ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ–ΤΕΙ… ΕΙΣ ΣΑΡΚΑ ΜΙΑΝ!

- Η ενοποίηση των δυο Ιδρυμάτων της Ηπείρου θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου και με Νόμο, όπως συμφωνήθηκε με Κ. Γαβρόγλου στα Γιάννενα

- Εκτενής η συζήτηση για το μέλλον των ΑΕΙ, όπως και για συνέργειες με τα ΤΕΙ στη Σύνοδο Πρυτάνεων

KAPSALHS GABROGLOY TZOYFH

• Σε πιο ομαλό δρόμο φαίνεται πως έχει μπει η διαδικασία ενοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, αφού, όπως προέκυψε και από την παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στα Γιάννενα το Σάββατο, έχει βρεθεί η «χρυσή» τομή στις διαφορές που έχουν εκφράσει τα δυο Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου.
Μάλιστα μέχρι τέλη Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί ο Νόμος για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τον Υπουργό να δηλώνει από τα Γιάννενα, ότι προέκυψε συμφωνία και λύση σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί.
Εκτενής συζήτηση
Ο Υπουργός συμμετείχε στην 88η Τακτική Σύνοδο των Πρυτάνεων, ενώ εκτός από την Σύγκλητο του Πανεπ. Ιωαννίνων, συναντήθηκε και με την Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, με την οποία, όπως είπε - κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου - συμφώνησαν πλήρως!
Αναφερόμενος στην συνάντησή του με την Σύγκλητο του τοπικού ΑΕΙ ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι συζητήθηκαν διεξοδικά οι παρατηρήσεις του Σώματος, στις περισσότερες από τις οποίες όμως υπήρξε συμφωνία, αν και, όπως είπε, η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι τελευταίας στιγμής, καθώς πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα.
Για το ΦΠΨ
Ερωτηθείς ο Υπουργός για το ΦΠΨ, ανέφερε ότι «ο Τομέας Ψυχολογίας θα γίνει ένα νέο τμήμα Ψυχολογίας που θα είναι στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και σχεδόν σίγουρα θα προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός Τμήματος Φιλοσοφίας», προσθέτοντας ότι περιμένει την ακριβή διατύπωση. Κατά το Υπουργείο «ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει ένα τμήμα Φιλοσοφίας, να μη παραβλέψει την παιδαγωγική διάσταση που μπορεί να έχει ένας τομέας και τα παιδιά που θα βγουν φέτος θα μπορούν να πάρουν πτυχίο, είτε από ένα τμήμα όπως είναι σήμερα είτε να πάνε στα καινούργια τμήματα».
Για το Τμήμα Ειδικής Αγωγής έκανε γνωστό ότι αφαιρέθηκε από το Νομοσχέδιο καθώς, κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προέκυψαν αντιρρήσεις επιστημονικού χαρακτήρα και όχι συντεχνιακού.
Για το προσωπικό
Όσον αφορά το «καυτό» θέμα της μεταφοράς του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας του ΤΕΙ εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε προσωποπαγείς θέσεις και στη συνέχεια θα κριθούν από Επιτροπές που θα συγκροτήσουν τα Τμήματα Υποδοχής, με βάση τα γνωστικά πεδία που θα πρέπει να μελετηθούν. Δεν πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία, όπως είπε ο Κ. Γαβρόγλου, και εξασφαλίζει την επιστημονικότατα και την ακαδημαϊκότητα. Για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν θα μετακινηθεί, εάν δεν το θέλει ο ίδιος.
Κλείνοντας, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ είναι η συζήτηση για το μέλλον τους, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφορά σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τις συνέργειες μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τις προτάσεις για τα νέα Τμήματα, τα σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών και τα Διετή Προγράμματα Σπουδών, οι οποίες θα στοχεύουν στη «μεγάλη εικόνα» των Πανεπιστημίων μας τα επόμενα 15-20 χρόνια.
Η Υφυπ. Παιδείας
Από την πλευρά της, η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, τόνισε ότι το κύριο συμπέρασμα της όλης διαδικασίας είναι ότι η Πολιτεία είναι εδώ, ακούει, διαβουλεύεται με τα αρμόδια όργανα, συναποφασίζει και συμπορεύεται με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στην απόφαση για τη δημιουργία δικτύου Πανεπιστημιακών Μουσείων, εκτιμώντας ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να αναπτύξουν και τέτοιου είδους δράσεις εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την κοινωνία και τους φορείς πολιτισμού.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής της μίλησε για τη δημιουργία ενός κεντρικού δικτύου ενιαιοποίησης των δράσεων, που αφορούν στην καλύτερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στους χώρους Εκπαίδευσης. Τέλος, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να καταβληθεί προσπάθεια για την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ο Πρύτανης Γ. Καψάλης
Ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Γ. Καψάλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μεγάλη επιτυχία της Συνόδου των Πρυτάνεων και αναφερόμενος στην συνάντηση του Υπουργού με την Σύγκλητο, παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα ζητήματα. «Πράγματι οδηγηθήκαμε σε μια μεγάλη συμφωνία, των πλείστων ζητημάτων από αυτά που ετέθησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε τον Υπουργό για την κατανόηση που έδειξε και επανέλαβε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί για εύρεση των πλέον ικανοποιητικών λύσεων.