Ανήμπορο να ανταποκριθεί σε υπέρογκο και άδικο πρόστιμο, κινδυνεύει με λουκέτο…

S.O.S. ΑΠΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ!

- 150 ηλικιωμένοι και 60  εργαζόμενοικινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο

- Έντονη διαμαρτυρία προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, τα κόμματα, τους βουλευτές της Ηπείρου και τις τοπικές Αρχές

GHROKOMEIO 2

• Δυο και πλέον αιώνες λειτουργεί το Γηροκομείο Ζωσιμάδων στα Γιάννενα, το μοναδικό στην περιοχή που, παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε, με αποκορύφωμα τους δυο παγκόσμιους πολέμους, κατάφερε να επιβιώσει.
Δυστυχώς όμως σήμερα, σε περίοδο ειρήνης, βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο! Κινδυνεύει να αναστείλει την λειτουργία του και οι 150 ηλικιωμένοι, μαζί με 60 εργαζόμενους, να βρεθούν στο δρόμο! Κι αυτό γιατί οι τελωνειακές αρχές Ηγουμενίτσας επέβαλαν ένα υπέρογκο και άδικο πρόστιμο (139.000 ευρώ!) για δήθεν λαθρεμπόριο καυσίμων! Όπως ισχυρίζονται χρησιμοποιούν στο Ίδρυμα πετρέλαιο θέρμανσης και όχι κίνησης για το ζέσταμα νερού των γερόντων!
Ό,τι όμως και να ‘γινε, το Γηροκομείο Ιωαννίνων – κι αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο – καλύπτει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα μεγάλα κενά της Πολιτείας στον κοινωνικό τομέα και ιδιαίτερα σ’ αυτά της τρίτης ηλικίας.
Έρχεται όμως σήμερα η ίδια η Πολιτεία με βάναυσο τρόπο να το κλείσει, αντί να το ενισχύσει με επιπλέον πιστώσεις και παροχές, για να μπορεί να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες του.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κινδυνεύει να κλείσει το Γηροκομείο. Ένα ίδρυμα – στολίδι που αποτελεί ίσως και το μοναδικό με χειροπιαστό έργο, στην πολύπαθη περιοχή μας!
Έντονη αντίδραση…
Γι’ αυτό και απολύτως δικαιολογημένη είναι η έντονη αντίδραση των εργαζομένων του Γηροκομείου, αλλά και όσων πληροφορήθηκαν το παράλογο νέο πρόστιμο προς το Ίδρυμα.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους – με την σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Προέδρου του, Μητροπολίτη Μάξιμου – αναλυτικά αναφέρονται στο όλο θέμα, για το οποίο ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία της χώρας, τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές της Ηπείρου και τις Τοπικές Αρχές.
Το υπόμνημα
Στην διαμαρτυρία τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν «…η πρώτη φορά που κινδύνεψε (το ίδρυμα) ήταν κατά τη διάρκεια της έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας και που εκτός των άλλων, είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος να σταματήσει τη διανομή μερίσματος, κάτι που ήταν η σημαντικότερη πηγή των ετησίων εσόδων μας. Αυτό, σε συνδυασμό με την μη τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης του ΕΟΠΠΥ ως προς τη καταβολή των μηνιαίων νοσηλείων για τους 47 ασφαλισμένους του, που φιλοξενούνται στο Τμήμα Χρόνιων Παθήσεων, που λειτουργεί εντός του Ιδρύματος, είχε ως επακόλουθο το Γηροκομείο να περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση. »Έκτοτε, η καθημερινή επιβίωση του Ιδρύματος, ήταν ταυτόσημη με τον συλλογικό διαρκή αγώνα, ώστε να εξασφαλίσουμε ακόμη και τα αναγκαία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είχαν μείνει απλήρωτοι για πέντε μήνες, οι οφειλές προς τρίτους είχαν ανέρθει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και γενικά η όλη κατάσταση ήταν δραματική…».
Στη συνέχεια αναφέρονται στους έως τώρα αρωγούς του Ιδρύματος, σημειώνοντας πως «στην όλη προσπάθειά μας, πάρα πολλές επιχειρήσεις, τοπικές και μη, διάφοροι φορείς, κοινωφελή Ιδρύματα (με κορωνίδα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), η ομογένεια της Γερμανίας, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τοπικές ενορίες και πολλά φυσικά πρόσωπα, στάθηκαν αλλά και στέκονται αρωγοί, στις ακάματες καθημερινές προσπάθειες μας, για να μην κλείσει το μοναδικό Γηροκομείο που λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων. Πράγματι, ύστερα από όλα αυτά και παρότι ο ΕΟΠΠΥ μονομερώς, υπό τη μορφή REBATE & CLAWBACK, από το 2012 μέχρι σήμερα, μας παρακράτησε 800.000,00 ευρώ περίπου, καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτό το γηροκομείο, να ισορροπήσουμε την κατάσταση και να αισιοδοξούμε για το αύριο.
Έλεγχος πενταετίας
»Δυστυχώς – συνεχίζουν οι εργαζόμενοι - τα χαμόγελα δεν κράτησαν πολύ, αφού το Γηροκομείο σήμερα διατρέχει και πάλι άμεσο κίνδυνο να κλείσει, λόγω του υπέρογκου και άδικου προστίμου (139.000 ευρώ περίπου) που προτίθεται να επιβάλουν οι τελωνειακές αρχές, με την καταλογιστική πράξη που πρόκειται να εκδοθεί. Συγκεκριμένα, με την με αριθμό 2409/04-04-2018 έκθεση ελέγχου του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, μας κατηγορούν για λαθρεμπορία καυσίμων διότι το ζέσταμα του νερού, που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι μας, γίνεται όπως ισχυρίζονται, με πετρέλαιο θέρμανσης και όχι κίνησης. Μάλιστα, ο έλεγχος επεκτάθηκε σε βάθος πενταετίας, εξαντλώντας κατά την άποψή μας, κάθε αυστηρότητα. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιονδήποτε έλεγχο που γίνεται από αρμόδιους φορείς, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τις διάφορες εκθέσεις ελέγχου που υπάρχουν στο Ίδρυμα. Μάλιστα, το Ίδρυμα ανά διετία, με δική του πρωτοβουλία, αναθέτει τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο σε ορκωτούς λογιστές.
Άδικο το πόρισμα…
»Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ελεγκτές έχουν εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα και το πόρισμα είναι άδικο για τους παρακάτω λόγους: α) κανένας απολύτως δεν γνώριζε πως για το ζέσταμα του νερού θα έπρεπε να γίνεται χρήση μόνο πετρελαίου κίνησης, β) από τι στιγμή που το μάθαμε, άμεσα προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες, γ) σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε δόλος και κανένας απολύτως δεν κέρδισε τίποτα, δ) τα δύο έτη, όπως αναφέρεται και στην έκθεση ελέγχου, υπήρξε εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ε) τα τρία τελευταία χρόνια, για λόγους οικονομίας, είχε τοποθετηθεί ηλιακό σύστημα για το ζέσταμα του νερού, στ) από το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώσαμε τα τελευταία χρόνια, τα 42.000 λίτρα περίπου ήταν δωρεά, ζ) για την θέρμανση του κτιρίου (4.000 τ.μ. περίπου), λόγω της ιδιαιτερότητας των φιλοξενούμενων που επιζητούν συνεχώς ζέστη, διατέθηκε το περισσότερο πετρέλαιο, κατά εκτίμηση μας πάνω από 90% της συνολικής κατανάλωσης, η) πρόκειται για κοινωφελές Ίδρυμα που σήμερα φιλοξενεί συνολικά (με το παράρτημα) 150 ηλικιωμένους και θ) για την τεράστια κοινωνική προσφορά του Γηροκομείου στην τοπική κοινωνία, για την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλουμε όλοι εμείς, θα περίμενε κανείς, εάν όχι επιβράβευση, τουλάχιστον περισσότερο σεβασμό.
Ολέθριες επιπτώσεις…
»Πάντως, σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες, αφού οι 150 ηλικιωμένοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, οι 60 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους θα υποστούν τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας και η γιαννιώτικη κοινωνία θα χάσει μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές, που κατά κοινή ομολογία κοσμεί την πόλη. Αναμφισβήτητα, είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι, ενώ το γηροκομείο των ευεργετών καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κενό της πολιτείας, έρχεται σήμερα η ίδια η πολιτεία, με αποφάσεις των οργάνων της, να το κλείσει. Τούτο διότι το Γηροκομείο αδυνατεί να καταβάλει το ανωτέρω ποσό.
»Για τους λόγους αυτούς, καταλήγουν οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμαστε και παρακαλούμε θερμά όπως συμβάλλετε και εσείς, ώστε οι αρμόδιες κρατικές αρχές, αφού εξετάσουν συνολικά το θέμα με την πρέπουσα λεπτότητα και κάτω από το πρίσμα των συνεπειών που θα έχει για το μέλλον του Γηροκομείου η επιβολή ενός εξαντλητικού προστίμου, να απαλλάξουν το Γηροκομείο μας από κάθε επιπλέον – άδικη επιβάρυνση, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή της λειτουργίας του».

* * * 

Στη Βουλή από τον Κ. Τασούλατο πρόστιμο στο Γηροκομείο

• Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιαννιώτη βουλευτή πρ. Υπουργού Κώστα Τασούλα, ο οποίος ήδη υπέβαλε – δια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου – αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, θέτοντας υπόψιν του αυτούσιο το υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος να απαντήσει εντός δυο εβδομάδων.