονός που προκάλεσε την έντονη κατακραυγή κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, που οδήγησε σε διορθωτική  επεξήγηση  την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι ο Χαν εννοούσε την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Διευκρίνιση που όμως δεν έπεισε κανέναν. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Αυστριακός επίτροπος συντάσσεται με τις Αλβανικές θέσεις, καθώς πριν δύο χρόνια ήταν ο ίδιος που είχε αποδειχθεί τους ανιστόρητους ισχυρισμούς για την ύπαρξη «τσάμικου ζητήματος».
Κυβερνητική αδυναμία
Ακόμη και αν οι τοποθετήσεις του Αυστριακού Επιτρόπου ενδεχομένως να επηρεάζονται από τα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα που έχει η Αυστρία στην Αλβανία, δεν παύει να φανερώνουν την ολιγωρία, αδιαφορία, ενδεχομένως και αδυναμία της Ελληνικής  Κυβέρνησης, να περάσει τις θέσεις της χώρας μας, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είμαστε από τα παλιότερα πια μέλη της.  
Στην Αθήνα η δήλωση Χαν για τροποποίηση των συνόρων προκάλεσε πολιτικό σεισμό, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σιωπηρά και μυστικά για ένα μείζον εθνικό θέμα, την περίοδο που  οι  διαμαρτυρίες της συντριπτικής πλειονότητας της κοινής γνώμης για τη συμφωνία με τα Σκόπια δεν έχουν κοπάσει.
Ν.Δ.: Σταματήστε ως εδώ!
Η πρώτη αντίδραση για τις δηλώσεις Χαν προήλθε από τη Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!  Η ΝΔ καλεί τους κυρίους Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση, που ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».
 Ο Μ. Κεφαλογιάννης
Έντονη ήταν η αντίδραση και του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, που χαρακτήρισε «άστοχες και απαράδεκτες τις δηλώσεις» του Γιοχάνες Χαν. «Με έκπληξη -ανέφερε-  τον ακούσαμε να αναφέρεται σε αναδιάρθρωση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Καθώς συνοριακές διενέξεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δεν υφίστανται μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τέτοιου είδους απαράδεκτες και άστοχες δηλώσεις προκαλούν σύγχυση και ταυτόχρονα ενθαρρύνουν τις ακραίες αλβανικές εθνικιστικές φωνές που διακινούν χάρτες σύμφωνα με τους οποίους το αλβανικό κράτος επεκτείνεται έως την περιοχή της Άρτας στην περιφέρεια της Ηπείρου.  
Καλούμε τον Επίτροπο να αποσαφηνίσει αμέσως τα λεγόμενά του ώστε να μην δίνονται αφορμές σε όλους αυτούς που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων».
Η Μ. Σπυράκη
Αντίδραση υπήρξε και από την Ευρωβουλευτή και Εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., η οποία κάλεσε τον Επίτροπο Χαν να μείνει στις αρμοδιότητες και την εντολή του. «Η “αναδιάρθρωση συνόρων” μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δεν είναι προς συζήτηση», καταλήγει η κα Σπυράκη.
Προσπαθεί να τα «μαζέψει»!
Μετά το σάλο που προκάλεσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν με τη δήλωσή του περί αλλαγής συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να ανασκευάσει τα λεγόμενά του, τα οποία ωστόσο είναι απολύτως ξεκάθαρα στο βίντεο της ομιλίας του, που μιλάει  για «τροποποίηση συνόρων»
Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς,  απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr,  τόνισε ότι ο επίτροπος Χαν «υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο με βάση μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και από τις δύο χώρες».
Εύσημα από Ράμα!
 Αντίδραση από την Ελληνική Κυβέρνηση, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε υπάρξει. Τα εύσημα πάντως για την πολιτική της (βλέπε υποχωρήσεις προς Σκόπια - Αλβανία) τα εισέπραξε από τον ανθέλληνα Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα για τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, έκανε λόγο «για τη θαρραλέα και με όραμα ηγεσία» των Τσίπρα – Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Όσο για την Ελληνοαλβανική συμφωνία, είπε ότι «είναι πολύ φυσικό με κάποιο τρόπο οι ηγεσίες των δύο χωρών να φτάσουν το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».
Χαν και «Τσάμηδες»
Είναι προφανές ότι ο Έντι Ράμα, «χαϊδεύει» τα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς βλέπει ότι οι βασικές επιδιώξεις της Αλβανικής εξωτερικής πολιτικής είναι προ… υπογραφής για να υλοποιηθούν. Άλλωστε οι Αλβανοί γείτονες εργάζονται συστηματικά για την προώθηση των θέσεών τους, ακόμη και αυτών που θεωρούνται ανιστόρητες, επηρεάζοντας και τους ξένους, κάτι που δεν συμβαίνει με την Ελλάδα, που ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία των Τσίπρα – Καμμένου, έχουν στείλει μηνύματα συμβιβασμού και υποχωρήσεων. Έτσι έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη για τις προκλήσεις που είχαν γίνει κατά την επίσκεψη στα Τίρανα του Νίκου Κοτζιά, να αναφέρει ότι, ανάμεσα στα υπό συζήτηση διμερή θέματα Ελλάδας και Αλβανίας είναι, εκτός από την ΑΟΖ, και τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, δηλαδή και το ζήτημα των Τσάμηδων.
Οι Αλβανοί τότε βγήκαν και πανηγύρισαν, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «αδιάβαστο» τον Χαν για να προσθέσει ότι «ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας».
Με τη διαφορά ότι στη συνέχεια είχε βγει ο Αλβανός ΥΠΕΞ Μπουσάτι και είπε ότι έχουν ανταλλαγεί και non papers μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα από την ατζέντα των Βρυξελλών, διότι είχαμε επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Παρ΄ όλα αυτά και πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωνε ότι ουδέποτε τέθηκε στις τρέχουσες συζητήσεις με την Αλβανία θέμα «Τσάμηδων», αλλά είχε πληροφορίες (;) ότι είχε γίνει προφορική συζήτηση με άλλη ελληνική κυβέρνηση στη δεκαετία του ΄90…