4 στα 10 νοικοκυριά θα πληρώσουν για το 2017 –κατά μέσο όρο– 1.066 ευρώ

ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ…ΚΑΥΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!

- Ξεπερνούν τα 4,8 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το α’ 5μηνο του 2018

- Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, αδυνατώντας να πληρώσουν, τα εκχωρούν δωρεάν στο Δημόσιο…

 LOGARIASMOI APELPISMENOS

• Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να βγει η χώρα… πανηγυρικά από τα Μνημόνια, αφού κατά τον Αλ. Τσίπρα ο Αύγουστος είναι ο μήνας που η Ελλάδα θ’ αλλάξει σελίδα.
Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση ετοιμάζει εντυπωσιακή επικοινωνιακή φιέστα, στην προσπάθειά της να μετριάσει την δυσαρέσκεια του λαού τόσο για το Μακεδονικό, όσο και για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, η οποία δεν θ’ αλλάξει άμεσα παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι καλούνται να είναι συνεχώς με το χέρι στην τσέπη, η οποία όμως έχει προ πολλού αδειάσει, γι’ αυτό και τα χρέη συσσωρεύονται επικίνδυνα!
Αυξάνονται τα χρέη
Μάλιστα σχετική δήλωση έκανε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασ. Κορκίδης, τονίζοντας ότι «οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους στο α’ πεντάμηνο του 2018 ανέρχονται σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου τα ερωτήματα που παραμένουν είναι δύο, αφενός κατά πόσο τα νοικοκυριά διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν και αφετέρου εάν οι επιχειρήσεις έχουν εισπράξει αυτά που τους οφείλονται, ώστε να καταβάλουν εγκαίρως τους φετινούς φόρους τους. Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η υπερφορολόγηση δεν “σκοτώνει” μόνο την οικονομία, αλλά και τους ίδιους τους φόρους...».
«Καυτοί» φόροι!
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες που απασχολούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυτή την περίοδο, αλλά κυρίως οι «καυτοί» φόροι, συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ, τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν από τον τρέχοντα μήνα έως και τον Ιανουάριο του 2019!
Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημ. Εσόδων, μηδενικό είναι ένα στα δύο εκκαθαριστικά, με μόλις έναν στους οκτώ φορολογούμενους να δικαιούται επιστροφή φόρου. Από την άλλη πλευρά, πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά και καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,15 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 1.066,2 ευρώ.
Τους έξι διαφορετικούς φόρους που θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το τέλος Ιουλίου κωδικοποιεί σε ενημερωτικό της σημείωμα η ΕΣΕΕ σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που θα έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης - συνολικά προβλεπόμενα έσοδα από 3 διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ).
Ακολουθούν άλλες δύο δόσεις, συνολικού ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Νοεμβρίου 2018. Επιπλέον, έως το τέλος Ιουλίου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Ακολουθούν άλλες 5 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εξάλλου, περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (EN­ΦIA). Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.
Τέλος, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019. Συνολικά, εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2017, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018 και τέλη κυκλοφορίας για το 2019.
Τα δωρίζουν στο Δημόσιο!
Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τα ακίνητα. Πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν τρόπους να τα ξεφορτωθούν, λόγω της υψηλής φορολογίας και της έλλειψης ρευστότητας!
Μόνο το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών ξεπέρασαν τις 135.000, σύμφωνα με την «Καθημερινή», γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία των κληρονόμων να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς ή να ανταποκριθούν μελλοντικά στο κόστος κατοχής ακινήτου.
Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της απόγνωσης χιλιάδων νοικοκυριών, που, υπό το οικονομικό και φορολογικό βάρος που συνεπάγεται πλέον η κατοχή ακινήτου, σπεύδουν να το εκχωρήσουν στο δημόσιο δωρεάν!