Στη χθεσινή σύσκεψη για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές» τονίστηκε πως είναι…

«ΠΡΟΙΚΑ» ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ!

- Ξεκίνησε κι επίσημα ένα καινοτόμο πρόγραμμα απ’ το οποίο Ξεκίνησε κι επίσημα ένα καινοτόμο πρόγραμμα απ’ το οποίο η περιοχή μας προσδοκά σημαντικά οφέλη

- Τι τόνισαν Λ. Κονιόρδου, Αλ. Καχριμάνης, Στ. Μπένος και Στρ. Ιωάννου

PERIFEREIAKO SYMBOYLIO KONIORDOY

Αδικημένη μπορεί να είναι σε ανάπτυξη η Ήπειρος, κουβαλάει όμως μαζί της μία πολύ βαριά «προίκα» η οποία, με την κατάλληλη αξιοποίηση, μπορεί να την οδηγήσει ως περιοχή σ’ ένα διαφορετικό, πιο φωτεινό μέλλον. Ο λόγος είναι για την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα μοναδικά αυτά μνημεία που διαθέτει ο τόπος μας, τα οποία δένουν αρμονικά με το επίσης μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν, χωρίς αμφιβολία, τα αρχαία Θέατρα με πρώτο και καλύτερο αυτό της Δωδώνης, για τα οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία. Πρόκειται για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές», οι οποίες θα συνδέσουν πέντε από τα σημαντικότερα Θέατρα της Ηπείρου, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου προγράμματος που υλοποιούν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Σωματείο «Διάζωμα», Δήμοι και άλλοι φορείς. Χθες έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Φορέων που θα «τρέξουν» το πρόγραμμα, με την υπουργό Λυδία Κονιόρδου να κάνει λόγο για μία ευκαιρία δίκαιης ανάπτυξης για την περιοχή μας, με βασικό «μοχλό» τον πολιτισμό! Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, έθεσε εκ νέου στην Υπουργό το αίτημα για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης στα μνημεία της UNESCO, αλλά και για την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή.

Ο Αλέκος Καχριμάνης

Τη χθεσινή συνεδρίαση, στο τέλος της οποίας υπογράφηκε πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου, άνοιξε ο Αλέκος Καχριμάνης. Αφού καλωσόρισε την κ. Κονιόρδου, τον Πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων και τους εκπροσώπους των υπόλοιπων φορέων, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως ξεκινάει μια τεράστια προσπάθεια. «Έχουμε εδώ τους εκπροσώπους 15 φορέων, με τους οποίους θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή μας, δίνοντας εκτός από αρχαιολογικές και αναπτυξιακές κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε συνοπτικά στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την καινοτομία του, το είχε εγκρίνει προς υλοποίηση, πριν ακόμη οριστικοποιηθεί το ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου. Ο κ. Καχριμάνης εξήρε επίσης τη συμβολή όλων όσοι συνέβαλαν στην προώθηση και υλοποίησή του. 

Η Υπουργός Πολιτισμού

«Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε σαν ένας οραματισμός και πλέον είναι μια κατάκτηση. Ο πολιτισμός μας, η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας είναι ένας μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε στη δική της παρέμβαση η Λυδία Κονιόρδου. Όπως είπε, ως προς ένα βασικό στόχο του προγράμματος που αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη κάποιων από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, το υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί κύριο συμμέτοχο του εγχειρήματος από τα πρώτα κιόλας βήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και συμπλήρωσε: «Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά μας με την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικών προϊόντων και της εργασίας των χειροτεχνών που αναπτύσσονται σε κάθε τόπο και συνδέονται με βιώσιμο τρόπο με τους αρχαιολογικούς χώρους». Παράλληλα, προανήγγειλε την υλοποίηση κι άλλων δράσεων γύρω από τα έργα που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους, με υποδομές ώστε να εξασφαλιστούν οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις κατά τόπους Εφορείες.

Η μεγαλύτερη «προίκα»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, αλλά και στο σχεδιασμό που σταδιακά ξεδιπλώνεται. Όπως επισήμανε, «πρόκειται για ένα δημιούργημα που το παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Είναι ό,τι πιο καινοτόμο γίνεται παγκοσμίως. Είναι μια συμφωνία συνεργειών» και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ολιστικό. Φέρνει τη μεγαλύτερη «προίκα» της πατρίδας μας -το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα– στο κέντρο της ζωής, της ανάπτυξης και της αειφορίας».Ο κ. Μπένος ευχαρίστησε μέσω του Περιφερειάρχη όλους τους Ηπειρώτες γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «με βοηθήσατε να αγαλλιάσει η ψυχή μου εδώ στην Ήπειρο και να ξετυλίξει τα πιο τρελά της όνειρα». 

Υπήρχε η βούληση…

Για ένα αγκάλιασμα αυτής της διαδικασίας από την αρχή, από όλους τους φορείς και όλη την κοινωνία, έκανε λόγο, τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης Στράτος Ιωάννου. Όπως συμπλήρωσε, «θεωρώ πολύ σημαντική την εξωστρέφεια των ανθρώπων που εργάζονται στις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Ήθελαν  να βγάλουν προς τα έξω αυτό που παρήγαγαν και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Φτάσαμε ως εδώ γιατί υπήρχε από την αρχή η πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη να  δεσμευτούν 39  εκ. ευρώ από τα συνολικά 220 εκ. του ΕΣΠΑ για αυτή την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Χωρίς αυτό δεν θα γινόταν τίποτε».

Το Συμβούλιο Φορέων

Στο Συμβούλιο Φορέων συμμετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Ιωαννιτών, Δωδώνης, Αρταίων, Πρέβεζας, Φιλιατών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, το Σωματείο «Διάζωμα», τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., η Ένωση Αγροτών, ο Γεν. Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Αιτήματα για Δωδώνη

Σημαντικά θέματα για την περιοχή του και τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο έθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια. Καταρχήν, ζήτησε την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στη Δωδώνη όπου θα φιλοξενηθούν ευρήματα που βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου της Αθήνας όπως κι άλλα που βρίσκονται στο εξωτερικό ή αντίγραφα αυτών. Το δεύτερο θέμα, αφορούσε στην άμεση ανάγκη ανάπλασης των εισόδων των Τοπικών Κοινοτήτων Μαντείου και Δωδώνης που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Ο Δήμος έχει εκπονήσει σχετική μελέτη, η οποία, παρότι είχε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, δεν εγκρίθηκε από το ΚΑΣ για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν επαρκώς.Ο κ. Ντακαλέτσης υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του έργου είναι επιτακτική καθώς η σημερινή εικόνα δεν συνάδει με τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ επανέλαβε την ανάγκη ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO. Προ πενταετίας είχε επιτευχθεί η εγγραφή στον ενδεικτικό κατάλογο μαζί με μία ακόμη ομάδα αρχαίων θεάτρων της χώρας. Φαίνεται όμως ότι η πρόταση αυτή δεν προχώρησε με τους επιθυμητούς ρυθμούς και δείχνει εξαιρετικά «δυσκίνητη». Με αυτό το δεδομένο, ο Δήμαρχος πρότεινε τη διαμόρφωση νέας, κοινής πρότασης, που θα περιλαμβάνει τους πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου που απαρτίζουν την «Πολιτιστική Διαδρομή». Την Δωδώνη, τα Γίτανα, την Κασσώπη, την Νικόπολη και την Αμβρακία.