Πως με τον «Κλεισθένη1» οι πλειοψηφίες θα χάνουν τους Δήμους…

Ο.Τ.Α.: «ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΑΣ» Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ!

- Κατόπιν… εορτής ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ζητά  σε άρθρο του «νέο αναλογικότερο σύστημα», όχι όμως -γράφει- σε βάρος της «κυβερνησιμότητας» των Δήμων!

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ποια θα είναι η στρατηγική της Ν.Δ. στις Αυτοδιοικητικές εκλογές

DHMARXEIO IOANNINON

Νόμος του Κράτους είναι και τυπικά από την Πέμπτη, όταν και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο νόμος για τον «Κλεισθένη1».
Με τη δημοσίευσή του αναδεικνύονται όλες οι αδυναμίες του και δικαιώνονται εκείνοι που προειδοποιούσαν ότι ο Νόμος αυτός, μόνο δεινά θα φέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα χάσει το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα που διέθετε: Την αμεσότητα λήψης αποφάσεων και την έγκαιρη – κατά το δυνατόν- παρέμβαση σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Τη διαφωνία του για το εκλογικό σύστημα που «πέρασε» η Κυβέρνηση εκφράζει τώρα (και κατόπιν… εορτής βεβαίως) ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας με άρθρο του χθες στην αθηναϊκή εφημερίδα «τα Νέα».
Τις πλέον ουσιαστικές (και αποκαλυπτικές για τα εκλογομαγειρέματα του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη), επισημάνσεις κάνει το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Αλλαγής» της ΚΕΔΕ, που έχει επικεφαλής τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση.
Δόλιες εκλογικές επινοήσεις!
Η παράταξη επισημαίνει ότι «το εκλογικό σύστημα που νομοθετήθηκε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι απλή αναλογική, όπως υποκριτικά δηλώνεται. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα δόλιων εκλογικών επινοήσεων, που αλλάζουν ανάλογα με τον εκλογικό υπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη κάθε αιρετού οργάνου στο Δήμο. Οι κατά περίπτωση ανομοιογενείς ρυθμίσεις αγνοούν προκλητικά τις ανάγκες των δημοτών και τα τοπικά προβλήματα και ένα μόνο κοινό στόχο έχουν: Την τεχνητή διόγκωση των μειοψηφιών και ταυτοχρόνως, την αποτροπή άσκησης διοίκησης από αυτούς που ο λαός θα επιλέγει, αφού θεσμοποιούν τη συναλλαγή και τις εκβιαστικές πρακτικές στην άσκηση της τοπικής δημόσιας εξουσίας. Με απλά λόγια οδηγούν στην απόλυτη στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας»!
Μειοψηφία και με 55%!
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, παραθέτει μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για εκλογή 5μελούς συμβουλίου σε τοπική κοινότητα, στο οποίο ο πρώτος συνδυασμός που μπορεί να λάβει ακόμη και 55% ποσοστό των ψήφων, βάσει του σχεδιασμού του «Κλεισθένη» να είναι τελικά μειοψηφία. Και αυτό μπορεί να συμβεί καθώς θα καταλάβει μόνο 2 έδρες και τις άλλες τρεις θα τις καταλάβουν οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας! Πρόεδρος δεν θα είναι αυτοδικαίως ο επικεφαλής του Α΄ συνδυασμού, καθώς προβλέπεται έμμεση εκλογή από όλους τους εκλεγέντες συμβούλους.
Απ. Κοιμήσης: θα καταρρεύσει…
Όμως δεν είναι η μόνη «στρεβλή» διάταξη του νόμου, καθώς όπως επισημαίνει ο έμπειρος περί τα αυτοδιοικητικά πράγματα δήμαρχος Αμφιλοχίας, «όποια διάταξη του νόμου και εάν επιχειρήσει κανείς να εφαρμόσει, με άπειρα πρακτικά παραδείγματα, έρχονται στο φως μικροκομματικοί τακτικισμοί του νομοθέτη και αδιανόητα αδιέξοδα κυβερνησιμότητας και λειτουργίας των πόλεων. Όλες όμως οι εκλογικές αλχημείες και κάθε επιδιωκόμενη κομματική χειραγώγηση των δήμων της χώρας, είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει όπως και το 2014», καταλήγει ο κ. Απόστολος Κοιμήσης.
Τώρα ανησυχεί ο Θ. Μπέγκας!
Τόσο οι προειδοποιήσεις της πλειοψηφίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όσο και της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Αλλαγής»- που εκφράζει δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και των συνεργαζόμενων πολιτικών σχηματισμών- δεν είχαν «πείσει» το δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, όλη την προηγούμενη περίοδο να τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά των στρεβλώσεων του τότε νομοσχεδίου και τώρα ψηφισμένου Νόμου.
Ακόμη και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που είχε γίνει στα Γιάννενα κράτησε αποστάσεις από τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων, αλλά και του συνόλου των αιρετών, στάση που εξηγείται από μια προσπάθεια να έχει ανοικτούς διαύλους με το ΣΥΡΙΖΑ για στήριξή τους στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Μετά την ψήφιση του Νόμου, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με άρθρο στα «ΝΕΑ» εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο του «Κλεισθένη1», θέτοντας μεταξύ άλλων και το ερώτημα «αν αξιολογήθηκε ο Καλλικράτης και αν έγινε σοβαρή καταγραφή των θετικών και των αρνητικών του στοιχείων προκειμένου να οδηγηθούμε σε προτάσεις για την επόμενη μέρα».
Σφιχτότερος ο εναγκαλισμός με το κράτος!
Ο κ. Μπέγκας, επικαλείται τώρα τον «Συνήγορο του Πολίτη» που έκανε λόγο για «νόμο πρόχειρο», ο οποίος «καθιστά ακόμη πιο σφιχτό τον εναγκαλισμό της Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική εξουσία και μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να επιλύσει»!
Για την απλή αναλογική ο κ. Μπέγκας σημειώνει ότι «η σημερινή Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων κι εγώ προσωπικά έχουμε ταχθεί επανειλημμένα υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, όχι όμως σε βάρος της κυβερνησιμότητας των Δήμων», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι με την απλή αναλογική της Κυβέρνησης, χωρίς κάτω όριο ανάδειξης δημοτικών συμβούλων, υπάρχει πλέον κίνδυνος εκλογής στο Δημοτικό Συμβούλιο ακραίων, διχαστικών φωνών και σε ψηφοδέλτια συμφερόντων.
Όπως δηλαδή υποστήριζαν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, με τον ίδιο τότε να κρατά αποστάσεις. (Παρένθεση: Στο ερώτημα τι μεσολάβησε και ο κ. Μπέγκας είδε πλέον την πραγματική όψη του προβλήματος, η απάντηση δίνεται από Γιαννιώτικα στελέχη της αυτοδιοίκησης: Οι φυγόκεντρες δυνάμεις που άρχισαν ήδη να αναπτύσσονται εντός της παράταξής του).
Κ. Μητσοτάκης: Θα παραλύσουν οι Δήμοι
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στην εξαγγελία της για κατάργηση του νόμου Σκουρλέτη, που είναι ο οδοστρωτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο για την περίπτωση που οι εθνικές εκλογές δεν προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, έχει έτοιμο το Plan B. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη, όπου περιοδεύει, σε συνέντευξή του, δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σκουρλέτης, επιλέγουν να θέσουν τους εαυτούς τους απέναντι στη μεγάλη, στη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των περιφερειαρχών, οι οποίοι διαφωνούν με αυτή τη ρύθμιση. Και πιστεύω ότι διαφωνούν για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι αυτή η ρύθμιση θα καταστήσει επί της ουσίας τους Δήμους μη κυβερνήσιμους, μη κυβερνήσιμες τις περιφέρειες. Θα ευνοεί η απλή αναλογική τη συναλλαγή και τον τελικό τον λογαριασμό, το μάρμαρο, θα τον πληρώσουν οι πολίτες, οι δημότες. Διότι αν ένας Δήμος δε μπορεί να παίρνει στο Δημοτικό του Συμβούλιο αποφάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τον Δήμαρχο τότε ο Δήμος αυτός εκ των πραγμάτων θα παραλύσει.
Και θα δούμε σύντομα τις επιπτώσεις από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι τον φωτισμό και από τις κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι την ίδια τη λειτουργία των Δήμων. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε απέναντι στην απλή αναλογική. Και εύχομαι πραγματικά να γίνουν οι εθνικές εκλογές πριν από τις αυτοδιοικητικές έτσι ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε και πάλι τον εκλογικό νόμο».
Η προετοιμασία της Ν.Δ.
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχει συσταθεί υπό την Προεδρία του Νικήτα του Κακλαμάνη, Αντιπρόεδρου της Βουλής και τέως Δημάρχου Αθηνών. «Θα περιμένω – είπε- με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις αυτής της Επιτροπής. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω όμως είναι ότι εκ των πραγμάτων η αναμέτρηση στο δεύτερο βαθμό στις περιφέρειες έχει πάντα πιο έντονο πολιτικό ή και κομματικό χρώμα από την αναμέτρηση στον πρώτο βαθμό. Δε θα πω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα θα κουβεντιάσουμε στην ώρα τους».